Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas burtiski pašas lec grozā. Lielas, tumšas un skaistas.

Mans ieteikums – nepaslinkojiet, kādās no nākamajām brīvdienām aizbrauciet dzērvenēs arī jūs. Šīs ogas ir īstas veselības bumbas, tomēr arī vienas no skābākajām ogām, vienas pašas daudz neapēdīsi. Tāpēc jādomā, kā tās pagatavot. Ja svaigas ogas iekšā neiet, jāmēģina citādi – var vārīt sīrupā, apvārtīt pūdercukurā, gatavot ievārījumu. Bet var arī gatavot alkoholiskus uzlējumus.

Dzērvenes ar melisu

Ļoti labs uzlējums drēgnajiem rudens un ziemas mēnešiem, kas neizbēgami tuvojas. Piešaujiet 20–30 gramus vakarā pie karstas tējas.

Pagatavošanā nav nekā sarežģīta, tā aizņems 15 minūtes. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks pāris nelielu pudelīšu.

Sastāvdaļas: 300 g dzērveņu neliela saujiņa citronmelisas lapu 200 g karameļu cukura (gabaliņos) 0,5 l degvīna

Pagatavošana:

1. Dzērvenes pārlasa un ber kādā traukā. Melisu labāk izmantot svaigu, bet, ja nav, var arī kaltētu.

2. Ogas mazliet saspaida piestiņā – tikai tik daudz, lai dzērvenes labāk spētu atdot savus labumus. Ja ir laiks un pacietība, ideālais variants ir nevis spaidīšana, bet gan katras ogas sadurstīšana ar dakšiņu vai citu asu priekšmetu. Pēc tam dzērvenes samaisa ar melisas lapiņām.

3. Dzērvenes ar melisas lapiņām ber lielā burkā un pa virsu pārber cukuru.

4. Visu pārlej ar degvīnu un burku cieši aizskrūvē. Sakrata un trīs nedēļas tur istabas temperatūrā. Tad izfiltrē un pilda mazās pudelītēs.

 

Dzērvenes ar kadiķogām

Interesants uzlējums – gan kadiķogas, gan ķimenes dzērienam piešķir savdabīgu garšu un aromātu, tāpēc to var izmantot ēdienu gatavošanā, piemēram, pievienot kādai mērcītei. Var lietot arī kā aperitīvu – vislabāk garšos atdzesēts saldētavā.

Pagatavošana vienkārša, arī aizņems apmēram 15 minūtes. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks pāris nelielu pudelīšu.

Sastāvdaļas: 500 g dzērveņu 6–7 kadiķogas puse tējkarotes ķimeņu 125 ml ūdens 200 g karameļu cukura (gabaliņos)

Pagatavošana:

1. Dzērvenes ieber bļodā un mazliet saspaida ar koka piestiņu.

2. Kadiķogas un ķimenes sagrūž akmens piestiņā.

3. Nedaudz saspaidītās dzērvenes ber emaljētā katliņā, samaisa ar garšvielām un pievieno ūdeni. Visu uzkarsē, bet neuzvāra!

4. Uzkarsētās ogas lej burkā, atdzesē, pievieno karameļu cukuru un pārlej ar degvīnu. Tur istabas temperatūrā vismaz sešas nedēļas, tad filtrē un pilda pudelītēs.

 

Dzērveņu liķieris Ziemassvētkiem

Lai arī šonedēļ vēl ārā +20 grādu, gada nogale vairs nav aiz kalniem. Ziemassvētkos gribēsies gan pašiem baudīt, gan draugus un radus apdāvināt ar pašgatavotiem gardumiem. Viens no tādiem varētu būt neliela pudelīte šī dzērveņu liķiera.

Sastāvdaļas: 1 kg dzērveņu 1 litrs degvīna 1 vaniļas pāksts gabaliņš ingvera (apmēram 40 g) 500 g karameļu cukura (gabaliņos)

Pagatavošana:

1. Ingveru nomizo un sagriež šķēlītēs.

2. Vaniļas pāksti sagriež gabaliņos, pārgriež pušu un ar nazi vai karotīti izkasa tumšo sēkliņu masu – tā ir īstā vaniļas aromāta devēja, taču šajā receptē arī pašus pāksts gabaliņus var droši likt klāt.

3. Dzērvenes pārlasa, ar piestu viegli saspaida – dzērvenēm ir bieza miziņa, tāpēc pati no sevis tā nepārplīsīs. Pusi ogu saber lielā, tīri izmazgātā burkā. Tad ber ingvera šķēlītes, cukura gabaliņus, vaniļas pāksts daļas un tumšo sēklu masu, tad atkal dzērvenes.

4. Visu pārlej ar degvīnu. Burku cieši noslēdz (lai netvaiko ārā) un liek tumšā vietā vismaz uz 3–4 nedēļām. Palaikam apmaisa, lai garšas labāk savelkas.

5. Tad izfiltrē (var izmantot kafijas automātam domātos filtrus), pagaršo (ja vajag, var pievienot vēl cukura sīrupu), sapilda pudelēs un glabā vēsā, tumšā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko