Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ieguldījumi un inflācija

Aizejošais gads ir bijis pagrieziena punkts pasaules ekonomikā – gadiem ilgusī atbalstošā monetārā politika inflācijas rezultātā ir nonākusi strupceļā, izraisot centrālo banku bāzes procentu mērķtiecīgu paaugstināšanu. Šo inflācijas uzplaiksnījumu diemžēl veicināja traģēdija – karadarbība Eiropā, ko izraisīja Krievijas iebrukums Ukrainā.

Taču var teoretizēt, ka monetāro notikumu pavērsiens kalpojis kā noderīgs attaisnojums centrālajām bankām beidzot izkāpt no negatīvo likmju apburtā loka.

Raugoties vidējā un ilgākā termiņā, ļoti iespējams, šis ir veselīgs pavērsiens pasaules ekonomikai, kur naudai un kapitālam ir atjaunota pozitīva vērtība, un tas ir pamats veselīgai kapitāla izvietošanai un produktīvai ekonomiskai izaugsmei. Taču šogad izjutām tikai īstermiņa efektus šai pārejai no viena monetārā režīma uz citu. Principā visu finanšu aktīvu vērtības ir zemākas nekā gada sākumā, īstermiņā iecenojot zemāku ekonomisko izaugsmi un augstāku kapitāla cenu.

Lūkojoties nākotnē, lai gan ziņu lentes turpina būt pārpildītas ar satraucošiem notikumiem, nosacījumi ieguldītājiem vidējā un ilgākā termiņā ir kļuvuši, ļoti iespējams, labvēlīgāki. Procentu likmju produktiem (obligācijām, depozītiem utt.) ir atjaunots pozitīvs un daudzviet pat pievilcīgs ienesīgums, un ir izzuduši iepriekš nesamērīgi augsti novērtējumi akciju tirgos.

Finanšu tirgu un ekonomiku reti spēj pārsteigt viena un tā pati tēma vairākkārt. Tas ļauj domāt, ka tirgus šobrīd ir gatavs absorbēt ievērojami plašāku militāro notikumu scenāriju spektru nekā pirms gada. Tomēr nav jābūt finanšu profesionālim, lai saprastu acīmredzamo – ja konflikts Ukrainā eskalēsies citos līmeņos vai attīstīsies reāla militāra konfrontācija starp ASV un Ķīnu, ieguvēju nebūs, un to redzēsim arī finanšu tirgos. Ar šo militāro rēgu pasaulei un finanšu tirgiem jāsadzīvo.

Šādos apstākļos, pirmkārt, ieguldītājiem ir svarīgi nebaidīties no finanšu tirgiem. Tirgi ir svārstīgi un reizēm nesaprotami, tomēr tas ir caurredzamākais un efektīvākais veids, kā piedalīties pasaules ekonomikas procesos un ilgākā laika posmā vairot savu kapitālu ārpus sava tiešā darba vai biznesa. Otrkārt, nepieciešams sekot finanšu pamatpatiesībām. Centieties definēt savu ilgāka laika finanšu plānu, kura ietvaros veicat attiecīgos ieguldījumus. Saprast savu reālo ieguldījumu termiņu un gatavību sadzīvot ar cenu svārstībām ir izšķirīgi, lai identificētu optimālāko riska un sagaidāmā ienesīguma kombināciju. Treškārt, īpaši šādos svārstīgos apstākļos ir aktuāla ieguldījumu diversifikācija (ģeogrāfiska, starp nozarēm un aktīvu klasēm). Pie mazākām ieguldījumu summām ieguldījumu fonds ir visticamākā loģiskā izvēle. Visbeidzot, veidojiet labus ieradumus, veicot regulārus ieguldījumus izvēlētos risinājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses