Tie, kuriem garšo liķieri, vai
tie, kuri tos izmanto kokteiļu
un desertu gatavošanai, arvien priecājas par dažnedažādajiem somu liķieriem no
Somijas vietējo mežu ogām.
Slavenākais ir lāceņu liķieris,
taču somiem ir arī citi aromātiski dzērieni.
Šā gada 17. augustā pirmo reizi Rīgā - Republikas laukumā 1, pretī iecienītajai alus darītavai/restorānam Stargorod - notiks īpaši alus un vīna cienītājiem veltīts pasākums Vecpilsētas alus un vīna tirgus, kurā visas dienas garumā apmeklētājus priecēs gan iespēja izbaudīt gan jau ierastās un iecienītās alus un vīna šķirnes, gan nodegustēt un izgaršot vēl nezināmas šķirnes.
Pagājušajā reizē stāstīju par augļu bolēm, bez kurām vasaras vidū, kad vietējo augļu ir visvairāk un tie ir visgatavākie, nav iedomājama neviena ballīte. Šoreiz turpināšu par līdzīga stila dzērieniem.
Vasaras vidū pieejami
visdažādākie augļi – saldi,
svaigi un sulīgi – tie ir kā radīti arī izmantošanai kokteiļos. Viens no tādiem ir augļu
bole, ko pasniegt vasaras
pēcpusdienās uz terases
Receptes pagatavošana
aizņems apmēram 6 stundas, sanāks 25–28 l alus, kura
prognozējamais stiprums ap
4,5 tilpumprocentiem. Tiesa,
gatavs dzeršanai miestiņš
būs tikai pēc divām nedēļām.
Bāra valoda arī mūsdienās
joprojām galvenokārt ir angļu. Kokteiļu nosaukumi ne
vienmēr tiek tulkoti, jo nosaukums pats par sevi jau ir
informācija par dzēriena izcelsmi. Ja kokteilis radies
Amerikā, tad tā nosaukums
būs angļu valodā; ja Vācijā vai
Austrijā – tad vācu valodā.
Kokteiļi nav moderno
laiku izgudrojums. Tie parādījās vēl ilgi pirms tam, kad
Manhatanā tika atvērts pirmais bārs. Arī tālā senatnē
cilvēki mēdza dzert jauktus
alkoholiskos dzērienus.