Toms Bricis 18. novembri šogad sola vēsu. Kad būsiet atnākuši atpakaļ no savas pilsētas vai ciema svētku pasākumiem mazliet nosaluši un ļoti izsalkuši, tad īstais brīdis celt galdā tradicionālos latviešu ēdienus. Siļķei kažokā sastāvdaļas var pagatavot iepriekš un salātus sajaukt mirkli pirms ēšanas. Līdzīgi ir ar rupjmaizes kārtojumu.
Cepetim divi varianti – vai nu jālūdz kāds no mājās palikušajiem ģimenes locekļiem, lai laikā ieslēdz cepeškrāsni, vai krāsns jāieslēdz ar taimera palīdzību, lai tas ar kraukšķīgu ādiņu un karsts būtu gatavs tieši uz jūsu atgriešanās brīdi.
Siļķe kažokā
Sastāvdaļas:
- 400 g siļķu filejas (marinētas vai sālītas),
- 5 vidēji kartupeļi,
- 4 nelielas bietes,
- 4 burkāni,
- 5 olas,
- 5 vidēji lieli marinēti gurķi,
- 1 sīpols (ja negaršo, var nelikt klāt)
Mērcei:
- 250 g majonēzes (vai bezpiedevu jogurta, ja vēlaties liesākus salātus),
- 250 g krējuma,
- sāls,
- pipari,
- sinepes
Pagatavošana:
1. Iepriekšējā vakarā novāra kartupeļus, burkānus, olas un bietes.
2. Nākamajā rītā nomizo kartupeļus (ja vāra ar visu mizu) un bietes, noloba olas. Dārzeņus sarīvē vai sagriež mazos gabaliņos. Olas sasmalcina.
3. Sagatavo mērci: sajauc krējumu ar majonēzi, pēc garšas pievieno sinepes, sāli un piparus.
4. Traukā kārtās liek kartupeļus, siļķi, burkānus, bietes. Pārklāj ar pusi mērces. Pēc tam vēlreiz veido kārtas. Pārlej ar atlikušo mērci. Dekorē ar zaļumiem vai sakapātām olām pēc izvēles.
5. Kārtojumu vismaz uz dažām stundām ieliek ledusskapī. Ja ļausiet salātiem ievilkties, tie būs garšīgāki.
Cūkas cepetis
Sastāvdaļas:
cūkgaļa (šķiņķis, kakla karbonāde),
garšvielas: pa šķipsnai krustnagliņas, ķiploki, sāls, svaigi malti pipari, timiāns, rozmarīns, salvija u. c.,
sinepes pēc garšas,
mazliet eļļas un ūdens,
medus
Pagatavošana:
1. Ja izvēlēts gaļas gabals ar ādu, iegriež ādu tā, lai veidojas kvadrātiņu ornaments.
2. Kvadrātiņos iedur pa krustnagliņai (to vieglāk būs izdarīt, ja iepriekš ar zobu bakstāmo būs izveidots caurums) vai rozmarīna skujiņai.
3. Ķiplokus sagriež ne pārāk plānās ripiņās.
4. Tad ar nazi sadursta gaļas gabalu, mazliet pagriežot nazi, lai veidojas "istabiņa" ķiplokam.
5. Šajās "istabiņās" ievieto ķiploka ripiņu. Tā apstrādā visu gaļas gabalu.
6. Visu gaļas gabalu apber ar sāli, svaigi maltiem pipariem un apliek ar garšaugiem. Garšaugi, protams, pēc savas gaumes ‒ timiāns, rozmarīns, salvija ir ļoti garšīgi. Ja garšo pikanti ēdieni, gaļu var ierīvēt ar sinepēm.
7. Šādi sagatavotu gaļas gabalu liek uz cepampannas (ar ādu uz augšu), kurā ielej mazliet eļļas vai ūdens, un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī kādu pusotru stundu.
8. Ik pēc 15 minūtēm pārziež ādiņu ar izkausētu medu, tas piešķirs cepetim īpašu aromātu un krāšņu spīdumu. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no izvēlētā gaļas gabala lieluma. Kad, iedurot nazi, ārā tek caurspīdīga sula, gaļa gatava.
9. Vienlaikus ar šo cepeti var pagatavot arī dārzeņus. Nomazgā, notīra un sagriež kartupeļus, burkānus, brokoļus, sīpolus. Kad gaļa jau ir mazliet apbrūnināta, pannā saliek sagrieztos dārzeņus, apkaisa ar sāli un garšvielām un cep kopā ar gaļu.
10. Izņem no krāsns, ļauj piecas minūtes atpūsties, tad pasniedz.
Rupjmaizes kārtojums
Sastāvdaļas:
- 1 kg rupjmaizes,
- 200 g dzērveņu vai brūkleņu,
- 250 g saldā krējuma,
- 150 g cukura,
- miziņa no 1 apelsīna,
- 1 tējk. malta kanēļa,
- 25 g konjaka (pēc izvēles)
Pagatavošana:
1. Rupjmaizi sagriež šķēlēs un liek uzkarsētā cepeškrāsnī 120 grādos kaltēties 40 minūtes.
2. Atdzesē un samaļ gaļas maļamajā mašīnā.
3. Pievieno apelsīna miziņu, konjaku, 50 g cukura.
4. Blenderī samaļ dzērvenes vai brūklenes ar 50 g cukura, izberž caur sietu.
5. Uzputo saldo krējumu ar atlikušajiem 50 g cukura stingrās putās.
6. Visas sastāvdaļas liek kārtās glāzē vai deserta trauciņā. Pārkaisa ar kanēli.