Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Populāri telpaugi, kas apdraud veselību un pat dzīvību

Aizraušanās ar telpaugu kopšanu jau labu laiku ir ļoti moderna nodarbe. Jauni un mūsdienīgi pilsētnieki pat nelielos dzīvokļos izveido krāšņas kolekcijas, augi daiļo sabiedriskās vietas – kafejnīcas, bibliotēkas un skolas, un loģiski, ka, palielinoties pieprasījumam, pieaug arī to klāsts dažādās tirdzniecības vietās. Kaut arī skaisti ir visi augi, daudzi ir indīgi gan cilvēkiem, gan mājdzīvniekiem. Tādēļ pirms iegādes rūpīgi jānoskaidro ne tikai, kā rūpēties par augu, bet arī tā ietekme uz veselību, it sevišķi, ja mājās ir mazi bērni, kas visu grib apčubināt, pataustīt un nogaršot.


Sula izraisa apdegumus

Ja dodamies ekskursijā uz kādu no botāniskajiem dārziem, redzam, ka pie indīgajiem augiem novietotas brīdinājuma zīmes. Bet ne vienmēr šāda informācija atrodama pie augiem tirdzniecības vietās vai uz to iepakojuma – lielākoties uz puķpodiņa ir uzlīme ar auga nosaukumu un galvenajiem kopšanas nosacījumiem, taču nebūt ne vienmēr ir norādīts, vai augs ir indīgs. Protams, ja vien tas nav pārtikā lietojams augs vai ārstniecības augs, mutē bāzt nevajadzētu nevienu – arī tad, ja cilvēks nopietni nesaindēsies, var piemeklēt nelaba dūša, auga sula var kairināt, nonākot acīs vai uz gļotādām. 

LU botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciāliste Ingūna Gudrupa teic, ka ir arī tik indīgi augi, kurus aprūpējot jāievēro piesardzība, piemēram, pārstādīšana un apgriešana jāveic ar cimdiem rokās, jo sula var izraisīt nopietnu ādas kairinājumu. Viens no šādiem augiem ir populārā un plaši izplatītā dīfenbahija. Tas ir viens no retajiem istabas augiem, pēc kura apēšanas kaķis var saindēties tik ļoti, ka jāārstējas vairākas nedēļas un mājdzīvnieks var pat aiziet bojā, savukārt, ja bērns apēd gabaliņu dīfenbahijas, tam nonākot barības vadā, reakcija ir līdzīga tai, kādu rada norītas baterijas – nopietni apdegumi un pat caurumi. 

Līdzīga iedarbība ir arī dažādām eiforbijām, piemēram, puansetijai, Kristus ērkšķim, raibajai kodijai, bet kairinoša sula ir arī filodendriem, tuksneša rozēm, antūrijām, alokāzijām, visiem amariļļu dzimtas augiem – tiem sevišķi indīgi ir sīpoli. 


Viens no indīgākajiem

Par ļoti bīstamu krāšņumaugu jāuzskata parastais oleandrs, to mēdz saukt arī par vienu no pasaules indīgākajiem augiem. Turcijā ir sena tradīcija – ja sievai radās aizdomas par vīra neuzticību, viņa dzīvesbiedra pusdienu šķīvim līdzās novietoja oleandra zariņu par brīdinājumu, kādas sekas var būt laulātā drauga sānsolim. Oleandriem indīgas ir visas auga daļas, sevišķi lapas un ziedi. Ja ģimenē ir bērni, oleandru kā telpaugu izvēlēties nevajadzētu. Jāsaka gan, ka daudz šā auga apēst nebūs viegli, jo tas ir rūgts, tomēr piesardzība nekad nevar būt lieka!


Ne visas ogas ir ēdamas

Uzmanīgiem jābūt ar augiem, kuriem ir izteiksmīgi augļi vai ogām līdzīgi veidojumi, jo tie var maldīgi šķist ēdami un izskatās aicinoši apetītlīgi. Tā, piemēram, daudzi kļūdaini par pārtikā lietojamu var noturēt meksikāņu piparu – nelielu kociņu, kurš ir bagātīgi nosēts ar nelielām paprikām vai čili pipariņiem līdzīgiem auglīšiem. Taču tie nav ēdami! Savukārt solanums – naktene – atgādina krūmu, kas pilns ar ķirštomātiņiem. Abi šie augi ir indīgi, un tiem nav vietas ēdamo augu dārziņā! 

Ir arī augi, kas ļoti bieži mēdz izraisīt alerģiju, jo izdala specifiskus ziedputekšņus, – tādi ir gan izteikti smaržojoši augi, gan šķietami neitrālās prīmulas un Alpu vijolītes. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits