Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

ISW: Pēc neveiksmes Hersonas apgabalā Krievija pastiprinās uzbrukumu Donbasā

Krievijas uzbrukuma operācija Doneckas apgabalā tuvāko nedēļu laikā pastiprināsies, jo tur ieradīsies papildu mobilizētie karavīri, kā arī no Hersonas apgabala rietumu daļas izvestais karaspēks, prognozē ASV Kara pētījumu institūts (ISW).

Jaunākajā apskatā par situāciju Ukrainas frontē ISW secina, ka Ukrainas spēki šajā rajonā izjutīs spēcīgu spiedienu un gaidāms, ka Kijivai būs jāpārvieto savi spēki, lai aizsargātos pret Krievijas uzbrukumu.

Analītiķu vērtējumā, maz ticams, ka, neskatoties uz centieniem, krievi no operatīvā viedokļa gūs būtiskus panākumus, lai gan ar milzīgiem zaudējumiem viņi varētu ieņemt Bahmutu.

Ziņojumā pausts, ka mobilizētie karavīri nav pietiekami sagatavoti, ir slikti apgādāti un nelabprāt karo.

Mobilizētie karavīri Ukrainā neierodas kā nokomplektētas apakšvienības, bet tiek nosūtītas kā nelielas grupas, lai nomainītu deviņus mēnešus bez pārtraukuma karojušās vienības, kuras ir zaudējušas gan cilvēkus, gan tehniku, bet paši karavīri ir būtiski zaudējuši disciplīnu.

Doneckas apgabalā ir gan Krievijas regulārās armijas daļas, gan mobilizētie karavīri, kā arī privātās militārās kompānijas "Vagner", Krievijas brīvprātīgo rezervistu vienības BARS, pašpasludināto Luganskas un Doņeckas tautas republiku kaujinieki, Ramzana Kadirova vadīto čečenu vienību karavīri un brīvprātīgo bataljonu karavīri. ISW uzsver, ka tādas vienību dažādības efektivitāte vienmēr būs mazāka nekā analoga skaita regulārās armijas vienībām.

Tāpat ASV institūta analītiķi par maz ticamu uzskata iespēju, ka Ukrainā karojošā Krievijas karaspēka pavēlniekam ģenerālim Sergejam Surovikinam izdosies visas dažādās vienības apvienot spēkos, kas spēj veikt plašu mehanizēto manevru kara uzbrukumu, jo īpaši ņemot vērā, ka viņš netērē vai arī viņam neļauj tērēt laiku saskaņotas trieciena vienības izveidei pirms došanās uzbrukumā.

Lai gan krievi varētu izmantot skaitlisko pārākumu, ISW eksperti uzskata, ka tuvāko mēnešu laikā ukraiņi neļaus viņiem pavirzīties tālu no izejas pozīcijām.

Arī Ukraina, kā pieļauj ISW, kaujas spējas no Hersonas rietumiem pārvietos uz citiem rajoniem gan aizsardzības, gan pretuzbrukuma operācijām. Sekošanu Krievijas karaspēkam ukraiņiem apgrūtina sliktā apgāde Dņepras austrumu krastā, tādēļ Ukrainas Bruņotie spēki mēģinās nostiprināt savu kontroli upes rietumu krastā, saglabājot tur pietiekami spēku, lai atturētu krievus no atkārtotas upes šķērsošanas.

Krievijas uzbrukums Doneckas apgabalā nozīmē, ka Ukrainas Bruņotajiem spēkiem daļa vienību jānovirza aizsardzības operācijām šajā apgabalā, bet domājams, ka daļu atjaunoto kaujas spēju ukraiņi novirzīs arī pašreizējā pretuzbrukuma Luhanskas apgabalā pastiprināšanai vai jauna pretuzbrukuma sākšanai citā vietā, pieļauj ISW.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē