Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Novērtējuši kanisterapiju

Rīgas sociālās aprūpes centrā (RSAC) Mežciems ik nedēļu notiek kanisterapijas nodarbības, kurās suņi ar asistentiem apmeklē tos centra iemītniekus, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar piecelties no gultas un staigāt. Centra zālē brīvprātīgo asistentu vadībā četrkājainie demonstrē dažādus trikus.

Kanisterapija (canis - latīņu val. - suns - red.) ir cilvēku rehabilitācijas un ārstēšanas veids, izmantojot speciāli selekcionētus, atlasītus un apmācītus suņus, kuri darbojas zinoša asistenta vadībā. Pasaulē kanisterapijai parasti izvēlas labradora, retrīvera, kollija, šeltija šķirnes suņus, taču izmanto arī citas šķirnes, piemēram, Bernes ganusuņus. Pieejamības un arī finansiālu apsvērumu dēļ kanisterapija ir viens no pieprasītākajiem dzīvnieku terapijas veidiem pasaulē.

Novērtējot veiksmīgo iedarbību uz centra iemītnieku emocijām un vispārējo stāvokli, RSAC Mežciems speciālisti ir vienojušies par nepieciešamību kanisterapijas metodi izmantot regulāri. Šo sociālo pakalpojumu nodrošina biedrība Maigais suns, kas jau ilgus gadus audzē un selekcionē kanisterapijas suņus, kuri ir vairāk piemēroti senioriem.

Mežciemā puse nodarbību laika tiek veltīta klientiem, kuru kustības ir ierobežotas tiktāl, ka tie lielāko dienas daļu, izņemot, kad tiek veiktas procedūras, pavada gultā. Nodarbībās kanisterapijas suņi biedrības speciālista un aprūpes centra speciālistu vai brīvprātīgo darbinieku pavadībā apmeklē klientus istabiņās. Vecie ļaudis suņus var glaudīt, tiem pieskarties, pacienāt ar cepumiem. Katrā istabiņā pavadītais laiks ir atšķirīgs - vienā piecas, citā desmit minūtes. Arī katra nodarbība ir atšķirīga, jo klientu stāvoklis, emocionalitāte, saskarsmes spējas un vēlmes atšķiras. Katram klientam tiek piemērots tāds saskarsmes veids ar suņiem, kas tiem liek vairāk emocionāli un arī fiziski atraisīties, veikt kustības, kļūt motivētākiem. Pēc šādām nodarbībām centra iemītnieki vēl ilgu laiku jūt pozitīvas emocijas, pacilātību. Tiem, kuriem, piemēram, ir spastiski savilktas rokas, dažkārt pašiem par pārsteigumu, sniedzoties pieskarties sunim, izdodas iztaisnot plaukstas, tas raisa motivāciju censties arī pārējā laikā veikt kustību vingrinājumus motorikas spēju atjaunošanai. Tie klienti, kuri vēlas relaksējošas nodarbības ar ciešāku saskarsmi ar suņiem, dodas uz centra lielo zāli, kurā notiek nodarbību otrā daļa, kas ilgst stundu.

Kanisterapijas nodarbības RSAC Mežciems notiek kopš pagājušā gada jūlija. Vasarā, kad laiks ir silts, nodarbību otrā daļa līdz šim tika organizēta sociālās aprūpes centra iekšpagalmā. Saskarsme ar četrkājainajiem terapeitiem samazina senioriem trauksmi, palielina adaptācijas spējas, palīdz atgūt psiholoģisko komfortu.

Kā atzīst speciālisti, kanisterapijas nodarbībām ir izteikti pozitīvs psihoemocionāls efekts ar ilglaicīgu, noturīgu iedarbību. Aprūpes centra iemītniekiem rodas motivācija kļūt sociāli aktīvākiem, kustīgākiem. Kopumā tas uzlabo veco ļaužu fizisko stāvokli, motoriku, un viņi sāk iesaistīties arī citos centrā notiekošajos pasākumos - apmeklē tematiskās tikšanās ar māksliniekiem un koncertus, brauc ekskursijās, piedalās radošajās darbnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?