Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bez plānošanas neiztikt

Patlaban mēs dzīvojam algoritmu un mākslīgā intelekta laikmetā, kad intuīcija un veiksme tiek izslēgtas no lēmumu pieņemšanas.

Aiz katras ieceres stāv kapitāls, kas prasa drošu un garantētu atdevi. Pat tādās radošās jomās kā, piemēram, mākslas filmu uzņemšana vai mūzikas grupu ierakstu veidošana, pirms tiek uzsākts darbs, tirgus analītiķi izrēķina kapitāla nākotnes atdevi, to, kurš būs ienesīgākais tirgū ieiešanas brīdis, cik ilgi projekts spēs pastāvēt, kā arī to, kādas nākotnes tendences un kādi faktori noteiks pieprasījumu pēc vairākiem gadiem. Bez stratēģiskas plānošanas un skaitliski izmērāmām atbildēm vairs netiek uzsākts neviens nopietns projekts. Tādi senāk izdaudzināti veiksmes stāsti, ka reiz kaimiņu puiši sanāca garāžā, sāka kopā muzicēt un neplānoti kļuva par pasaulslavenu grupu, ar retiem izņēmumiem paliks XX gadsimtā.

Tādēļ būtiski mums ir izprast bāzes principus, kādā veidā nonākam pie nākotnes redzējuma. Pamatā pasaulē pielieto divas visizplatītākās metodes. Tās ir modelēšanas metode un scenāriju metode, kuras gandrīz nekad savstarpēji nekrustojas.

Modelēšanas metode būvē modeļus, pamatā matemātiskus, kuros uz noteiktu, izmērāmu skaitļu un faktoru bāzes prognozē, kā noteiktas tendences attīstīsies noteiktā virzienā. Mēs ievadām izmērāmus datus, un algoritms pasaka, ka, piemēram, cilvēci 2050. gadā veidos tik un tik liels cilvēku skaits. 

Otra ir scenāriju metode, kura mums saka: sanāksim visi kopā un padomāsim, paskatīsimies, kādi faktori ietekmēs mūs nākotnē. Scenāriju metode domāta tam, lai uz izstrādāto stāstu, kas saucas scenāriji, bāzes tā persona, kura pieņem lēmumus, iejustos šajos scenārijos, kādu brīdi tajos padzīvotu, pabūtu nākotnes vīzijā, izjustu, kā tur norit dzīve, un pieņemtu lēmumus pēc iedomātas padzīvošanas šajā nākotnē, saprotot, kādi zemūdens akmeņi varētu tur sagaidīt. Tādējādi persona šodien spēj pieņemt lēmumus, kuri risinātu rītdien iespējamās problēmas.

Ir vēl arī trešā pieeja – ceļš no nākotnes uz tagadni. To Hārvarda Universitātē uzdod studentiem kā vingrinājumu. Tiek izvēlēts nākotnes atskaites punkts, kurā ir tēlaini sasniegts konkrēts un izmērāms rezultāts, un no šī atskaites punkta tiek būvēta ceļa karte līdz šībrīža atrašanās vietai ar izmērāmiem kontroles punktiem, lai noteiktu to, kā mēs soli pa solim nonāksim līdz noteiktajam rezultātam. Ceļš no nākotnes uz tagadni ir samērā universāla pieeja, kas pielietojama praktiski jebkurā jomā.

Jāsaprot, ka pasaule ir mainījusies un nekad vairs nebūs tāda kā iepriekš. Jāatmet cerības, ka paies laiks un viss atkal nostāsies vecajās, ierastajās sliedēs, ka izdosies strādāt un konkurēt kā iepriekš, pagājušajā gadsimtā. Nozares un tirgi nākotnē vairs nestrādās tā kā pagātnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses