Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Process bez noslēguma

Iedzīvotāju zināšanu un prasmju pilnveidošana ir jautājums, kas Covid-19 izraisītās krīzes apstākļos kļuvis īpaši aktuāls, tāpēc Ekonomikas ministrija uzsākusi sabiedrības informēšanas kampaņu Esi konkurētspējīgs! Uzdrošinies mācīties mūža garumā!.

Nav gan tā, ka Latvijas iedzīvotāji paši neapzinātos mūžizglītības nozīmi. Pārliecinošs vairākums jeb 96% piekrīt, ka jaunas zināšanas un prasmes nepieciešams apgūt visu mūžu, liecina pētījumu centra SKDS šīgada jūnijā veiktā aptauja. Turklāt 54% respondentu atzīst, ka nejūtas droši par to, vai līdz pensijas vecumam varēs nostrādāt savā esošajā profesijā, neapgūstot jaunas zināšanas un iemaņas.

Tajā pašā laikā, neraugoties uz 2020. gada Pasaules Ekonomikas foruma pētījumā prognozēto, ka puse šībrīža darbavietu tuvākajos gados varētu būtiski mainīties vai novecot, liekot pārkvalificēties tajās strādājošajiem, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (80%) uzskata, ka viņu profesijas pastāvēšanu moderno tehnoloģiju ieviešana tuvāko 10 gadu laikā neapdraudēs. Tiesa, par to tomēr ir satraukti 15% respondentu, un, pieaugot iedzīvotāju vecumam, pieaug arī nobažījušos skaits.  

Apgūt jaunas prasmes, lai paaugstinātu savu konkurētspēju esošajā profesijā, nākamo 12 mēnešu laikā plāno 59% aptaujāto. Pēdējā gada laikā to jau ir darījuši 54%, un aktuālāka šāda mācīšanās bijusi gados jaunākiem respondentiem, sievietēm, rīdziniekiem, kā arī aptaujas dalībniekiem ar augstāko izglītību. No tiem, kuri pēdējo 12 mēnešu laikā ir mācījušies ko jaunu, 81% jūtas kopumā droši par apgūto zināšanu un prasmju noderīgumu profesionālajā darbībā, it īpaši respondenti ar augstākiem ienākumiem, savukārt 16% respondentu šādas drošības izjūtas trūkst. 

Lielākā daļa aptaujas dalībnieku tuvākā gada laikā neplāno mainīt savu profesiju (71%), kā arī pēdējo 12 mēnešu laikā to nav darījuši (91%). Aptuveni trešdaļa jeb 32% norāda, ka viņiem nav nekādu šķēršļu, kas kavētu mainīt nodarbošanos. Kā biežākos faktorus, kas to kavē darīt, iedzīvotāji min domāšanu, ka šādam solim ir par vecu (19%), finansiālo līdzekļu trūkumu (18%), motivācijas trūkumu (16%) un grūtības savienot darbu ar mācībām. Līdzīgi faktori, pēc respondentu domām, arī traucē apgūt papildu zināšanas un uzlabot prasmes viņu pašreizējā profesijā – te kā galvenais iezīmējas finansiālo līdzekļu trūkums (18%), kam seko motivācijas trūkums (14%) un grūtības savienot darbu un mācības (13%). Sevi par pārāk veciem, lai pilnveidotu zināšanu un prasmju bagāžu, uzskata 11%. 

Ekonomikas ministrijas īstenotā kampaņa Esi konkurētspējīgs! Uzdrošinies mācīties mūža garumā!, kas ilgs līdz septembra vidum, centīsies vairot iedzīvotāju informētību un izpratni par izglītību kā pastāvīgu procesu visas dzīves garumā, kā arī motivēt uzņēmējus ieguldīt savu darbinieku zināšanu un prasmju attīstībā. Kampaņas ietvaros paredzētas vairākas informatīvi skaidrojošās aktivitātes par mūžizglītības nozīmi, ieguvumiem un iespējām atsākt mācīties vai mainīt profesiju. Portālā Delfi.lv tiks publicēti cilvēku stāsti par jaunas profesijas apguvi, uzņēmēju pieredzi, ieguldot darbinieku zināšanās un prasmēs, raksti par nākotnes darba tirgus tendencēm, kā arī ieteikumi jaunu zināšanu un prasmju apguvei vai pārkvalificēšanās iespējām. Tāpat jau drīzumā, augusta otrajā pusē, interesentiem būs pieejams informatīvs rīks, ko Ekonomikas ministrija izstrādā kopā ar Nodarbinātības valsts aģentūru, – platforma, kas atspoguļos darba tirgus prognozes un informēs gan par nozaru attīstības tendencēm, gan nākotnē pieprasītajām profesijām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses