Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Būtiska ir arī nama apkārtne

Attālinātais darbs ir izplatījies ļoti plaši. Covid-19 pandēmijai sākoties, to ieviesa pat tie uzņēmumi un iestādes, kas iepriekš bija kategoriski pret darbinieku strādāšanu no mājām. Ir secināts, ka vairākums Eiropas strādājošo arī pēc pandēmijas vēlas strādāt attālināti vismaz daļu darba laika. Latvijā vēlmi arī turpmāk ilgtermiņā strādāt attālināti, pauduši vairāk nekā 60% darbinieku. Pētījumi arī rāda, ka attālinātais darbs spēj nodrošināt labāku darba un privātās dzīves līdzsvaru, lielāku efektivitāti un labāku garīgo veselību, bet to nevar sasniegt bez būtiska priekšnoteikuma – piemērotas vides.

Cilvēki arvien vairāk novērtē, cik svarīgi ir atrasties tuvu dabai un norobežoties no pilsētas trokšņiem. Visā pasaulē augstu vērtē mājvietas, kas atrodas upju, parku, ezeru, mežu tuvumā. 

Tāpat cilvēki arvien aktīvāk interesējas par ēkas tehniskajiem parametriem saistībā ar logu, ārsienu, starpsienu un starpstāvu materiāliem un arvien vairāk novērtē, ja mājai ir terase vai balkons, kas ne tikai ļauj baudīt svaigu gaisu, bet arī padara plašāku telpu. Plašu balkonu var izmantot kā vietu fitnesam vai meditācijai, atpūtai un pat darbam. Tajā ir iespējams iekopt savu urbāno garšaugu dobi vai kā citādi apzaļumot ārpus dzīvokļa esošo telpu. Nozīmīgāka kļuvusi arī telpaugu klātbūtne interjerā.

Par pastāvīgu gaisa apmaiņu var rūpēties, regulāri vēdinot telpas. Tomēr ir vērts pievērst uzmanību, vai ēkai ir centralizēta mehāniskās ventilācijas sistēma ar rekuperāciju.

Lai lietderīgi izmantotu telpu, nepieciešami gudri, funkcionāli risinājumi mantu glabāšanai. Liekās lietas rada ne vien fizisku haosu, bet arī ietekmē spēju skaidri domāt. Dzīves kvalitāti ikdienā iespaido arī tādas detaļas kā iespēja velosipēdu vai bērnu ratiņus ieripināt ēkas pirmajā stāvā izbūvētā novietnē, nevis glabāt dzīvoklī.

Tas, ka cilvēki pavada vairāk laika mājās, rada iespēju arī būt vairāk kopā ar četrkājainajiem draugiem. Līdz ar to jāapsver, cik daudz telpas mājdzīvniekam ir nepieciešams, lai varētu brīvi kustēties, – gan mājās, gan tās apkārtnē. Praksē redzam, ka cilvēki novērtē, ja ap ēkām ir dabiska vide ar kokiem, iekoptiem apstādījumiem, pastaigu taciņām. Papildus noder arī atsevišķa labiekārtota telpa mājas pirmajā stāvā, kur pēc āra pastaigas var noskalot mājas mīluļu dubļainās ķepas, nomazgāt bērnu ratiņu vai velosipēda riteņus, notīrīt kurpes.

Nākamais līmenis, par ko jādomā, attīstot vidi, ir tas, kā nodrošināt papildu ērtības ikdienā un sadzīvē. Ja cilvēki turpmāk strādās galvenokārt no mājām, viņi, iespējams, vēlēsies doties uz sporta klubu, skaistumkopšanas salonu, veikalu vai kafejnīcu un saņemt pakalpojumus turpat tuvākajā apkārtnē.

Svarīga ir arī apkārtnes labiekārtošana, pārdomāti apstādījumi, atpūtas vietas, ērta un droša pārvietošanās gan ģimenēm ar maziem bērniem, gan senioriem, gan citām iedzīvotāju grupām. Nozīmīga ir vides atbrīvošana no automašīnām, izmantojot pazemi, kur var izbūvēt autostāvvietas ar elektrouzlādes iespēju, tā atvēlot vairāk teritorijas zaļai videi un cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses