Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā -1 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Receptes dūšas piesiešanai: Sezonas dārzeņi ar un bez gaļas

Kad vēl ēdīsiet dārzeņus, ja ne vasaras vidū, kad tie svaigi, sulīgi, kraukšķīgi un lēti pieejami gan tirgū, gan saplūcami dārzos!

Piedāvājam trīs receptes, kurās izvēlētos dārzeņus varat mainīt, papildinot tos vai aizstājot pēc savas gaumes un iespējām. Tā kā daļa cilvēku uzskata, ka dārzeņi vieni paši nepiesien dūšu, divās receptēs tos papildinājām ar gaļu. Taču ticiet man, arī kabaču krēmzupa, kurā no gaļas nav ne smakas, sniedz lielisku sāta sajūtu siltās vasaras dienās. 

Vistas fileja baklažānu mērcē

Sastāvdaļas 2 porcijām: 2 vistas filejas, 1 sīpols, 2 daiviņas ķiploka, 1 burkāns, 4 lieli tomāti vai 400 g konservētu tomātu, 1 baklažāns, eļļa cepšanai, garšvielas: sāls, cukurs, malts koriandrs, maltas romiešu ķimenes (kumīns), malts kanēlis, malts ingvers

1. Sīpolu nomizo un sagriež gabaliņos. 2. Ķiploka daiviņas nomizo un sakapā. 3. Burkānu nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. 4. Ja izmanto svaigus tomātus, tos blanšē, noņem mizu un sablendē. 5. Baklažānu sagriež kumosa lieluma gabaliņos. 6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. 7. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pieliek ķiploku un turpina cept vēl minūti, pievieno rīvēto burkānu (ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz eļļas). Cep vēl 4–5 minūtes uz vidējas uguns. 8. Pievieno tomātus un 150 ml ūdens, samaisa. Pēc garšas pievieno cukuru un sāli. Uz vidējas uguns sautē 8–10 minūtes, pa laikam apmaisot. 9. Baklažānu gabaliņus liek cepampannā vienādā slānī, pārslaka ar eļļu un pieber šķipsnu sāls. Liek cepties cepeškrāsnī uz 20–25 minūtēm, līdz baklažāns kļuvis mīksts. Gabaliņus pievieno tomātu mērcei, ja nepieciešams, pielej nedaudz ūdens. Samaisa un sautē vēl 5 minūtes. 10. Kamēr sautējas tomātu mērce, vistas filejas apber ar sāli. Uz pannas uzkarsētā eļļā uz palielas uguns tās apbrūnina no abām pusēm, aptuveni 2 minūtes no katras, lai veidojas brūna garoziņa. Fileju var apbrūnināt arī cepeškrāsnī – tad cep aptuveni 10–15 minūšu. 11. Tomātu un baklažānu mērci liek dziļajos šķīvjos, pa virsu kārto vistas fileju.

 

Kabaču krēmzupa

Sastāvdaļas 4 personām: 4 vidēji kabači, 2 sīpoli, 2 daiviņas ķiploka, 2 lielas paprikas, 4 kartupeļi, 200 g svaigā krēmsiera, sāls pēc garšas, čili pārslas vai citas garšvielas pēc izvēles, eļļa apcepšanai

1. Dārzeņus nomazgā, notīra un sagriež palielos gabalos. 2. Pannā uzkarsē eļļu un tajā apcep sīpolus, ķiploku, paprikas, līdz tie kļūst viegli caurspīdīgi. 3. Katlā ielej nedaudz ūdens, liek apceptos dārzeņus, kartupeļus un vāra gandrīz mīkstus. 4. Beigās pievieno kabačus un vāra, līdz dārzeņi pilnībā mīksti. 5. Ar rokas blenderi masu sablendē, pievieno sāli, svaigo sieru un, ja nepieciešams, mazliet ūdens (līdz zupas konsistencei). Liek katlu atpakaļ uz plīts, lai zupa uzmet burbuli. 6. Tad ņem nost no plīts un pasniedz, pārkaisot ar čili vai citām garšvielām pēc izvēles.

 

Cūkgaļa, sautēta ar vasaras dārzeņiem poļu gaumē

Sastāvdaļas 4 personām: 1 kg cūkgaļas mīkstuma, 2 sīpoli, 4 ķiploka daiviņas, 2 paprikas, 1/2 kāpostgalviņas, 2 tomāti, 1 kabacis, 1 galviņa ziedkāposta, 4 kartupeļi, sāls, pipari, garšvielas pēc izvēles – pētersīļi, dilles, salvija, timiāns, rozmarīns –, 1 ēd. k. sinepju, 1 ēd. k. ābolu etiķa, 1 ēd. k. eļļas iemarinēšanai + eļļa apcepšanai

1. Cūkgaļu noskalo aukstā ūdenī un sagriež gabalos. 2. No sinepēm, eļļas, etiķa un rozmarīna vai salvijas, vai timiāna sagatavo marinādi, tos visus sajaucot kopā. 3. Šajā marinādē iemarinē cūkgaļas gabaliņus un atstāj vismaz uz 2 stundām vai vislabāk – uz nakti. 4. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. 5. Dārzeņus notīra un sagriež mazos gabaliņos. 6. Uz plīts pannā sakarsē eļļu un apcep tajā sīpolus, ķiploku, paprikas. Pievieno un apcep kāpostu. Visbeidzot pieliek gabaliņos sagrieztus tomātus (miza novilkta) un visu sautē kādas 5 minūtes. 7. Dziļā cepamtraukā vai podiņos kārto iemarinēto gaļu, pa virsu liek apceptos dārzeņus, kartupeļus, pārkaisa ar sāli, pipariem. Traukam uzliek vāku un cep cepeškrāsnī apmēram pusotru stundu. Pa laikam pārbauda, vai sautējumam pietiek šķidruma. Ja nepieciešams, traukā ielej mazliet ūdens. 8. Visbeidzot pievieno sagrieztus kabačus, ziedkāpostu, izvēlētos zaļumus un turpina sautēt, līdz visi dārzeņi mīksti. 9. Pasniedz ar skābo krējumu un pārkaisītiem zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko