Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kas ir taisnīgs atalgojums?

Jēdziens "taisnīgs atalgojums" primāri saistās ar atšķirību starp atalgojumu vīriešiem un sievietēm novēršanu, taču patiesībā ietver daudz vairāk.

Joprojām daudzos uzņēmumos nav izstrādāta sistēma atalgojuma noteikšanai. Šādos gadījumos nereti darbojas princips – kurš vairāk vai skaļāk paprasa, tam vairāk maksā. Šādu pieeju, protams, grūti nodēvēt par taisnīgu, turklāt agri vai vēlu ikviens darbinieks mēdz aprunāties ar kolēģiem par atalgojumu, un, saprotot, ka saņem mazāk nekā kolēģis, kurš dara tādu pašu darbu, var sarukt uzticēšanās vadībai un motivācija. Taisnīga attieksme atalgojuma jautājumos palīdz ne tikai noturēt darbiniekus, bet arī ļauj viņiem justies labi un droši, apzinoties, ka uzņēmums par viņiem rūpējas. Būtiski, lai uzņēmumi ne tikai ieviestu taisnīga atalgojuma principus, bet arī tos ievērotu ikdienā. 

Lai kļūtu par taisnīgu atalgojuma maksātāju un izveidotu pārdomātu iekšējo sistēmu, jāņem vērā vairāki soļi – nepieciešams novērtēt amatus, izveidot amatu grupas, lai saprastu, kuri amati organizācijā ir līdzvērtīgi, un noteikt atalgojuma robežas katrai līdzvērtīgu amatu grupai. Līdzvērtīgi amati ir tādi, kuriem ir līdzīgas prasības izglītībai, pieredzei, darba sarežģītībai un atbildības līmenim. Taisnīgs atalgojums nenozīmē visiem vienādu algu.

Raugoties uz situāciju Latvijā kopumā, jāatzīst, ka ceļā uz taisnīgu atalgojumu mums veicami vēl daudzi mājasdarbi, turklāt pēdējo divu gadu laikā situācija ir pasliktinājusies. Piemēram, analizējot atšķirības vienādos amatos sievietēm un vīriešiem, 2020. gadā starpība bija 4,8%, bet 2022. gadā jau 8,4%. Visbūtiskākās atšķirības ir informācijas tehnoloģiju nozarē, kam seko finanšu sektors un citas jomas. Plaisa pieaugusi, jo aizvien vairāk sieviešu ieņem vadošos amatus, kas pats par sevi ir pozitīvi, taču atalgojums vēl netiek līdzi paaugstinājumam. 

Kopumā var secināt, ka aizvien vairāk organizāciju vadītāju apzinās taisnīga atalgojuma nozīmi un ir ļoti ieinteresēti gan sistēmas pilnveidē, gan iekļūšanā taisnīga atalgojuma maksātāju topā. Vienlīdz būtiski ir arī ieviest darbinieku novērtēšanu un regulāru algu pārskatīšanu. Ņemot vērā, ka atalgojums tirgū šobrīd strauji aug, turklāt tehnoloģiju attīstības ietekmē mainās pienākumi un veids, kā veikt dažādus uzdevumus, amati un pienākumi jāpārskata regulāri. Optimālākais risinājums ir atalgojuma analīze vienu reizi gadā. Analīze, protams, nenozīmē, atalgojuma palielināšanu, taču tā viennozīmīgi palīdzēs pieņemt informētu lēmumu par to, kāds atalgojums ir piemērotākais katram darbiniekam, kā arī definēt mērķus un plānot algu budžetu gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Sasaistot atalgojuma sistēmu ar uzņēmuma kopējiem mērķiem, iespējams sekmēt darbinieku motivāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses