Pilsētu parkos vērojam, ka lapu savākšanai tiek izmantoti lapu pūtēji, bet dārzkopības speciālisti atzīst, ka piemājas teritorijā ar veco, labo grābekli būs gana. Plānāku lapu kārtu var savākt arī ar zāles pļāvēju, kur lapas jau tiek sasmalcinātas, taču tikai tad, ja to nav daudz un tās ir vieglas, plānas lapas, kas ātri sadalās, nevis, piemēram, ozolu lapas.
Nodot var bez maksas
Ko darīt ar savāktajām lapām, ja to ir daudz? Jau astoto gadu pēc kārtas Rīgas iedzīvotājiem būs iespēja nodot savāktās kritušās koku un krūmu lapas. Rīgas pašvaldība ir noteikusi konkrētas vietas pilsētā, kur, sākot ar oktobra beigām, vairākas nedēļas nogales privātpersonas varēs nodot savāktās lapas. Informācija par tām atrodama pašvaldības mājaslapā. Lapas var nodot arī citās Latvijas pilsētās, par šo iespēju noskaidrojot konkrētajā pašvaldībā. Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore Aira Šmelde skaidro, ka savāktās lapas par pašvaldības līdzekļiem tiks nogādātas uz biomasas pārstrādes vietu Getliņu izgāztuvē.
Lapas der kompostam
Tomēr lapas kā resursu var izmantot arī paši teritoriju īpašnieki, it sevišķi, ja īpašumā ir ne tikai zāliens un koki, bet arī dobes un dārzeņu stādījumi. Sagrābtās lapas var pārvērst vai nu tīrā lapu trūdzemē, vai kompostā, kurā likt ne tikai lapas, bet arī zāli, nezāles, augļu un dārzeņu atliekas no virtuves u. c. Starp citu, kompostu ir prātīgi sākt veidot tieši rudenī, jo ziemā ir mitrāks laiks un, kaut arī ir vēsāka gaisa temperatūra, trūdēšanas procesi tomēr notiek. Tad pavasarī kompostu varēs jau izmantot, lai iestrādātu augsnē. Jāņem vērā, ka kļavu, liepu, augļu koku – ķiršu un plūmju – lapas sadalās ātrāk, bet citu koku lapām, piemēram, ozolu, šis process norisinās lēnāk. Ja iespējams, tad vākšanas procesā šīs dažādās lapas var grābt kaudzēs atsevišķi. Lai lapas trūdētu un veidotos vērtīgs komposts, ir nepieciešams mitrums un skābeklis. Vēlams, lai komposta kaudze nav augstāka par 150 centimetriem.
Visu rakstu lasiet avīzes Diena trešdienas, 16. oktobra, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!