Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Padomi saldā kartupeļa cienīšanā

Garšas ziņā batāte jeb saldais kartupelis līdzinās drīzāk miltainam ķirbim, nevis kartupelim. Ja zināt, kā apieties ar ķirbi, tad zināsiet, kā apieties arī ar saldo kartupeli. Saldā kartupeļa sezona sākas tagad, oktobrī, un turpinās līdz februārim.

Pērkot veikalā, nesamulstiet, ja gadās saknenis ar violetu mīkstumu – tā vienkārši ir cita šķirne.
Lai gan vārdi abiem kartupeļiem līdzīgi, botāniskajā ziņā saldais un parastais pilnīgi atšķiras. Parastais ir naktenis, saldais ne. Pēc izskata saldais kartupelis atgādina lopbarības bieti (dažiem šķiet, ka arī garšo līdzīgi). 

Gan parastais, gan saldais kartupelis nāk no Amerikas, kur batātes vēl joprojām ir viens no uztura stūrakmeņiem. Amerikāņiem saldais kartupelis ir viens no Pateicības dienas mielasta obligātajām sastāvdaļām (sacepumā ar brūno cukuru un māršmeloviem tiek pasniegts kā piedeva tītaram). Amerikāņiem arī ir visplašākais recepšu klāsts batātei, jo viņi to izmanto līdz pēdējai vīlītei.

Saldo kartupeli var gatavot tāpat kā parastos – cept cepeškrāsnī daivās, fritēt vai gatavot biezenī. Batāti bieži izmanto kopā ar parasto kartupeli, piemēram, divās trešdaļās kartupeļu biezeņa iejauc vienu trešdaļu batāšu biezeņa. Līdzīgi jauc abus, cepot sacepumu vai uz pannas.

Taču batātei jāizvēlas izteiksmīgas garšvielas, lai līdzsvarotu tās saldumu: seleriju sāli, kūpinātas paprikas pulveri, čili, kumīnu, laimu, ingveru, citronzāli, koriandru un fetas sieru. Tā labi sader ar zilā pelējuma sieriem.

Batātes labāk sader ar sviestu, nevis eļļu, tāpēc cepšanai ieteicams izmantot sviestu.

Vienkāršākais pagatavošanas veids, starta punkts visām pārējām receptēm, ir krāsnī cepšana – kraukšķīgas saldā kartupeļa šķēles, pārkaisītas ar sāli, pipariem, spiestu ķiploka daivu un pasniegtas ar pikantu majonēzes mērci vai ziemīgiem salātiem (kopā ar lēcām, ceptām bietēm un kādu gaļas gabalu).

Pēc cepšanas (arī pēc vārīšanas) batātes var apslacīt ar laima vai citrona sulu, pirms cepšanas pārkaisīt ar saldās paprikas vai čili pulveri. Ceptām batātēm piestāv arī muskatrieksts, kanēlis, karija pasta, apcepti sīpoli.
Saldais kartupelis ir ideāls kompanjons cepetim, jo īpaši jēra. Vista un zivs gan tam nav labi draugi, jo batātei pretim jāliek spēcīga garša, kāda piemīt sarkanajām gaļām. Tas labi iederas karijos, zupās, īpaši Āzijas stila, kur raksturīgi saldskābo garšu kontrasti un bagātīgas garšvielas. Izmanto zupās un sautējumos ar garšas ziņā maigiem produktiem: kukurūzu, zaļajiem zirnīšiem, mangoldu, rīsiem un cūkgaļu. Gatavo gardas biezzupas pēc ķirbju biezzupu receptēm, arī sajaucot kopā ķirbi un batātes. Biezzupām bagātīgi pievieno garšvielas. Batāšu biezeni var pievienot mērcēm, lai tās iekrāsotu un iebiezinātu.

Desertos batāti var izmantot turpat kur ķirbi. Kūkām batātes piešķir mitrumu. Tās nedaudz atgādina burkānkūkas. Desertos sader ar medu, kļavu sīrupu, svaigām vīģēm. Batāšu biezeni pievieno rauga mīklai, kas tai piešķir maigu, saldenu garšu, valgumu un košu krāsu. Batāte saldenuma un košās krāsas dēļ labi iederas arī mazu bērnu pārtikā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits