Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Penne rigate ar zoss cepeti un lauzītiem kanēļa āboliem

Tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien vairāk namamāšu sāk šķirstīt recepšu grāmatas un pārdomāt, kādu mielastu lai ģimenei un svētku viesiem pagatavo šogad. Tā ir iegājies, ka par vienu no klasiskajiem svētku ēdieniem vai pusē pasaules tiek uzskatīts zoss cepetis. Piedāvājam jūsu uzmanībai Dobeles dzirnavieka un šefpavāra Riharda Frīdenberga Kalniņa versiju, kā pagatavot šo ēdienu svētku galdam.

Pastas pagatavošana:

1. Katliņā uzvāri ūdeni un liec iekšā pastu, pievieno sāli pēc garšas. Vāri, līdz pasta ir al dente (al dente (no itāļu valodas uz zoba) – pastas gatavības stadija, kad pats viducītis vēl ir nedaudz ciets), vai paskaties vārīšanas ilgumu uz iepakojuma.

2. Nokās pastu caur sietiņu.

Krāsnī ceptas zoss pagatavošana:

1. Veselu zosi iesmērē ar sāli un pipariem. Pildi to ar sagrieztiem bumbieriem, apelsīnu miziņām, dzērvenēm, kanēļa standziņām un lauru lapu.

2. Sagriez nomizotus burkānus, sīpolus, seleriju kātus, ķiplokus, timiānu, rozmarīnu un lauru lapu. To visu izliec uz cepešpannas ar augstām maliņām un pielej ūdeni. Tam visam pa virsu liec pagatavoto zosi, kuru pārklāj ar foliju līdz pannas malām.

3. Cep krāsnī 180º C pusotru stundu, pēc tam noņem foliju un uz 30 min ieliec atpakaļ krāsni 200º C, kamēr zoss ir zeltaini brūna.

4. Zosi izņem no krāsns un ļauj atpūsties 15-20 min.

Kanēļa ābolu pagatavošana:

1. Nomizo ābolus, sagriez tos daiviņās, izgriežot serdi.

2. Uzkarsētā pannā ābolus viegli apcep, līdz tie kļūst zeltaini brūni, pieber cukuru, kanēļa standziņas un rozā piparus, pielej baltvīnu.

3. Ābolus karamelizē apmēram 1 min.

Servēšana:

Uz šķīvja izliec pastu, ābolus, un pa virsu – zoss cepeša gabalus. Visu pārlej ar ēdamkaroti mērcītes no zoss cepeša. Šādai maltītei noteikti sagatavo kādu runu. Runā lēni, lai cepeša lieliskā smarža arī paspēj izteikties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sastāvdaļas 12 porcijām:

Dobeles dzirnavnieka Penne rigate 480 g

Kanēļa āboliem:

āboli 1,2 kg, cukurs 240 g, baltvīns 240 g, kanēļa standziņas 3 gab., rozā pipari 24 g

Zosij:

zoss 2,4 kg, sāls 12 g, burkāni 240 g, sīpoli 240 g, seleriju kāti 120 g, ķiploki 60 g, timiāns 12 g, rozmarīns 12 g, lauru lapas 12 gab., ūdens 1,2 l

Zoss pildījums:

bumbieri 600 g, apelsīnu miziņas no trim apelsīniem, dzērvenes 60 g, kanēļa standziņas 3 gab., lauru lapas 12 gab.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko