Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viņķele: Vakcīnu portfeļa balstīšana uz AstraZeneca bija mana stratēģiska, politiska un cilvēciska kļūda

Piedāvāt valdībai tādu vakcīnu pret Covid-19 iepirkumu, kurā no tobrīd pieejamajām vakcīnām lielāko daļu veidoja AstraZeneca un Johnson&Johnson vakcīnas, bija "mana stratēģiska, politiska un cilvēcīga kļūda", iesniegumā Ģenerālprokuratūrai norāda bijusī veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ģenerālprokurors ir nolēmis sākt pilnu pārbaudi par vakcīnu iepirkšanas lēmumiem Veselības ministrijā. Kā tiek minēts mikroblogošanas vietnē Twitter Viņķeles publicētajā iesniegumā, "es apsveicu šo lēmumu un esmu vērsusies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, lai nekavējoties sniegtu visu informāciju, ko zinu par tiem".

 

 

Tāpat bijusī ministre skaidro, ka vakcīnu portfeļa veidošana balstījās apsvērumos par vakcīnu drošumu un piemērotību raitai masu vakcinācijai Latvijā, ņemot vērā valsts veselības aprūpes sistēmas ierobežoto jaudu un cilvēkresursus. Šāda izvēle izrietējusi no Veselības ministrijas ekspertu vairākuma viedokļa, kā arī pārliecības, ka tiks pildīti Latvijas valdības un Eiropas Komisijas noslēgtie vakcīnu iepirkumu līgumi, kas pašlaik netiek pildīti.

Vienlaikus Viņķele atzīmē, ka šodien lūgusi Valsts prezidentu Egilu Levitu un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) "neturpināt paštaisnu "tiesas spriešanu" par Imunizācijas valsts padomes, Slimību profilakses un kontroles centra, Zāļu valsts aģentūras, Nacionālā veselības dienesta un Veselības ministrijas speciālistu ieteikumiem un lēmumiem, kurus tie izdarīja pēc labākās zināšanas, tobrīd pieejamās informācijas, tiesiskuma, lietderības un pienākuma apziņas".

Reizē bijusī ministre aicina sagaidīt visu rosināto pārbaužu rezultātus pirms izdarīt galīgus spriedumus par vakcīnu portfeļa tapšanu.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Juris Stukāns ceturtdien, realizējot savas pilnvaras, atzinis par nepieciešamu Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokuroram veikt pārbaudi par Covid-19 vakcīnu iepirkumu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Prokurora pārbaudes gaitā tiks vērtēti visi apstākļi, kas saistīti ar vakcīnu iegādi un tās rezultātā radušos situāciju. Tāpat pārbaudē vērtēs arī 9.marta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu saistībā par Covid-19 vakcīnu iepirkumu.

Vienlaikus, kā ziņoja aģentūra LETA, lielākā daļa valdību veidojošās koalīcijas frakciju līderu neredz nepieciešamību vērtēt arī Ministru kabineta locekļu krimināltiesisko atbildību par neveiksmīgo Covid-19 vakcīnu iepirkumu. Tikmēr opozīcijas politiķi aicina prokuratūru vērtēt ne tikai Veselības ministrijas ierēdņu, bet arī politiķu atbildību.

Kā ziņots, pirmajā vakcīnu pret Covid-19 iepirkumā, līdz 2020.gada 19.novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 BioNTech/Pfizer vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 vakcīnu devu iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās tikai uz 100 000 devām. Līdz ar to, Latvijai sākotnēji bija pieejami tikai 97 000 BioNTech/Pfizer ražotās vakcīnas devas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē