Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

NVD direktors: Mēs risinām jautājumus, lai rīt plānotās Covid-19 vakcīnu piegādes notiktu šodien

Tiek risināti jautājumi, lai rīt plānotās Covid-19 vakcīnu piegādes notiktu šodien, preses konferencē žurnālistiem sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Āris Kasparāns.

Tāpat viņš pavēstīja, ka iepirkuma procedūra par pakalpojumu sniegšanu paredzēja vispārīgās vienošanās formātu. Uz noliktavas pakalpojumu sniegšanu pieteicās trīs kandidāti, uz vakcīnu piegādi Austrumu reģionam - divi kandidāti, bet uz Rīgu un Rietumu reģionu - viens uzņēmums un tas bija SIA Oribalt Rīga.

Kasparāns atzīmēja, ka pirmās divās minētajās pozīcijās ir gatavi jau tālākie soļi, ja tiek pārtraukts līgums ar SIA Oribalt Rīga. Viņš aicināja saprast, ka patlaban ir krīzes situācija un tiek meklēts, kā rīt plānotās piegādes īstenot šodien. Tāpat NVD direktors norādīja, ka ir nepieciešams piesaistīt citus pakalpojumu sniedzējus.

"Tiek apzināti tie vairumtirgotāji, ar kuriem bijusi iepriekšēja sadarbība un kurus krīzes režīmā varētu piesaistīt, lai nogādātu vakcīnas uz pārējiem reģioniem, kur pieteicās tikai viens piegādātājs. Pārejas posmā mēs arī juridiski sakārtosim visus jautājumus, kas attieksies uz nākamajiem līgumslēdzējiem vispārīgās vienošanās ietvaros," sacīja Kasparāns, norādot, ka tur, kur būs nepieciešams tiks steidzami izsludināti jauni iepirkumi.

Runājot par problēmām ar SIA Oribalt Rīga, Kasparāns uzsvēra, ka patlaban ir apkopota informācija par uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem, kā notikusi vakcīnu izvadāšana NVD pārstāvim esot uz vietas. Paralēli NVD ir pieprasījis no uzņēmuma oficiālu informāciju, lai no savas puses apliecinātu un apstiprinātu pārskatus par to, kā šīs līgumsaistības ir pildītas.

Viņš arīdzan pavēstīja, ka NVD ir iespēja pārliecināties par informāciju otrā pusē - no saņēmējiem, vai sniegtās ziņas atbilst patiesībai. Tad, kad tiks saņemta nepieciešamā informācija, notiks tās atbilstības vērtējums līguma nosacījumiem. Kasparāns vērsa uzmanību uz to, ka līdzšinējā komunikācija ar uzņēmuma vadību, kas vakar nesekmējās ar rezultātu, NVD neredz iespēju turpināt izmantot šo pakalpojumu tā, kā tas ir paredzēts.

"Mēs vakar nācām klajā ar vairākiem priekšlikumiem. Pirmkārt, mēs pieprasījām informāciju un piedāvājām priekšlikumus, kā risināt situāciju, piesaistot citus pakalpojumu sniedzējus. Vienīgā atbilde, ko mēs saņēmām bija, ka darba laiks ir beidzies. Ir grūti paļauties uz pakalpojuma sniedzēju, kas varbūt neapzinās situācijas un vakcīnu piegāžu nopietnību," uzsvēra NVD direktors.

Runājot par to, cik vakcīnu ir piegādātas, pēc Kasparāna paustā, līgums paredzēja, ka pirmo astoņu stundu laikā vakcīnas tiks piegādātas uz 100 Rīgā un Rīgas tuvumā esošajiem vakcinācijas punktiem un diviem reģioniem - Rietumos un Austrumos no Rīgas, kur katrā ir par 50 vakcinācijas punktiem.

"Laika atskaite sākās 9.martā plkst.17.30 un vakcīnas bija jāpiegādā 10.martā. Mūsu rīcībā esošie dati liecina, ka 10.martā vakcīnas tika piegādātas uz 37 vakcinācijas vietām, 9.martā uz vienu vakcinācijas vienu un šodien plānotas piegādes uz 236 vakcinācijas vietām, kas šodien no rīta jau tiek darīts un vakcīnas vestas. To nodrošina SIA Oribalt Rīga," teica Kasparāns.

Viņš uzsvēra, ka pusei vakcīnu vietu šodien pat nebija plānā piegādāt vakcīnas un to plānots īstenot rīt. Kasparāns apliecināja, ka tiek darīts viss, lai, piesaistot citus pakalpojumu sniedzējus, šīs devas tiktu izvadātas šodien. Viņš vērsa uzmanību arī uz to, ka otrā pusē ir jābūt saņēmējam.

"Mēs plānojam apzināt vakcinācijas vietas, iesaistot paši savus resursus, kas ir gatavs pieņemt vakcinācijas. Mēs apzinām šīs personas, kuri būs gatavi, iespējams, šodien vēlu vakarā tās pieņemt, ja mēs piesaistām papildu pakalpojumu sniedzējus, kas šo vakcīnu izvadāšanu veiks," žurnālistiem pauda NVD direktors.

Kasparāns klāstīja, ka ir divi posmi - vakcīnu komplektēšana un to izvadāšana. Uzņēmums SIA Oribalt Rīga solījis līdz šīsdienas plkst.17 veikt vakcīnu komplektāciju visām paredzētājām vakcinācijas vietām. Tomēr, viņa ieskatā, problēma varētu rasties ar vakcīnu izvadāšanu.

"Līdz plkst.17 vakcīnas būs sapakotas un šajā posmā - no plkst.17 mēs mēģināsim piesaistīt citus pakalpojuma sniedzējus, kas veiks loģistikas posmu - vakcīnu izvadāšanu," skaidroja NVD direktors.

Runājot par to, kāda ir līguma summa ar SIA Oribalt Rīga, Kasparāns skaidroja, ka par noliktavas pakalpojumiem līgums ir noslēgts par 60 800 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, savukārt par piegādi trīs reģioniem - 900 000 eiro bez PVN. Abi līgumi ir spēkā līdz 2020.gada 30.septembrim, tomēr, ņemot vērā radušos situāciju, tiks vērtēti līguma juridiskie aspekti.

Jautāts, kā plānots nodrošināt, lai šādi gadījumi neatkārtotos pēc 1.aprīļa, kad sāksies masveida vakcinācija, NVD direktors norādīja, ka norit sarunas ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Tāpat viņš atzīmēja, ka notiek sarunas ar zāļu pārvadātājiem, ar kuriem Latvijai nozares ietvaros bijusi laba sadarbība un kuriem ir pietiekama pieredze.

"Jāsaka, ka ir nepieciešams atsevišķas atļaujas un licences par konkrēto aukstuma režīmu, kas nepieciešams Covid-19 vakcīnām un attiecīgās temperatūras nodrošināšanai. Mēs runāsim ar visiem piegādātājiem par konkrētiem priekšlikumiem, kā tālāk šo pakalpojumu sniegt. Gribu atgādināt, ka vispārīgā vienošanās paredzēja, ka ir vairāki pakalpojumu sniedzēji, kas var viens otru aizvietot," norādīja Kasparāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē