Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijā ražoto pārtikas produktu patēriņš vietējā tirgū samazinās

Statistikas dati liecina, ka mūsu valsts iedzīvotāji aizvien vairāk izvēlas importēto pārtiku. Tikmēr Latvijā ražotā prece turpina iekarot pasaules tirgu. Lai veicinātu pašu saražotās preces noietu Latvijā eksperti iesaka ražot preces ar augstu pievienoto vērtību. Tikmēr Zemkopības ministrija iecerējusi veikt virkni pasākumu, tajā skaitā palielinot vietējo produktu īpatsvaru valsts un pašvaldību iepirkumos, vēsta Latvijas Radio.

Par šiem un citiem jautājumiem piektdien sprieda pārtikas nozares forumā. Latvijas pārtikas nozares konkurētspēja starptautiskajos un pašmāju tirgos ir temats, kas pulcēja vairākus desmitus uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvjus, lai spriestu par pašreizējo situāciju un nākotnes izaicinājumiem. Pārtika šobrīd veido 12% no Latvijas eksporta struktūras un ir nozīmīga apstrādes rūpniecības daļa. Kā norāda Zemkopības ministre Laimdota Straujuma, tendences ir optimistiskas.

Pārtikas nozares izaugsme gan nav balstīta uz vietējo patēriņu. Pēdējos gados būtiski palielināts eksports - 50% no eksportētā nonāk Krievijā un NVS valstīs, kam seko Eiropas Savienības valstis – 30%. Tikmēr Latvijā vietējais patēriņš sarūk.

Viens no jautājumiem, kas pārtikas ražotājiem ir aktuāls - kā valsts aizstāv savus ražotājus. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma norāda, ka tiek veikta virkne pasākumu savējo atbalstam, tajā skaitā, lai palielinātu vietējo produktu īpatsvaru tirgū. Vēl viena problēma ir ražošanas attīstība laukos. Patlaban reģionos ir 315 pārtikas uzņēmumu. Mērķis 2020. gadam to skaitu palielināt līdz vismaz 400.Tomēr ne visu var izdarīt valsts viena pati.
Jāpiebilst, ka pārtikas ražošanu kā perspektīvu biznesu Latvijā turpina saskatīt ārzemnieki. Lai gan daudziem tas nepatīk, ārvalstnieku rokās nonākuši gan piena pārstrādes gan gaļas ražošanas uzņēmumi. Pēdējais no tiem ir bankrotējušais Valmieras Triāls, par ko interesi izrāda pircējs no Krievijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses