Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Apmierinātāki ar dzīvošanu, kritiskāki par studijām Latvijā

Ko pieredz ārvalstnieki

Lielākā daļa jeb 81% ārvalstu studentu, kas mācās Latvijā, kopumā ir apmierināti ar studiju izvēli un pieredzi savā izglītības iestādē, taču vairākos aspektos ir daudz kritiskāk noskaņoti (87%) nekā ārvalstu studenti vidēji Eiropā, liecina Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) iniciētā Starptautiskā studentu barometra aptauja, kas pirmo reizi īstenota 17 Latvijas augstskolās. Pētījumā, ko veica Nīderlandes uzņēmums I-graduate, piedalījās 1339 Latvijā studējoši ārzemnieki.

Barometrā analizēti ar starptautisko studentu pieteikšanos, ierašanos, uzņemšanu, dzīvošanu, studiju procesu un pieejamo atbalstu saistītie apmierinātības aspekti. 

34% aptaujāto ārvalstu studentu Latvijā norāda, ka noteicošais viņu studiju vietas izvēlē ir izglītības iestāde, bet tikai 15% tā ir valsts. Latvija kā pirmā studiju vietas izvēle ir 26% gadījumu, bet kā citas potenciālās studiju vietas apsvērtas Vācija, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Kanāda, ASV, Nīderlande un Zviedrija. Latvijā studējošie ārvalstnieki biežāk (33%) nekā vidēji Eiropā (11%), bet tikpat bieži kā pasaulē norāda, ka pieteikšanos palīdzēja izdarīt izglītības aģents. Ārvalstu studenti Latvijā ir vidēji apmierinātāki arī ar atbildes ātrumu uz savu pieteikumu (87%), tomēr pie mums pieteikšanās ievērojami retāk notikusi tiešsaistē (49%) nekā vidēji Eiropā (70%). 

Viens no visatzinīgāk vērtētajiem aspektiem ir apmierinātība ar dzīvošanas pieredzi – to ārvalstu studenti Latvijā vērtē atzinīgāk (85%) nekā vidēji Eiropā (83%). Īpaši pozitīvi studenti vērtē dzīvošanas izmaksas, atbilstoša mājokļa pieejamību un tā izmaksas, šajos kritērijos apmierinātībai pārsniedzot 80%, tikmēr Eiropā tā ir vidēji 60% robežās. 

Taču jūtami kritiskāk nekā vidēji Eiropā ārvalstu studenti Latvijā vērtē iespēju nopelnīt naudu paralēli studijām (33%), vietējo draugu atrašanu (50%), kā arī videi draudzīgu attieksmi (63%) un socializēšanās telpu pieejamību (65%). Šajos kritērijos apmierinātība no Eiropas atpaliek par vairāk nekā 10 procentpunktiem. Tas, ka ārvalstu students nejūtas gaidīts kā ārzemnieks Latvijā (vien 23% jūtas gaidīti), ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc studenti pēc absolvēšanas plāno Latviju atstāt.

Arī vērtējot savu studiju pieredzi, Latvijā studējošie (78% apmierināto) ir kritiskāk noskaņoti nekā vidēji Eiropā (85% apmierināto). Īpaši kritiski tiek vērtēts mācībspēku angļu valodas līmenis un viņu mācīšanas spējas, lekciju, nodarbību un prakses kvalitāte un pētniecības aktivitāšu līmenis, kuros Latvijas vērtējums ir par vairāk nekā 10 procentpunktiem zemāks nekā vidēji Eiropā. 

Vērtējot saņemto atbalstu, studenti ir kritiski pret atbalstu nodarbinātībai – par augstskolas ieguldījumu, sagatavojot karjeras mērķiem, pozitīvu vērtējumu sniedz tikai 49% aptaujāto Latvijas ārvalstu studentu, kamēr Eiropā vidēji 64%.

Būtiski zemāki rezultāti Latvijai ir arī jautājumos, kas saistīti ar studiju izvēli un rekomendāciju. 67% ārvalstu studentu Latvijā uzskata, ka pašreizējās studijas ir labs ieguvums par šo samaksu, kamēr Eiropā tā uzskata 84%. Turklāt ārvalstu studenti Latvijā daudz retāk (64%) nekā vidēji Eiropā (79%) ieteiktu savu izglītības iestādi citiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses