Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prognoze nav pesimistiska

Vide, kurā šodien strādā pensiju pārvaldnieki, ir ļoti labvēlīga visiem pensiju otrā līmeņa dalībniekiem, un Latvijas pensiju otrā līmeņa aktīvajiem ieguldījumu plāniem šī gada pirmais pusgads bijis labs. Turklāt atbilstoši notikumiem finanšu tirgū labāk klājies tiem plāniem, kas vairāk iegulda akcijās.

Tomēr pensiju plānu rezultāti ir jāvērtē ilgtermiņā, un, raugoties teju divdesmit gadu perspektīvā, varam redzēt, kā ienesīguma procenti pārvēršas reālā naudā. Piemēram, kopš SEB pensiju otrā līmeņa plānu ieviešanas esam palielinājuši mūsu klientu uzkrājumus kopumā vairāk nekā par 257 miljoniem eiro. Šāds rezultāts priecē, jo sekmēs nākotnes pensionāru labklājību. Taču ir jāņem vērā, ka ilgus gadus pensiju otrā līmeņa pārvaldnieki ir strādājuši citos apstākļos nekā šobrīd. Valsts fondēto pensiju shēma tika ieviesta 2001. gadā, pirmos divus gadus līdzekļu pārvaldīšanu veica Valsts kase, un vien kopš 2003. gada pārvaldīšanu veic privātie līdzekļu pārvaldītāji. 

Jau vairāk nekā trīs gadus – kopš 2018. gada – pensiju otrā līmeņa dalībniekiem ir iespēja uzkrājumu veidot pensiju plānos ar maksimālo akciju īpatsvaru līdz 75%. Līdz 2007. gadam likums atļāva akcijās ieguldīt tikai līdz 30% no pensiju plānu aktīviem, bet nākamos desmit gadus plānu pārvaldnieki akcijās drīkstēja ieguldīt līdz 50% no kopējiem aktīviem. Iespēja lielāku uzkrājuma daļu ieguldīt akcijās ļāvusi palielināt arī klientu uzkrājumu apmēru. Tas labi atspoguļojas šo ieguldījumu plānu ienesīguma rādītājos – apskatot rezultātus portālā manapensija.lv, varam redzēt, ka ienesīguma flagmaņi kopš 2018gada ir tieši aktīvākie ieguldījumu plāni.

Šogad pensiju otrā līmeņa dalībniekiem kļūst pieejami arī ieguldījumu plāni, kas akcijās var ieguldīt līdz pat 100% aktīvu, tādējādi dodot iespēju ilgtermiņā mērķēt uz augstākiem ienesīguma rādītājiem, kas, protams, iet roku rokā ar augstāku risku.

Ilgtermiņa rezultātos būtiska loma bijusi arī iemaksu likmei jeb summai, kas gan no darba devēja, gan darba ņēmēja sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek novirzīta pensiju otrajā līmenī. Šobrīd iemaksu apmērs ir 6% no bruto algas, un tāds tas ir kopš 2016. gada. Ja raugāmies vēsturiski, jāatzīmē, ka šī likme mainījusies vairākkārt (no 2% līdz 8%), taču lauvas tiesu laika – astoņus gadus – tā bijusi tikai 2%. Tātad pašlaik no 1000 eiro lielas algas uzkrājumam pensiju otrajā līmenī automātiski ik mēnesi tiek novirzīti 60 eiro (gadā 720 eiro), bet ar trīsreiz mazāko 2% likmi tie būtu vien 20 eiro (gadā 240 eiro). Raugoties nākotnē, esmu pozitīvi noskaņots – šobrīd vide, kurā pārvaldniekiem ļauts strādāt, ir ļoti labvēlīga visiem pensiju otrā līmeņa dalībniekiem. Pirmkārt, plānu aktīvi ir pietiekami lieli, lai tos veiksmīgi ieguldītu, otrkārt, iemaksu likme jau piecus gadus ir stabila, un, treškārt, beidzot varam veidot arī 100% akciju plānus. Es atļaušos minēt, ja šāda vide būtu bijusi desmit gadu agrāk, nopelnītās naudas apjoms klientiem varētu būt ne vien 257 miljoni, bet pat divas reizes vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses