Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Audzē lokāli, saudzē globāli

Priecē, ka dārzkopība kļūst arvien aktuālāka un ar to aizraujas ne tikai cilvēki, kuriem ir lauku mājas, bet zaļie draugi ienāk arī pilsētā. Ja vien ir vēlme un izdoma, kaut ko skaistu un noderīgu var izaudzēt jebkur! Pastaigājot pa Rīgu un paceļot acis pat uz centra namu logiem, gandrīz katrā ēkā vasaras sezonā bija vismaz viena palodze, uz kuras zaļoja ne tikai telpaugi, bet arī kāds tomāts, gurķis vai bazilika pušķis.

Šoruden Rīgā atklāts pirmais urbānais, vertikālais pilsētas dārzs (S)audzē ar mērķi audzēt iedzīvotāju zināšanas un interesi par ilgtspējīgu un efektīvu pilsētvidi. Ražu nesošo dārzu ierīkojis interjera arhitektūras birojs Annvil, un līdz septembra beigām tas būs apskatāms Kalnciema kvartālā.
 

Šis ir tikai sākums

Pilsētas dārzs veidots no vietējiem kultūraugiem, kas iegūti no lokālajām dārzkopībām un stādu audzētavām, tādējādi aicinot iedzīvotājus audzēt lokāli un saudzēt dabas resursus globāli. Dārza izveidi ar stādiem atbalstījusi LVM Sēklas un stādi un Stādaudzētava Blīdene. 

(S)audzē ir urbānā dārza demo versija un starts vairāku dārzu sērijai, kas nākamgad sakņosies lielākajās Latvijas pilsētās, tajā skaitā Rīgā, Jūrmalā, Valmierā, Cēsīs, Liepājā un Kuldīgā.

"Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem, 2050. gadā iedzīvotāju skaits pasaulē pieaugs līdz 10 miljardiem līdzšinējo 7,5 miljardu vietā. Turklāt vismaz 60% no cilvēkiem dzīvos pilsētās. Līdz ar augošo cilvēku skaitu būtiski pieaug arī dabas resursu patēriņš. Augošais cilvēku skaits un pieaugošais apdzīvotības blīvums pilsētās jau šobrīd ir izaicinājums pasaules ekonomikai, ekoloģijai un sabiedrībai kopumā. Ikdienas paradumu un domāšanas maiņa būs vitāli nepieciešama. Urbānā lauksaimniecība, kas jau gadiem tiek praktizēta zaļi domājošajās lielpilsētās, ir sākums jaunām, ilgtspējīgām un efektīvām pilsētvides apdzīvošanas un izmantošanas pieejām," idejas pamatojumu skaidro projekta autore, arhitektūras biroja Annvil dizainere Anna Butele.

Lai pietiek visiem

"Urbānā lauksaimniecība samazina gaisa piesārņojumu, efektīvi savāc un izmanto notekūdeņus, palīdz kultūraugu daudzveidības saglabāšanai, palielina neizmantotās telpas produktivitāti, kā arī uzlabo siltumizolācijas efektivitāti ēkām, atdzesē sakarsušo pilsētu, aizsargā ēkas pret ultravioleto starojumu un pēkšņām temperatūras svārstībām. Lauksaimniecība visā pasaulē rada 20–30% siltumnīcefekta gāzu emisijas. Samazinot produktu loģistikas un ražošanas izmaksas, ar urbānās lauksaimniecības palīdzību var par 69% sazināt gāzu emisiju," teic Anna. 

Dārzs ierīkots vertikāli, četros stāvos, kas slejas astoņu metru augstumā. Pateicoties elektroinstalācijai, dārzs ir izgaismots un apskatāms arī nakts tumšajā laikā. 

Dārza atrašanās vieta – Kalnciema iela 37, Rīga. 5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits