Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Zelderis Satversmes tiesā: Reģionālajās vēlēšanās mazās partijas nostādītas nevienlīdzīgā situācijā ar lielajām

Reģionālajās vēlēšanās mazās partijas nostādītas nevienlīdzīgā situācijā ar lielajām, to šodien Satversmes tiesā (ST) teica Edgars Zelderis, kurš iesniedzis tiesā prasību par politisko partiju finansēšanu.

Reģionālās partija "Mēs - Talsiem un novadam" ST prasībā pret Saeimu apstrīd Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 7.panta 1.daļas 2.punktu, kas nosaka valsts finansējuma apjomu par katru iegūto balsi pēdējās pašvaldības domes vēlēšanās, bet tikai partijām, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju. Partijas valdes priekšsēdētājs Zelderis uzskata šo likuma normu par neatbilstošu Satversmes 91.pantam, kas nosaka cilvēku vienlīdzību likuma priekšā bez jebkādas diskriminācijas.

Partiju dibināt un uzturēt ir dārgi, kā arī likums paredz pienākumus, piemēram, par telpu īri un atskaitēm valstij, norādīja Zelderis. Partija šobrīd darbojoties tikai faktiski tās biedru fanātisma dēļ. Advokāts uzsvēra, ka reģionālajās vēlēšanās mazās partijas ir nevienlīdzīgā situācijā ar lielajām, kuras saņem valsts finansējumu.

Prasības iesniedzēja ieskatā, ir nepamatoti ar valsts finansējumu atbalstīt tikai tās partijas, kas startējušas Saeimas vēlēšanās un saņēmušas vairāk kā 2% vēlētāju balsu. Nekur - ne normatīvajos aktos, ne to anotācijās, ne arī Politisko partiju finansēšanas likuma apspriešanā nav atrodami argumenti, kāpēc reģionālās partijas, kas nestartē uz Saeimu, nebūtu finansējamas. Reģionālās partijas, tāpat kā "lielās" partijas, pārstāv iedzīvotāju intereses, tāpat lemj par ievērojamiem finanšu līdzekļiem, kas rada korupcijas riskus, un ir arī citas kopīgas iezīmes, tāpēc arī reģionālās partijas būtu finansējamas no valsts budžeta.

Vienlaikus reģionālās partijas pārstāvis piekrita, ka partijas, kas ievēlētas Saeimā, pieņem lēmumus, kas attiecas uz lielāku iedzīvotāju skaitu un arī pārstāv vairāk vēlētāju.

Saeima uzskata, ka apstrīdētā norma atbilst Satversmes 91. panta pirmajam teikumam. Norma pieņemta ar mērķi stiprināt un konsolidēt politisko partiju sistēmu, kas aptver visu valsts teritoriju, un iesaistīt politiskās organizācijas arī nacionālā līmeņa vēlēšanās, nodrošināt Saeimā pārstāvēto partiju darbību ar tai nepieciešamiem diezgan ievērojamiem resursiem. Saeima nepiekrīt tam, ka pieteikuma iesniedzēja norādītās personas atrodas vienādos un pēc noteiktiem kritērijiem salīdzināmos apstākļos. Diferencētais finansējuma sadales modelis izslēdzot iespēju, ka būtisku valsts finansējumu savas darbības nodrošināšanai saņem politiskās partijas ar relatīvi nelielu pilsoņu atbalstu, un nodrošinot samērīgu atbalstu politiskajām partijām, kuras ieguvušas lielāku vēlētāju atbalstu un ir pārstāvētas Saeimā, pausts lietas materiālos.

Partiju finansēšanas jautājums ir politiska izšķiršanās un Saeimas brīvības jautājums, sēdē pauda Saeimas pārstāvis.

Partija "Mēs - Talsiem un novadam" pirmo reizi startēja 2017.gada pašvaldību vēlēšanās, iegūstot divas vietas domē, un Zelderis uz gadu kļuva par Talsu mēru. Nākamajās pašvaldību vēlēšanās 2021.gadā partija jau ieguva četras vietas no 19, turklāt Zelderis no saraksta 22.numura ar vēlētāju "plusiņu" palīdzību nokļuvis 1.vietā.

Savukārt nupat notikušajās Saeimas vēlēšanās Zelderis, kurš līdz ar citiem partijas biedriem startēja no "Progresīvo" saraksta, ir ievēlēts 14. Saeimā, saņemot 6 519 vēlētāju balsis. Tas kļuvis iespējams uz partiju noslēgtā līguma pamata. Tiesā Zelderis pauda, ka "Progresīvie" nav finansējuši talsinieku Saeimas priekšvēlēšanu kampaņu.

Nākamā tiesas sēde šai lietā notiks otrdien, 8.novembrī, plkst.10.

Ziņa papildināta

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē