Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Sievietes un labklājība

Laiku pa laikam medijos un sabiedrībā aktualizējas jautājumi par atalgojumu plaisu starp sievietēm un vīriešiem, taču vai kādreiz esat domājuši par plaisu pensijas lielumā? Šķiet pavisam vienkārši – ja ir atalgojuma plaisa, būs arī atšķirības uzkrātās pensijas apmērā. Protams, atalgojumam ir milzīga nozīme, taču pastāv arī citi nākotnes pensijas apmēru ietekmējoši faktori, kuros redzam būtiskas atšķirības tieši starp dzimumiem.

Saskaņā ar Centrālās statiskas pārvaldes datiem 2020. gadā bruto darba samaksas atšķirība starp dzimumiem bija 22,3%. Te prātā nāk nodarbinātības vietnes Indeed reklāmas ar vienkāršajām, bet pārdomas raisošajām ilustrācijām – vai jūs būtu ar mieru par to pašu summu iegādāties saldējumu, kas ir par 22% mazāks, vai lietussargu, kam trūkst 22% auduma? 

Protams, šo datu pamatā ir daudz faktoru, un viens no tiem ir pārtraukums darba gaitās, lai rūpētos par bērniem. Darba gaitu pārtraukšana līdz šim ne tikai būtiski ietekmējusi daudzu sieviešu nākotnes pensijas apmēru, bet arī sabremzējusi karjeras un atalgojuma izaugsmes iespējas. Pētījumi liecina, ka sievietēm nepieciešami septiņi gadi, lai darba tirgū sasniegtu tādu pašu līmeni kā vīriešiem, kuri darba tirgū bijuši visu laiku

Jānorāda arī, ka Eiropas Parlamenta apkopotā informācija liecina, ka no kopējā vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirību gadījumu skaita 30% skaidrojami ar sieviešu lielo īpatsvaru relatīvi zema atalgojuma nozarēs. Vēl daži nozīmīgi aspekti – sievietes nereti ir zemāk atalgotas vadošajos amatos, un krietni vairāk sieviešu nekā vīriešu strādā nepilnas slodzes darbu.

Ko mēs pašas varam darīt, lai vismaz nedaudz uzlabotu savu finansiālo labklājību nākotnē? Viens no variantiem – veidot brīvprātīgos uzkrājumus pensiju trešajā līmenī. Pensiju trešais līmenis ir elastīgs risinājums – iemaksu regularitāti un apjomu nosaka pats uzkrājuma veidotājs, un arī nelielas iemaksas ilgtermiņā var radīt būtisku pienesumu.

Tātad viens no variantiem varētu būt regulāru iemaksu veikšana pensiju trešajā līmenī, lai vismaz nedaudz izlīdzinātu robu, kas veidojas nākotnes pensijas kapitālā. Taču, kā liecina mūsu dati, sievietes uzkrājuma veidošanai pensiju trešajā līmenī aktīvāk pievēršas pēc 40 gadu vecuma, turpretim vīrieši uzkrājuma veidošanu biežāk sāk jau pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas.

Kāpēc ir svarīgi sākt krāt laikus? Tādējādi ar mazākām, bet regulārām iemaksām iespējams sakrāt vērā ņemamu summu. Piemēram, lai vecumdienām sakrātu 50 tūkstošus eiro, sākot krāt 30 gadu vecumā, ik mēnesi jāatliek 44 eiro, bet, ja 40 gadu vecumā, – tad jau 84 eiro mēnesī.

Gribu vēlreiz uzsvērt, ka vīriešu un sieviešu algu un līdz ar to arī pensiju atšķirības nav skaidrojamas tikai ar kādu vienu apstākli vien – cēloņi ir kompleksi, un kompleksiem jābūt arī risinājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses