Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Drona krīzes politiskā trajektorija

Nenoliedzu arī savu vainu, ka, teju nedēļu pamatoti ķidājot un analizējot mūsu aizsardzības resora katastrofālo nespēju ticami un saprātīgi izskaidrot incidentu ar Latgalē nokritušo Krievijas dronu, mediji un sabiedrības diskurss ir pārlieku novirzījies no tā, kas šajā lietā patiesībā ir būtiskākais, – jautājuma par atbildību, ka bruņotais drons netika notriekts.

Šāda uzmanības pārbīde, protams, ir pamatota. Bet vienlaikus tā ir arī kalpojusi kā glābiņš gan politiskajiem, gan militārajiem lēmuma pieņēmējiem. Jo nevar taču salīdzināt sekas kritikai par komunikāciju ar sekām kritikai par bruņota krievu drona nenotriekšanu.

Nav svarīgi, vai runa ir par lēmuma pieņēmējiem, kuri tādi ir pēc instrukcijās ierakstītajiem amatu aprakstiem, vai par faktiskajiem lēmuma pieņēmējiem, vai sauksim viņus par lēmuma apstāvētājiem. Pat ja formālais lēmuma "nenotriekt" pieņēmējs, kā to trešdien LTV debatēs Kas notiek Latvijā vairākkārt, likuma pantus piesaucot, uzsvēra aizsardzības ministrs Andris Sprūds (Progresīvie), ir Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš, neviens nespēs iestāstīt, ka politisko vēja plūsmu, kurā virzienā šim lēmumam būtu jābūt, komandieris pa drumslai neuzlasīja no katras politiskās amatpersonas, ar kuru par šo tieši vai pastarpināti sazinājās.

Kamēr nav izskanējusi nekāda informācija, kas ļautu domāt, ka drona notriekšana tam atvēlētajā laika nogrieznī un ņemot vērā tā lidojuma trajektoriju radīja reālus draudus, kas bija lielāki par tiem, ko radīja iespēja, ka drons uzkritīs kādam civilam vai infrastruktūras objektam, radot postījumus vai pat upurus, lēmums dronu nenotriekt ir uzskatāms par kļūdu.

Es pat nefokusētos uz argumentiem par riskiem, kādi radās, ļaujot dronam vienkārši lidot aizvien dziļāk mūsu valsts teritorijā, cerot vai paļaujoties, ka tas pats no sevis nokritīs, jo beigsies degviela, un tas notiks 200 metru no dzīvojamās mājas, nevis virs tās jumta. Drona lidojuma trajektoriju aizsardzības resors tur noslēpumā. Ja vienkārši ieskatās kartē, tad starp Baltkrievijas robežu, no kuras drons ielidoja, un Gaigalavu ir krietni daudz, kam uzkrist, Rēzekni ieskaitot.

Šoreiz krievu drons neko neuzspridzināja, neko un nevienu, bet vienlaikus Krievija bez neviena šāviena izcīnīja uzvaru vienā nelielā, bet par nozīmīgām ugunskristībām uzskatāmā hibrīdkara kaujā. Jo mūsu bruņoto spēku vadība un politiskie lēmuma "apstāvētāji" nodemonstrēja minstināšanos un to, ka ir aizmirsuši likumu "Krievija iet tik tālu, kamēr to aptur dūre". Dūre bija ļengana, uztraukumā sasvīdusi vai pārāk relaksēta, jo bija taču sestdiena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putni spēj to, ko nespēj krievu drons

Ja kādam pēc neveiklās izgāšanās ar lēmumu nenotriekt bruņoto krievu dronu bija labticīgas šaubas, vai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) veltītā asā kritika ir pamatota vai tomēr mūsu armij...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē