Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Receptes vieglam vasaras sākumam

Restorāna Terra šefpavārs Mārtiņš Poltiņņikovs piedāvā gardu, atsvaidzinošu recepti pusdienām.

Tik skaistā vasarā, kāda šogad pienākusi jau maijā, vairs negribas ēst smagos ziemas ēdienus. Ēdienkartē ienāk zaļie salāti, garšaugi, kas patlaban dārzos saauguši lekni jo lekni, kā arī pavasara dārzeņi un pirmās ogas. Papildinot tos ar grilēta laša šķēli, kinojas sauju, kazas siera gabaliņu dūšas piesiešanai, iegūsiet ne vien veselīgi un vasarīgi vieglus, bet arī sāta sajūtu sniedzošus ēdienus. 


Lapu salāti ar kazas sieru, arbūzu, sezonas ogām un balzametiķa mērci

Sastāvdaļas 4 porcijām: 1/2 galviņas ledus salāta, 30 g rukolas, 60 g melones, 200 g arbūza, 35 g kazas siera, 10 g melleņu, 45 g zemeņu, 10 g zemesriekstu, 5 g saulespuķu sēklu, 50 g ķirštomātu, 15 g aveņu, 10 g zaļumu; mērcei: 100 ml balzametiķa, 20 g cukura

1. Salāta un rukolas lapas nomazgā, sagriež mazākos gabalos.

2. Ogas noskalo un liek traukā.

3. Meloni un arbūzu nomizo, atdala no sēkliņām, sagriež mazākos gabaliņos.

4. Sēklas un riekstus viegli apgrauzdē uz pannas.

5. Kazas sieru sagriež kubiņos.

6. Ķirštomātus nomazgā un sagriež uz pusēm.

7. Mērcei: balzametiķi un cukuru liek katliņā un vāra uz lēnas uguns 15–20 minūtes, kamēr sāk biezēt, tad atdzesē.

8. Visu iepriekš sagatavoto liek uz šķīvja vai bļodā kārto kārtās, pārkaisa ar apgrauzdētām sēklām un pārlej ar pašgatavotu balzametiķa mērci.

9. Salātus dekorē ar zaļumiem un pasniedz atsevišķi vai kopā ar pamatēdienu.


Avokado un gurķu aukstā zupa ar kokosa pienu un svaigiem redīsiem

Sastāvdaļas 2 porcijām: 320 g gurķa, 100 ml ūdens, 10 g sāls, 3 g piparu, 120 g citrona, 0,5 g čili piparu, 30 g redīsu, 5 g zaļumu, 5 g piparmētras, 5 g kinzas

1. Avokado nomizo, sagriež mazākos gabalos, izņem kauliņu.

2. Gurķi nomazgā, nomizo, sagriež mazākos gabalos.

3. Abus liek traukā, pievieno kokosa pienu, sāli, piparus, ūdeni, citrona sulu, čili, piparmētru, kinzu un visu sablendē viendabīgā masā.

4. Pasniedz atdzesētu ar sagrieztiem sarkanajiem redīsiem un dekorē ar zaļumiem.


Biešu sulā marinēts lasis ar mango un smiltsērkšķu mērci

Sastāvdaļas 2 porcijām: 400 g laša filejas, 300 g biešu, 150 g burkānu, 100 g sīpolu, 150 g selerijas saknes, 15 g sāls, 5 g piparu, 100 g brokoļu, 80 g dzeltenā kabača, 120 g laima, 80 g citrona, 150 g sarkanās kinojas; mērcei: 170 g mango, 120 ml baltvīna, 30 g smiltsērkšķu, 2 g kukurūzas cietes, 130 g ķirštomātu, 5 g zaļumu, 50 g sīpolu, 20 ml olīveļļas, 15 g cukura

1. Bietes, burkānus, sīpolus un selerijas sakni nomazgā, nomizo, sagriež mazākos gabaliņos un liek traukā vai virtuves kombainā un visu sablendē viendabīgā masā.

2. Laša fileju sadala porciju gabalos, pievieno sāli, piparus un iemaisa sablenderētajā dārzeņu maisījumā, atstāj uz 2–3 stundām, lai iemarinējās un nomaina krāsu (var iemarinēt arī iepriekšējā vakarā).

3. Brokoļus nomazgā un sadala mazākos gabalos. 

4. Kabaci sagriež šķēlēs.

5. Brokolim uzvāra ūdeni ar sāli un noblanšē 2–3 minūtes, lai kļūst viegli kraukšķīgi, izņem no ūdens un atdzesē.

6. Lasi liek uz iepriekš sakarsētas grila pannas kopā ar kabaci, brokoļiem un cep, kamēr gatavs no abām pusēm.

7. Paralēli uzvāra sarkano kinoju.

8. Gatavo mērci: sīpolus nomizo un sasmalcina, liek uz ietaukotas pannas, viegli apcep.

9. Mango nomizo, sagriež kubiņos, liek uz pannas, pievieno smiltsērkšķus un baltvīnu.

10. Baltvīnam ļauj novārīties, lai izgaro alkohols, tad pievieno ūdenī izšķīdinātu kukurūzas cieti, visu uzvāra, pievieno cukuru, sāli un piparus.

11. Izcepto lasi kārto uz šķīvja, pievieno kinoju, grilētos dārzeņus un pārlej ar mērci, dekorē ar zaļumiem un pasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko