Kad runa ir par vīnu, šādām ziemas dienām īpaši labi piestāv bagātīgi, intensīvi, sildoši sarkanvīni, viens no tiem ir Syrah (Shiraz). Šis vīns ne tikai izceļas ar savām sarežģītajām garšu niansēm, bet arī ir lieliski piemērots sildošiem, sātīgiem ziemas ēdieniem.
Syrah tumšās augļu notis garšā – upenes, plūmes un ķirši – apvienojas ar garšvielu un piparu niansēm, veidojot vīnu ar kompleksu, intensīvu garšu. Tieši šī intensitāte padara Syrah par lielisku izvēli baudīšanai pie kamīna, pie siltas vakariņu maltītes vai vienkārši nedēļas nogales vakarā, kad ārā ir auksti.
Kas ir Syrah vīnogas
Syrah ir viena no pasaulē pazīstamākajām un visvairāk audzētajām sarkanajām vīnogu šķirnēm. No tām gatavotajam vīnam ir dziļa, bagātīga garša un sarežģīta struktūra, ko raksturo augļu un garšvielu notis. Tam ir arī spēcīgs, pamanāms tanīnu (muti savelkošo miecvielu) daudzums un līdzsvarots skābuma daudzums.
Syrah šķirnes vīnogu pirmsākumi meklējami Ronas ielejā Francijā. Tā ir viena no vadošajām sarkano vīnogu šķirnēm. Taču Syrah ir kļuvusi populāra arī citās pasaules daļās, kur to pazīst kā Shiraz.
Šī vīnogu šķirne ir populāra visā pasaulē, jo tā ir ļoti izturīga un labi pielāgojas dažādiem atšķirīgiem klimatiskajiem apstākļiem. Vīnogas parasti ir mazas, tumšas un garšā ļoti koncentrētas, kas ļauj iegūt dziļus un intensīvus vīnus. Vīnogu miziņas ir ļoti biezas, kas ļauj tanīniem iegūt lielāku spēku un struktūru vīnā. Šķirnei ir izteikti augļu aromāti – upeņu, plūmju, ķiršu un arī citrusaugļu. To raksturo spēcīga un intensīva garšas palete – pikanti dūmu, ādas un šokolādes toņi, kas tiek uzlaboti un pilnveidoti, ilgstoši izturot vīnu ozolkoka mucās.
Lai iegūtu lielāku cukura koncentrāciju, vīnogas parasti tiek novāktas vēlu sezonā. Tas nodrošina augstāku alkohola līmeni un bagātīgāku garšu.
Vīna raksturs un reģioni
Syrah intensīvo garšu nosaka ne tikai vīnogu šķirnes īpašības, bet arī reģions, kur tās tiek audzētas. Katrs reģions, kur tiek audzētas Syrah vīnogas, piedāvā atšķirīgu vīna raksturu.
Lai gan Syrah un Shiraz ir viena un tā pati vīnogu šķirne, atšķirības starp vīniem, kas no tās darīti, var būt ievērojamas – tās galvenokārt saistītas ar reģiona ražošanas īpatnībām un stiliem.
Ronas ielejā Syrah vīni bieži ir elegantāki, ar sarežģītāku garšu, izteiktām minerālām un garšvielu niansēm. Francijas Côte-Rôtie un Hermitage ir pasaulē vislabāk zināmie apgabali (apelācijas), kur tiek ražoti izsmalcināti, ilgstoši izturēti Syrah vīni.
Shiraz vīniem Austrālijā un citos Jaunās pasaules reģionos bieži vien ir augstāks alkohola saturs, tie ir garšā intensīvāki, tiem ir vairāk augļu salduma, un tie ir krēmīgāki.
Vīnziņi Eiropas Syrah uzskata par nobriedušākiem, smalkākiem vīniem, kamēr Shiraz Austrālijā siltākā klimata dēļ parasti ir ar pikantāku un saldāku garšu, ko vīnziņi parasti raksturo kā balto piparu vai šokolādes nianses. Barossa Valley un McLaren Vale ir divi pazīstamākie reģioni, kuros ražo augstas kvalitātes Shiraz.
Arī ASV, Kalifornijā, īpaši Paso Robles apgabalā, tiek ražoti ļoti pievilcīgi Shiraz vīni ar tumšo augļu notīm un augstu alkohola saturu. Arī Kalifornijā tiem bieži vien ir bagātīgāka, pilnīgāka, koncentrētāka garša nekā Francijā ražotajam.
Vīnu no šīs šķirnes vīnogām ražo arī Čīlē un Dienvidāfrikā. Tur vīni bieži ir aromātiski, ar labi līdzsvarotu struktūru un dinamiskām augļu un garšvielu piezīmēm.
Ar kādiem ēdieniem sader
Syrah lieliski sader ar ēdieniem, kas arī ir bagāti ar garšām un struktūru. Vīna intensīvā garša padara to par ideālu izvēli gaļas ēdieniem. Syrah vīns lieliski papildina grilētu liellopa, jēra vai aitas gaļu. Tam piestāv arī sautēta gaļa ar garšvielām.