Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Hugo Spritz

Šķiet, nav tāda bāra un vasaras terases, kuru dzērienu kartē nebūtu dzirkstoši rūgtenā Aperol Spritz. Mazāk zināms un baudīts ir pavasarīgi vieglais un svaigais Hugo Spritz ar plūškoka aromātu.

Ar plūškoka aromātu

Hugo Spritz unikālā garša apvieno burbuļojošu prosecco, plūškoka ziedu sīrupu, svaigu laimu un piparmētru, kas padara šo dzērienu piemērotu gan pirmajiem pavasarīgajiem vakariem, gan vēlāk vasaras terasēm. Hugo Spritz ir lieliska alternatīva populārajam Aperol Spritz – Hugo ir maigāks, mazāk rūgts un vairāk balstīts uz dabas aromātiem. Plūškoka ziedi ir izmantoti tautas medicīnā gadsimtiem ilgi, tie piešķir kokteilim dabisku saldumu un aromātu.

Itālijas Alpu reģiona dārgums

Hugo Spritz izgudroja itāļu bārmenis Rolands Grūbers 2005. gadā Dienvidtiroles reģionā (Itālijas Alpu daļā, kurā dzīvo daudz vāciski runājošu iedzīvotāju).

Grūbers apzināti vēlējās radīt alternatīvu populārajam Aperol Spritz, kas dominēja kokteiļu kartēs. Viņš eksperimentēja ar dažādām sastāvdaļām un atklāja, ka plūškoka ziedu sīrupa kombinācija ar prosecco un piparmētru veido maigu, atsvaidzinošu un mazāk rūgtu kokteili, kas lieliski piestāv Alpu reģiona vasaras vakariem, dārza ballītēm, brīvdienām vai vienkārši baudīšanai saulainā pēcpusdienā.

Sākotnēji Hugo bija populārs tikai Dienvidtiroles un Ziemeļitālijas Alpu reģionā, taču, pateicoties tūristiem un sociālajiem medijiem, tas ātri izplatījās visā Eiropā un tālāk pasaulē.

Hugo Spritz izplatību veicināja arī tas, ka šis nav sarežģīts kokteilis, to var viegli pagatavot mājās, neizmantojot īpašus instrumentus vai dārgas sastāvdaļas.

Kā pagatavot Hugo Spritz

Ja vēlaties izbaudīt šo kokteili mājās, piedāvāju vienkāršu recepti tā pagatavošanai: ņem 150 ml prosecco, 50 ml plūškoka ziedu sīrupa, 50 ml sodas ūdens (gāzēta ūdens), 4–5 piparmētru lapiņas, 1/2 laima šķēlītes, ledu.

Glāzē (vēlams, lielā vīna glāzē) ieber ledu.

Ielej prosecco un plūškoka ziedu sīrupu.

Pievieno laima šķēlīti un dažas svaigas piparmētru lapiņas.

Pārlej ar sodas ūdeni un viegli samaisa.

Dekorē ar vēl pāris piparmētras lapiņām un, ja vēlas, pievieno vēl vienu laima šķēlīti.

Ja gribas eksperimentēt, var gatavot, piemēram, Hugo Rosé – tajā aizvieto prosecco ar rozā dzirkstošo vīnu, kas piešķirs kokteilim maigu augļu garšu. Tropiskajā Hugo eksotiskas garšas niansei pievieno nedaudz mango vai ananasu sulas. Gatavojot bezalkoholisko Hugo, izmanto bezalkoholisko prosecco vai vienkārši gāzētu ūdeni, lai saglabātu dzēriena svaigumu bez alkohola.

Kāpēc sauc par Hugo

Hugo Spritz nosaukums ir nejauša izvēle, kam nav īpašas nozīmes. Kad Rolands Grūbers 2005. gadā Dienvidtirolē izgudroja kokteili, viņš gribēja tam dot nosaukumu, kas atšķirtos no citiem populāriem kokteiļiem. Viņš meklēja viegli izrunājamu, īsu un pievilcīgu vārdu un spontāni izvēlējās "Hugo". Tas vienkārši skanēja labi! Nav zināms, vai Grūbers iedvesmojās no kādas konkrētas personas vai kultūras asociācijas, taču vārds Hugo ir populārs vāciski runājošajā reģionā, kāda ir Dienvidtiroles (Ziemeļitālijas) vide.

Hugo Spritz ir tikai vārds, kas labi skan, ir viegli atpazīstams un paturams atmiņā.

Kāpēc Aperol populārāks nekā Hugo

Spritz Veneziano – dzirkstošā vīna kokteiļi ar rūgtajiem Aperol, Campari radās jau ap 1920. gadu. Salīdzinot ar tiem, Hugo Spritz ir salīdzinoši jauns dzēriens. Aperol Spritz vienkārši ir bijis ilgāk apritē, un tā atpazīstamība ir daudz lielāka.

Šķiet visbūtiskāk Aperol Spritz atpazīstamību veicinājis spēcīgais Campari Group zīmols un mārketings. Šis uzņēmums ir globāls dzērienu nozares gigants. 2010. gados Campari aktīvi reklamēja Aperol Spritz, radot tam dzīvesstila un Instagram tēlu – oranžais kokteilis skaistās glāzēs pie baseina vai saulrieta fonā. Hugo Spritz šādas kampaņas nav bijušas.

Aperol kokteilis ir garšā universālāks – viegli rūgtens, ar izteiktu citrusaugļu noti. Hugo Spritz ir saldāks un ziedaināks, tā recepte pieprasa plūškoka sīrupu, kas ne visur ir pieejams. Taču lielajos dzērienu autletos mūsdienās vienlīdz vienkārši ir nopērkams gan Aperol, gan plūškoka sīrups. Pēdējos gados Hugo Spritz ir sācis iegūt arvien vairāk sekotāju, īpaši Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kādus ēdienus Lieldienu galdā ceļ citas tautas

Mums, latviešiem, Lieldienu vēlo brokastu galdā galveno vijoli neiztrūkstoši spēlē sīpolu mizās, bērzu lapiņās, sūnās un citos dabas materiālos krāsotas olas. Citām tautām ir savi ēdieni – Lieldienu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko