Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Junior Achievement Latvia Līderu programmai desmit gadi

Izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia (JA Latvia) Līderu programma šogad atzīmē savu desmitgadi. Programmas mērķis - attīstīt jauniešos līderības prasmes, nākotnē kļūstot par izciliem līderiem biznesā, politikā, valsts pārvaldē vai radošajās sfērās - ir sasniegts. Programmas absolventu sasniegumi jau tagad pamanīti un novērtēti ne vien Latvijā, bet arī citviet pasaulē.

“JA Latvia” Līderu programma ir unikāla izglītības iniciatīva vidusskolas jauniešiem viņu personības attīstībai un izaugsmei, veicinot jauniešos līderības attīstību un nodrošinot līderības kompetenču attīstošu un pilnveidojošu vidi. Programma ietver nodarbību ciklu – meistarklases, atbalsta tikšanās un vasaras nometni “Junior Achievement Unlocked”, kurās tiek apgūtas dažādas prasmes, piemēram, projektu vadība, laika plānošana, saviesīga sarunu māksla, mediju treniņi, uzņēmējdarbības veidošanas pamati u.c. Programmas mērķis ir veidot jaunu līderu paaudzi Latvijas konkurētspējas palielināšanai.

“Līderu programma ir radīta, lai atklātu un attīstītu jauniešu līderības potenciālu, sniedzot viņiem ne tikai teorētiskas zināšanas, bet arī praktisku pieredzi, kas jauniešos veicina pašpārliecinātību un spēju veikt nozīmīgas pārmaiņas sabiedrībā. Mūsu mērķis ir palīdzēt jauniešiem kļūt par nākotnes līderiem, kas spēj iedvesmot un vadīt citus dažādās dzīves jomās – no biznesa un politikas līdz mākslai un valsts pārvaldei. Ticam, ka ieguldījums jaunajos līderos ir ieguldījums Latvijas nākotnē,” ir pārliecināts Jānis Krievāns, “Junior Achievement Latvia” valdes priekšsēdētājs.

Desmit gadu laikā Līderu programmu ir absolvējis 121 jaunietis. Programmas absolventi jau tagad sāk demonstrēt savus pirmos līderības sasniegumus, tādejādi nesot Latvijas vārdu pasaulē:

  • Reinis Nikuļcevs (2016) – sporta aprīkojuma ražotājs “RocketGrip”, kura produkcija ir pazīstama sportistiem vairāk nekā 60 pasaules valstīs
  • Jānis Grūtups (2016) – Jaunā Rīgas Teātra aktieris un zemessargs
  • Sintija Turkopole (2018) – influencere un EHR Mediju grupas sociālo mediju mārketinga vadītāja
  • Edvarts Pauls Indārs (2015) – vecākais jurists, advokāta palīgs ZAB PwC
  • Linards Reinis Rozītis (2020) – RTU atvērtā tipa darbnīcu "theLAB" koordinators
  • Madara Lukaševica (2021) – Rīgas Stradiņa universitātes Starptautisko attiecību, Eiropas studiju studente, LR Saeimas deputāta palīdze, LR Ministru prezidentes Evikas Siliņas palīdze Ministru kabinetā.
  • Lāsma Ločmele (2020) - pasākumu, digitālā satura veidotāja, satura veidotāja Latvijas Olimpiskajā komitejā. Baltic-American Freedom Foundation Profesionālās prakses programmas dalībniece, stipendijas saņēmēja.

"Šie ir tikai daži no mūsu absolventu sasniegumiem. Katru gadu Līderu programmā top vismaz desmit videi un sabiedrībai noderīgi projekti, kur caur praksi jaunie līderi apliecina un asina savas komunikācijas, projektu vadības, līderības un uzņēmējspējas," papildina J. Krievāns.

“Domāju, ka daudzas radošās iemaņas un komunikācijas prasmes attīstīju tieši Līderu programmas ietvaros,” piekrīt Līderu programmas absolvente Madara Lukaševica.

Programmas ietvaros jaunieši ciešā sadarbībā ar pieredzējušiem mentoriem un koučiem attīsta būtiskas prasmes, piemēram, projektu vadību, komunikāciju un uzņēmējdarbības pamatus, un notur fokusu uz projekta izstrādi, formulē mērķus un uzdevumus to sasniegšanai. Atbalstu jauniešu projektu īstenošanā un personīgajā izaugsmē ir snieguši 38 mentori un 61 koučs, kā arī daudzi pieredzējuši lektori un meistarklašu vadītāji. Kā mentori jauniešiem ir bijuši gan sabiedrībā zināmi cilvēki, gan ievērojamas personības no dažādām jomām, piemēram, Edgars Rinkēvičs, Guntars Kokorevičs, Mārtiņš Bičevskis, Marija Naumova, Ģirts Rungainis, Edgars Kots, Irīna Pīgozne, Mārcis Auziņš, Atis Švinka, Filips Lastovskis, Māris Mančinskis, Aiva Vīksna, Sanita Osipova, Irīna Pīgozne, Līga Sileniece, Artūrs Zeps, Daniels Pavļuts, Inese Vaidere, Dita Rietuma, Daira Āboliņa, Roberts Strīpnieks, Juris Žagars, Aigars Nords, Eva Fadejeva un citi.

“Līderu programmā esmu redzējis, kā jaunieši pārvēršas par pārliecinātiem un iedvesmojošiem līderiem. Šī programma sniedz viņiem vienreizēju iespēju attīstīt savas prasmes un iegūt vērtīgu pieredzi, strādājot kopā ar pieredzējušiem mentoriem un koučiem. Katrs no šiem jauniešiem ir nākotnes līderis, un man ir gods būt daļai no viņu izaugsmes ceļa, palīdzot viņiem sasniegt savus mērķus un īstenot potenciālu,” apgalvo Guntars Kokorevičs, Līderu programmas mentors un AS “CleanR Grupa” padomes priekšsēdētājs.

Katru gadu dalībai programmā piesakās vairāk kā simts kandidātu, taču programmā uzņemti tiek tikai 10–14 jaunieši. Atlases kritēriji ietver sabiedriskos un mācību sasniegumus, mērķtiecību, komunikācijas prasmes un motivāciju dalībai programmā. Šogad programmā ir 15 dalībnieku, kuru izlaidums notiks augusta beigās.

Līderu programma tiek īstenota sadarbībā ar Rīgas Koučinga skolu un uzņēmumu “Clean R Grupa”.

Par Junior Achievement Latvia

Junior Achievement Latvia (JA Latvia) ir lielākā izglītības organizācija Latvijā, kas nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības un karjeras izglītību. JA Latvia ir praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās un ir viens no 42 Junior Achievement Europe un 112 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada. 2022., 2023. un 2024. gadā nominēta Nobela Miera prēmijai un atzīta par piekto ietekmīgāko nevalstisko organizāciju pasaulē.

JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 120 000 skolēnu visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

  • finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei;
  • uzņēmējdarbības iedvesmas konference Uzdrīksties uzvarēt;
  • karjeras izglītības programma Ēnu diena 1.–12. klasei;
  • skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei;
  • inovāciju izglītības programma skolēnu mācību uzņēmumiem #TechTrack;
  • Līderu programma 10.–12. klasei;
  • kursu programmas, veidotas saskaņā ar valsts pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības standartiem un tur noteiktajiem sasniedzamajiem rezultātiem;
  • kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses