Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Hibrīddraudi pret demokrātiju

Programmatūra Pegasus ir militāriem nolūkiem radīta spiegošanas programmatūra, ko izveidoja un attīstīja Izraēlas uzņēmums NSO Group. Organizācija Forbidden Stories 2021. gada vasarā publicēja izmeklēšanas datus, kuros secināts, ka programmatūru viedtālrunī var instalēt attālināti, tālruņa īpašniekam to pat nenojaušot.

Iekārta efektīvi monitorē viedtālruņa šifrētās un slēgto grupu ziņas no tādām vietnēm kā WhatsApp un Signal, bet, ieslēdzot viedtālruņa mikrofonu vai fotokameru, iekārta kļūst par novērošanas ierīci. Tad arī kļuva zināms, ka programmatūra Pegasus izmantota ļaunprātīgi, izspiegojot žurnālistus, cilvēktiesību aktīvistus un opozīcijas politiķus. 

Šokējoši ir nesen atklātībā nonākušie fakti, ka programmatūru Pegasus politisko oponentu novērošanai izmantojusi Polijā valdošās partijas Likums un taisnība vadītā valdība, tāpat kā agrāk publiskotais, ka citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī – Ungārijā – partijas Fidesz vadītā valdība Pegasus izmantojusi pret žurnālistiem. Līdzīgi gadījumi bijuši arī ārpus ES. 

Nelikumīga politisko oponentu un žurnālistu izsekošana ir ne vien ES likuma pārkāpums, bet arī ir pretrunā ar tādām ES pamatvērtībām kā preses un runas brīvība. Tomēr Pegasus ļaunprātīga izmantošana nav tikai atsevišķu valstu problēma, bet gan jautājums par drošību Eiropā un kopumā pasaulē. 

Lai izprastu riskus, iedomāsimies sevi spiegošanas upura vietā. Iedomājieties, ka valdība lasa ikvienu jūsu ziņu, kas ir nosūtīta draugiem un ģimenes locekļiem, iedomājieties, ka ikviens video, ko jūs skatāties savā viedtālrunī, tiek skatīts kopā ar jums, ka ik mirkli cilvēki, kuru mērķi un intereses ir pretēji jūsējām, zina par ikkatru jūsu soli. Tas ir biedējoši. Tomēr šādu uzbrukumu sekas ir daudz dziļākas nekā tikai kaitējums indivīdam. Šādu uzbrukumu iespējamība potenciāli ietekmē ikvienu, kurš vēlas aizstāvēt demokrātiju un likuma varu, attiecīgi tas ir tiešs kaitējums demokrātijai un cilvēktiesībām.

Šokējoši nav tas, ka slepenie dienesti izmanto modernās tehnoloģijas, lai cīnītos pret terorismu vai bīstamiem noziedzniekiem. Saprotams, ka slepenajiem dienestiem šādi instrumenti ir vajadzīgi. Taču tie nedrīkst tikt izmantoti kā ierocis politiskajās cīņās un pret žurnālistiem, lai ietekmētu demokrātiskos procesus.

Eiropas Parlamenta pozīcija šajā jautājumā ir stingra. Ņemot vērā, ka programmatūra Pegasus ir tikusi izmantota daudz plašāk par tās sākotnējo mērķi – rīku cīņai pret terorismu, pārliecinošs deputātu vairākums lēma izveidot izmeklēšanas komiteju, lai analizētu tās pielietošanu atsevišķās ES dalībvalstīs. Eiropas Tautas partijas grupā ar šo jautājumu strādā kolēģi Andžejs Halickis no Polijas un Jerūns Lenārs no Nīderlandes, un es piekrītu viņu viedoklim, ka šis nav tikai jautājums par stingrākiem nosacījumiem dažām privātām kompānijām, kas ražo šādu programmatūru. Mūsu uzdevums ir ieviest efektīvu kontroles mehānismu strauji augošai hibrīdieroču industrijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses