Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijas dzelzceļš peļņu grib paturēt sev

Mātesuzņēmums valsts AS Latvijas dzelzceļš (LDz) vēlas paturēt savā rīcībā 6,2 miljonus latu lielo 2011. gada peļņu, vēsta Db.lv.

«Peļņu gribam saglabāt attīstībai, lai ģenerētu vēl lielāku peļņu,» medijus par koncerna 2011. gada finanšu rādītājiem informēja LDz prezidents Uģis Magonis.

Kaut arī saskaņā ar likumdošanu valsts dividendēs varētu prasīt 90% no LDz peļņas, Magonis cer, ka netikts paņemts vairāk par 27%. Valdības lēmums par to gaidāms jūlijā.

Latvijas dzelzceļa koncerna (LDz un piecas meitassabiedrības, tostarp SIA LDz Cargo) tīrā peļņa bija 19,1 miljoni latu.

2010. gadā LDz koncernam bija 2,24 miljonu latu zaudējumi, bet mātesuzņēmumam 0,98 miljonu latu peļņa.

Peļņas pieaugumu Magonis skaidro ar neplānoti lielajiem ienākumiem, kamēr izdevumi pagājušā gada laikā netika palielināti. Jāatgādina, ka pērn kravu pieaugums pa dzelzceļu bija saistīts gan ar bargo ziemu, kad aizsala Krievijas ostas, gan ar Fukušimas atomelektrostacijas avāriju, kas izraisīja palielinātu pieprasījumu pēc oglēm.

2011. gadā koncerna kopējais neto apgrozījums bija 318,8 miljoni latu, bet 2010. gadā – 257,4 miljoni latu. LDz apgrozījums pērn sasniedza 147,7 miljonus latu, kas ir par 13,1% vairāk nekā 2010. gadā, tomēr atpaliek no 2007. gadā panāktajiem 178,6 miljoniem latu.

Tikmēr šogad par 10,8% pieaudzis pārvadāto kravu apjoms, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu. Sešos mēnešos LDz pārvadājis 33,5 miljonus tonnu kravu, kamēr pērn šajā laika posmā pārvadāti 29,9 miljoni tonnu.

Ja turpinātos tāds pats kravu apjoma pieaugums kā pirmajos mēnešos, gada rādītājs varētu sasniegt 70 miljonus tonnu. Pērn uzņēmuma kravu pārvadājumu apjoms bija 59,4 miljoni tonnu.

Nodokļos koncerns pērn samaksājis 74,3 miljonus latu, bet 2010. gadā – 63,7 miljonus latu. Grupas uzņēmumu darbinieku vidējā alga 2011. gadā bija 716 lati, un koncernā strādāja 11 700. cilvēku. Gada laikā darbinieku skaits ir samazinājies par 2,5%, bet alga kāpusi par 12,3%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses