Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Judins: Varmāku atbilstošai sodīšanai ir gan jāmaina prakse, gan jāpārvērtē likumi

Lai agresīvi vardarbības veicēji tiktu atbilstoši un pietiekami stingri sodīti, ir gan jāmaina tiesību normu piemērošanas prakse, gan jāpārvērtē likumu regulējuma atbilstība, sacīja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV).

Tā politiķis atbildēja uz jautājumu par kritiku par pārāk vājo sodu sistēmu pēc tam, kad ar uzbrukumu jaunietiem ar Ukrainas karogu vainīgajam tikai piespriests nosacīts nevis uzreiz reāls cietumsods un kad Daugavpilī sākotnēji tika atteikts turpināt kriminālizmeklēšanu par miesas bojājumu apzinātu nodarīšanu.

Judins šajā kontekstā vērsa uzmanību vairākām lietām, tajā skaitā tam, ka Saeima vasarā jau lēma par sodu pastiprināšanu par vairākiem vardarbības gadījumiem.

Politiķis tāpat uzsvēra, ka brutālu, agresīvu rīcību nevar atstāt bez uzmanības, tāpēc nav pieņemami, ka no tiesībsargājošo institūciju amatpersonu puses atsevišķos gadījumos tiek piemērots nepietiekams sods vai redzama nepietiekama rīcība.

Judins vērsa uzmanību, ka viņa vadītajā Saeimas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijā jau ir un tiks turpināts runāt ar prokuratūras un Valsts policijas vadību par atbilstošu sodu piemērošanu vardarbības gadījumos.

Reizē ne vienmēr šīs sarunas rezultāti nonāk līdz visiem prokuroriem un policistiem, atzīmēja politiķis.

Tāpat Judins vērsa uzmanību, ka ik gadu tiek piemēroti tūkstošiem sodu, līdz ar to lielā mērā sistēma strādā. Politiķis piekrīt, ka paralēli jārisina problēmas ar sodu piemērošanu ap 0,5% gadījumu, kad šādas problēmas ir vērojamas.

Problēmas Judins redz daļas prokuroru pieejā, kad viņi tiesai prasa mazāka apjoma sodu tajos gadījumos, kad vajadzētu stingrāku sodu. Tiesa arī bieži piekrīt prokuroru redzējumam.

Politiķis vērsa uzmanību, ka Daugavpils gadījumā kriminālizmeklēšanas turpināšana sākotnēji esot atteikta ar prokurora atbalstu. Pēc ģenerālprokurora iesaistīšanās izmeklēšana atsākta.

Juridiskās komisijas vadītājs uzsvēra, ka ir nepareizi, ka lielāka uzmanība tiek veltīta tam, ka vainīgajam ir labs raksturojums, ka viņam ir ģimene, ko vajadzētu uzturēt, ka uz tiesas sēdi uzbrucējs "saģērbies uzvalkā", bet mazāka uzmanība - cietušā un prevencijas interesēm.

Judins skaidroja, ka likuma grozījumus var veikt, tikai rūpīgi izvērtējot tos. Izmaiņas nevar tikt veiktas mehāniski, lai savukārt netiktu uzlikti pārāk lieli sodi patiešām sadzīviskām situācijām, kas nav saistītas ar agresiju.

Kā ziņots, pēc tam, kad policija izbeigusi, prokuratūra atjaunojusi kriminālprocesu par LGBT kopienas pārstāvja piekaušanu Daugavpilī.

Jau vēstīts, ka Ukrainas karoga nēsātājs, kuram tika uzbrukts, ir iesniedzis apelācijas sūdzību par pirmās instances spriedumu, ar kuru viņam uzbrukušajam vīrietim tika piespriests divu gadu nosacīts cietumsods ar divu gadu pārbaudes laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē