Ūdens vietā alkohols
Stiprais kafijas aromāts ir tik saderīgs ar liķiera garšu, ka viena no kafijas liķieru pagatavošanas metodēm faktiski līdzinās tradicionālam kafijas pagatavošanas veidam. Tikai šajā gadījumā ūdens vietā tiek izmantots alkohols. Bet pati metode svešvārdā tiek saukta par perkolāciju. Tas ir ekstrakcijas paņēmiens, kurā ekstrahentam ļauj lēni plūst caur nekustīga ekstrahējamā materiāla slāni. Konkrētajā gadījumā tas nozīmē lēnu alkohola pilināšanu uz pamatizejvielas (kafijas), kas no tās izskalo aromātiskās vielas, lai pēc tam tās izmantotu dzēriena pagatavošanai.
Arī tradicionālo kafijas pagatavošanas automātu vai itāļu kanniņu var dēvēt par perkolatoru. Tajā tiek sakarsēts ūdens, tad tas paceļas uz augšu un tiek pilināts uz samaltās kafijas, kas iebērta sietā. Atkarībā no automāta markas šķidrums cirkulē, līdz kafija sasniedz nepieciešamo stiprumu. Nereti tā ir gatava jau pēc vienreizējas kafijas pulvera caurskalošanas.
Tieši kafijas liķieriem raksturīga izsmalcināta šķirņu izvēle. Šo liķieru pamatā visbiežāk ir arabikas šķirnes kafijas pupiņas, kas tiek audzētas Meksikas kalnu pakājē. Daži liķieri tiek darīti no Jamaikas Blūmauntinas kafijas, savukārt citi – no tradicionāli gatavotas espreso kafijas.
Kafijas liķieri labi garšos ar kafiju, pievienoti kafijai un arī kafijas vietā. Retāk kafijas liķierus izmanto kokteiļu jaukšanai. Zināmākie no kokteiļiem, kuru gatavošanā tiek izmantots kafijas liķieris, ir Black Russian un White Russian.
Ar saldo krējumu
Kaut gan kafijas un kakao liķieri parasti tiek iekļauti vienā kategorijā, tomēr kafijas un kakao pupiņu radniecība ir spēkā attiecībā tikai uz izteiksmīgu aromātu, nevis uz liķieru veidu.
Kakao liķieri atkarībā no ražošanas procesa īpatnībām un izmantotajām sastāvdaļām var būt vai nu uz saldā krējuma bāzes, vai uz garšvielu bāzes gatavoti. Šie liķieri var būt brūni, taču nereti tiek ražoti arī pilnīgi dzidri kakao liķieri.
Dzidros iegūst destilācijas procesā, tiem piemīts augsts cukura saturs, un tie ir piemēroti kokteiļu jaukšanai. Tāpēc tos parasti var sastapt ikviena bāra sortimentā.
Slavenākie vārdi
Meksikāņu liķieris Kahlúa tiek uzskatīts par pasaulē slavenāko kafijas liķieri. Tam ir 20 tilpumprocenti alkohola, un tas tiek ražots kopš 1936. gada. Mūsdienās to eksportē uz vairāk nekā 120 pasaules valstīm. Tā pamatā ir grauzdētas rupja maluma arabikas šķirnes kafijas pupiņas no Meksikas priekškalnēm. Samaltās pupiņas kopā ar ūdeni tiek uzkarsētas gandrīz līdz viršanas temperatūrai. Tad gatavā kafija tiek atdzesēta, tai pievieno rumu, vaniļu un karameli. Kahlúa labi garšo tīrā veidā ar ledu, pienu, kā arī ar aukstiem vai karstiem kafijas dzērieniem.
Otrs slavens kafijas liķieris tiek ražots Īrijā. Tas ir Sheridan’s. Uzmanību piesaista jau tā īpatnējā pudele vien. Tai ir divas daļas. Viena daļa aizņem trešdaļu pudeles tilpuma, un tajā iepildīts vidēji stiprs (15,5 tilpumprocenti), gaišs īru saldā krējuma liķieris ar vaniļas garšu. Otrā nodalījumā, kas aizņem divas trešdaļas pudeles tilpuma, atrodas tumšs kafijas liķieris ar šokolādes aromātu. Tas ir stiprs – 37,6 tilpumprocenti alkohola satura. Ja spējat vienlaikus no abām pudelēm ieliet glāzē abus dzērienus, iegūsiet interesantu daudzslāņainu dzērienu. Apakšā nogulsnēsies kafijas liķieris, kuru augšpusē pārklās vaniļas krēms. Liķieris Sheridan’s baudāms, atdzesēts ar ledu.
No kakao liķieriem viens no atpazīstamākajiem ir nīderlandiešu Wenneker Creme de Cacao Brown. Šis šokolādes liķieris ar intensīvo garšu tiek gatavots no ekstrakta, kas iegūts no kafijas pupiņām. Liķiera alkohola saturs ir 27 tilpumprocenti. Rūgteni salda garša, tīrs tumšās šokolādes aromāts ar vieglu vaniļas noti. Šis dzēriens labi garšo kopā ar kafiju un kokteiļos. Tas ir izcils, arī pārliets saldējumam. To var baudīt tīrā veidā un ar ledu.