"Esmu sapratis, ka nav tāda viena "alus", tāpat kā, pasakot "vīns", tas neko nenozīmē. Jo gan vīnu, gan alu var uztaisīt visdažādākajās garšu variācijās: viena alus šķirne ies kopā ar salātiem, kamēr cita – ar šokolādes kūku," saka Agnis Vikmanis un stāsta, ka bagātīga un mainīga šķirņu dažādība ir ļoti aktuāla šībrīža tendence alus ražošanā. Viņš jau piecus gadus strādā Carlsberg grupā, kurā ietilpst arī Latvijas AS Aldaris, laika gaitā ir kļuvis par Carlsberg iepirkumu vadītāju Rietumeiropas valstīs, taču norāda, ka, salīdzinot ar iepriekšējo darbavietu Philips, kurā pavadīts 14 gadu, piecgade nav nekāds ilgais periods, it īpaši, ja pašam darbā ir interesanti. Kamēr tā būs, profesionālā nākotne rādās visai stabila, jautājums varētu būt vienīgi dzīvesvieta, Agnis norāda. Viņš savulaik jau strādājis ārzemēs, tad mērķtiecīgi atgriezies, lai bērniem nostiprinātu latvisko dzīves fundamentu, bet šībrīža amats licis pārcelties uz Šveici. "Taču uzskatu, ka nav labākas valsts par Latviju, kur aiziet pensijā, – dzīves kvalitātes dēļ. Karjeras finišs noteikti būs šeit," Agnis saka.
[..] Garšu daudzveidība palīdz tikt galā ar izaicinājumiem, ko līdzi nes jaunās dzērienu patēriņa tendences. Agnis stāsta, ka urbanizācijas iespaidā mainās cilvēku alus dzeršanas paradumi un aug vēlme pēc dažādības. Vairs nepietiek ar dažām alus šķirnēm – tagad pilsētnieki vēlas, lai to būtu daudz, aizvien jaunas un lai tās bieži mainītos, plašumā vēršas arī tāda joma kā alus garšu saderība ar ēdieniem. Tas viss prasa jaunas alus ražotāju prasmes – jāmāk saražot mazos apjomos, bet ar daudzām, mainīgām garšām, tāpēc arī Carlsberg ietvaros katrā Baltijas valstī līdztekus lielapjoma produktu ražošanai izveidotas arī mazās craft alus darītavas – Aldarī tāda jau ir, drīzumā sadarbībā ar speciālo alu flagmani Bruklinas alus darītavu (Brooklyn) tiks atvērts arī kopuzņēmums Lietuvā. Alus segments pārgrupējas jaunam lēcienam, situāciju raksturo Agnis. Otra niša, kas pasaulē attīstās milzu soļiem, ir bezalkoholiskais alus, konkurējot ar sulu, vīnu, minerālūdeni utt. Agnis skaidro, ka tas saskan ar sabiedrības pievēršanos ekoloģiskajam dzīvesveidam, kad alkohola patēriņš vairs nav tik svarīgs. "Un alus nav par alkoholu, alus ir par garšu."
Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 8. jūnija, numurā! Ja ir vēlme laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!