Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gaisma labsajūtai un veselībai

Strādājot pie datora, ir svarīgs pareizs apgaismojums gan mājās, gan birojā.

Attīstoties tehnoloģijām, tās ne tikai atvieglo mūsu dzīvi, bet arī atstāj iespaidu uz veselības stāvokli, ja par to attiecīgi nerūpējamies. Ilgstošs darbs pie datora ietekmē ne tikai mūsu ķermeni, lielā mērā cieš tieši viena no svarīgākajām maņām – mūsu redze. Ikdienā mēs varam rūpēties par savu acu veselību, lai izvairītos no redzes problēmām, gan pareizi iekārtojot darba vidi, gan pietiekami daudz atpūšoties, stāsta Jeļena Stūriška, uzņēmuma Vision Express galvenā optometriste.

 

Jāizvairās no asiem kontrastiem

Izvēloties piemērotu apgaismojumu, gaismas avotiem ir jāatrodas ārpus strādājoša cilvēka tiešā redzeslauka, lai gaisma nespīdētu monitorā vai acīs. Pēc iespējas jāsamazina atspīdums no logiem, lampām, biroja ierīcēm un citiem priekšmetiem. Pie datora nav vēlams strādāt pilnīgi tumšā telpā. Arī datora parametri jāiestata individuāli, lai ekrāna spožums, burtu lielums būtu piemērots un krāsas – acīm tīkamas. Datorlietotāja darba galda virsmai ir jābūt pietiekami lielai, lai uz tās ērti novietotu datoru un darbam nepieciešamos piederumus. Gaismeklim, kas atrodas uz darba virsmas, vajadzētu būt iespējai mainīt staru leņķi un augstumu, turklāt papildus tā dotajai gaismai nepieciešams arī kopējais jeb augšējais apgaismojums, kas nodrošina vienmērīgu gaismu visā telpā, lai nebūtu asa kontrasta starp darba vietu pie datora un citām telpas zonām un nekaitētu acu veselībai. Pārsvarā gaismai būtu jāplūst no priekšas un augšas – tā, lai ēna no rokām netraucētu darbam ar klaviatūru, bet reizē arī nespīdētu acīs. Vissvarīgāk ir izgaismot tieši darba virsmu – dokumentus, ar ko strādājat, datoru, tāpēc ieteicams izvēlēties gaismas ķermeņu modeļus, kam ir virzīts gaismas kūlis. Redzei saudzīgākie un ergonomiskas darba vietas iekārtojumam atbilstošākie galda lampu modeļi ir tādi, kam spuldze atrodas aiz matēta stikla, – tad spilgtā gaisma nespīdēs tieši acīs, bet maigi un vienmērīgi izkliedēti apgaismos darba vietu. 

Tiek arī uzskatīts, ka pareizi būtu novietot galda lampu kreisajā pusē. Taču tas ir atkarīgs no tā, vai esat kreilis vai labrocis. Kreiļiem pareizāk būs, ja gaisma kritīs no labās puses, kaut gan, ja strādājat pie datora un vienlīdz izmantojat abas rokas, rakstot uz klaviatūras, tam nav īpaši lielas nozīmes.

 

Bez atpūtas pauzēm neiztikt

"Digitalizācija, no vienas puses, ir laba lieta, jo varam izdarīt vairāk ar mazāku fizisku piepūli, tomēr mūsu ķermeņa anatomija nav tik vienkārša, lai dzīvotu dīkstāvē. Ķermenim jābūt kustībā, lai tas būtu vesels. Savukārt ilgstoša slodze acīm tās nogurdina, un var rasties redzes izmaiņas, kuras lielā mērā ietekmēs mūsu turpmāko dzīves labsajūtu," brīdina Jeļena Stūriška, kura par optometristi strādā jau 13 gadu. Jeļena uzsver, ka, regulāri strādājot ar datoru, ir svarīgi ievērot pareizu darba režīmu. Ja darbs ir ilgstošs, tas jāsadala vairākās daļās, dodot iespēju acīm atpūsties. Lai saspringtais darbs pie datora neietekmētu redzi, īpaši svarīgas ir īslaicīgas, bet biežas atpūtas pauzes. "Šāda pieeja ir ļoti vienkārša. Aktīvi strādājam 20 minūtes, tad 20 sekundes skatāmies uz istabas pretējā stūrī novietotu objektu. Vēlams arī ik pa brīdim novērst skatienu no ekrāna, pamirkšķināt acis," savā pieredzē dalās optometriste.

Izvēlieties kādu patīkamu lietu – zaļojošu augu, puķu pušķi, gleznu vai dekoratīvu priekšmetu –, kas atpūtinās redzi un vienlaikus sniegs pozitīvas emocijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits