Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 27. jūlijs
Marta, Dita, Dite

Tēma

Perfektu brokastu formula

Vasaras atvaļinājumā plānojat doties ceļojumā un vēlaties katru dienu iesākt maksimāli efektīvi? Sāciet ar pareizu brokastošanu! Oksfordas Universitātes matemātiķis Toms Krofords izkalkulējis perfektu pirmās ēdienreizes formulu, lai dienas sākums viesnīcas restorānā ritētu raiti.

Bēgšana no PSRS © DIENA

Pirms 50 gadiem no viesizrādēm Kanādā Padomju Savienībā neatgriezās Rīgā dzimušais baletdejotājs Mihails Barišņikovs, kuram vēlāk bija spoža karjera Atlantijas okeāna viņā pusē

Trešais zvans atkal augustā © DIENA

Teātra sezona beigusies, lai dzīvo teātris vasarā! Siltajos mēnešos būs iespēja skatīt vairākas nopietnas izrādes, īpaši blīvs šogad solās būt augusts.

Olimpiādes atdzimšana © DIENA

Pirms 130 gadiem Parīzē pēc franču barona Pjēra de Kubertēna iniciatīvas tika nodibināta Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), un jau pēc diviem gadiem Atēnās notika pirmās mūsdienu olimpiskās spēles.

Labais, sliktais un multiplekss © DIENA

Vēsturiski vasaras mēneši iezīmējušies ar konkrētu žanru un tipu filmām. Ir skatītāji, kas šajā laikā aktivizējas, un ir tādi, kas apcerīgi gaida rudeni un vēlākos mēnešus. Kamdēļ tā – šādai kalendāra loģikai ir gara un plaša vēsture, ko mēģināšu rezumēt pāris teikumos.

Sāpes pēc dzimuma © DIENA

Vīrieši un sievietes sāpes izjūt atšķirīgi, un tas lielā mērā ietekmē katra dzimuma sāpju slieksni, noskaidrojuši zinātnieki.

Saulgriežu tradīcijas – vecas un jaunas © DIENA

Brīdī, kad šis SestDienas numurs nonāks jūsu rokās, gada īsākā nakts jau būs aizvadīta, taču daudzviet ziemeļu puslodē vasaras saulgriežus tāpat kā Latvijā ierasts svinēt naktī uz 24. jūniju. Tas tā vēsturiski izveidojies kristīgās baznīcas spiediena dēļ, taču atsevišķas tradīcijas saglabājušās vēl kopš pagānu laikiem.

Zilā gaisma tomēr netraucē © DIENA

Lasot ieteikumus miega uzlabošanai, nevar nepamanīt aicinājumu kādu stundu pirms naktsmiera neraudzīties viedierīču ekrānā. Tomēr jauns pētījums liek apšaubīt šo rekomendāciju – austrāliešu zinātnieks pavēstījis, ka viņam nav izdevies iegūt neapgāžamus pierādījumus pieņēmumam, ka zilā gaisma no ekrāna apgrūtinātu iemigšanu.

Pirmie amerikāņu kalniņi © DIENA

Pirms 140 gadiem Ņujorkā tika uzbūvēta pirmā atrakcija, kas mūspusē zināma kā amerikāņu kalniņi, kaut gan aizvien biežāk tiek lietots arī anglicisms rollerkosters. XIX gadsimta nogalē brauciens tajā gan ne tuvu nebija tik nervus kutinošs un biedējošs kā mūsdienās.