Aivars Liepiņš, Dienas medijiMedu liek klāt tikai tad, kad tēja atdzisusi, lai karstumā tas nezaudētu savas vērtīgās īpašības.
Dari pats: Islandes ķērpja uzlējums
Veselībai noderīgs augs, kuru var ievākt visu gadu, pat rudenī un ziemā, ir Islandes ķērpis (Cetraria Islandica). Tas palīdz pret klepu, iekaisumiem un stiprina imunitāti. Kur meklēt? Sausos priežu mežos! Izplatīts visā ziemeļu puslodē, bet dienvidos – kalnos. Uz balteno ķērpju un zaļgano sūnu fona Islandes ķērpis izskatās vairāk zaļš, tam ir raupja, ragaina forma, tāpēc tautā to bieži sauc par briežu sūnu. Ķērpi izžāvē un no tā gatavo uzlējumu, kuru vīrusu periodā vai saslimšanas gadījumos lieto veselības stiprināšanai.
Nepieciešams:
1 tējkarote sasmalcināta kaltēta ķērpja;
1 glāze ūdens;
katliņš vārīšanai;
medus saldināšanai.
Ūdeni un kaltēto augu uz lēnas uguns vāra aptuveni trīs minūtes. Atstāj atdzesēties un ievilkties uz pāris stundām, tad nokāš un izdzer dienas laikā pa malciņam ik pēc trim stundām. Ja dzira šķiet ļoti rūgta, tai pievieno tējkaroti medus uz glāzi šķidruma.