Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Novembra zupas

Sildošas zupas vēla rudens vakariņām

Šoreiz trīs uz ātru roku pagatavojamas, taču gardas zupas darbdienu vakariņām.

Par puravu un kartupeļu zupu – tā ir viena no vienkāršākajām biezeņzupām. Recepte aizgūta no slavenās franču kartupeļu un puravu zupas. Zupa ir ļoti vienkārša, ātri pagatavojama un dažādi variējama. Rudens un ziemas sezonā gatavo tās sildošo versiju – zupu bagātinot ar saldo krējumu, kas padara to elegantu un samtainu.

Par ķirbju zupu – ķirbis ar sēnēm sader kā cimds ar roku. Sēnes ar izspiestu ķiploka daivu var sacept atsevišķi, bet zupu sablendēt. Pasniedzot sēnes ieber zupā. Ļoti labi garšo ar gailenēm. Izdosies ikvienam.

Par tomātu zupu teikšu tā – šai ātrajai receptei pat dārzeņus nevajadzēs smalcināt. Ja aizķērušies vēl pēdējie tomāti no pašu dārza, varat izmantot tos – ļoti labs veids, kā tos izlietot, lai neaizietu postā.


Ķirbja, sēņu, grūbu zupa

Sastāvdaļas: 

1 liels sīpols, 2 ķiploka daivas, 2 selerijas kāti, 2 burkāni, 3 vidēji kartupeļi, 1/2 vidēja ķirbja, 2 ēdamk. uzbriedinātu grūbu, 150 g šampinjonu vai meža sēņu, mazliet kaltēta timiāna un pāris salvijas lapu, 2 l vistas buljona

Pagatavošana:

1. Sīpolu sagriež šķēlēs, selerijas kātus – ripiņās. Visu cep, līdz sīpoli kļūst viegli zeltaini.

2. Piespiež ķiplokus, pieber timiānu, salviju un maisot pacep vēl pusminūti. Apceptos dārzeņus ber katlā, uzlej buljonu. Pievieno uzbriedinātas grūbas.

3. Uz vidējas uguns vāra, pakāpeniski pievienojot kubiņos sagrieztus burkānus, kartupeļus un ķirbi. Kad zupa ir vārījusies kādas 20 minūtes un dārzeņi jau ir mīksti, liek klāt šķēlēs sagrieztus šampinjonus.

4. Vāra vēl aptuveni 5–10 minūtes. Ja garšo biezas zupas, ar dakšiņu dārzeņus var nedaudz pašķaidīt. Pasniedz ar grauzdētu maizi.


Puravu un kartupeļu zupa

Sastāvdaļas: 

4 vidēji lieli puravi vai 5 lieli baltie sīpoli, 600 g miltaino šķirņu kartupeļu, 1,5 l buljona vai ūdens, 250 ml saldā krējuma vai bezpiedevu jogurta (pēc izvēles), 2 kaltētas sēnes vai 2 tējk. sēņu pulvera, 1–2 daiviņas ķiploka, 2 zariņi timiāna, sāls un pipari, sviests dārzeņu apcepšanai, zaļumi pārkaisīšanai

Pagatavošana:

1. Puravu baltās un zaļās daļas līdz tai vietai, kur sāk atvērties lapas, vai sīpolus smalki sagriež un sviestā apcep uz mazas uguns, līdz tie mīksti, bet nav sākuši krāsoties zeltaini brūni.

2. Pievieno rupji sagrieztus kartupeļus, izmaisa, pielej ūdeni vai buljonu. Pievieno ķiploku, sāli, piparus, timiānu un kaltētas sēnes. Turpina vārīt uz mazas uguns, līdz kartupeļi mīksti un sāk izjukt. Noņem no uguns, izņem timiāna zariņus.

3. Dārzeņus izberž caur sietiņu, pievieno ūdeni vai buljonu, kurā tie vārījās, un lej atpakaļ katlā. Ja vēlas pievienot saldo krējumu vai jogurtu, to dara šajā brīdī. Uz mazas uguns zupu uzvāra, līdz tā uzmet pirmo burbuli. Tad noņem katlu no uguns.

4. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.


Ātrā tomātu zupa

Sastāvdaļas: 

1 neliels sīpols, 2 daiviņas ķiploka, 2 bundžiņas (pa 800 g) tomātu savā sulā, 2 saujas svaigu zaļo zirnīšu vai konservētas kukurūzas, 2 saujas novārītu rīsu, 100–200 g apceptas cūkgaļas, garšvielas: majorāns, sāls, pipari, 1 tējk. brūnā cukura, eļļa apcepšanai, krējums, zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana:

1. Sīpolu un ķiplokus sasmalcina un apcep eļļā.

2. Pievieno tomātus savā sulā un zaļos zirnīšus.

3. Vāra, līdz tomāti kļūst oranžīgi un zirņi ir mīksti.

4. Tad pievieno iepriekš novārītus rīsus un apceptu maltu cūkgaļu. Ja izmantojat konservēto kukurūzu, to pievieno šajā brīdī.

5. Pieliek sasmalcinātu majorānu, sāli, piparus un tējkaroti brūnā cukura tomātu skābuma neitralizēšanai. Zupu pavāra, lai garšas saēstos.

6. Pasniedz ar skābo vai saldo krējumu. Dekorē ar zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.11.2024.

Tiem cilvēkiem, kuri mēdz runāt daudzskaitlī – "mēs esam", "mēs domājam" u. tml. –, laikam ir parazīti vēderā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko