Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ņem nūjas, un aiziet? Tik viegli tomēr nav

Ar nūjošanu var nodarboties ikviens, jo tai ir vairāki līmeņi - rehabilitācijas, fitnesa un sporta līmenis, skaidro Rīgas Stradiņa universitātes docente, nūjošanas instruktore Irēna Upeniece. Ar viņu un vēl grupu nūjotāju tiekos Uzvaras parkā pirms treniņa. Rehabilitācijas līmenī nūjošana palīdz atsākt kustēties pēc dažādām traumām un veselības problēmām. Fitnesa līmenis ļauj uzturēt sevi fiziskajā formā. Nodarbojoties ar nūjošanu sporta līmenī, cilvēks piedalās dažādās sporta sacensībās.

Trenē 90% muskuļu

Nūjošanā tiek iesaistīts gandrīz viss ķermenis, jo, pareizi izdarot kustības, darbojas 90% muskuļu. Nūjojot uzlabojas cilvēka vispārējais fiziskais stāvoklis, jo tā prasa mērenas intensitātes slodzi, kas ir visveselīgākā, lai cilvēks varētu labi justies un funkcionēt. Šāda slodze arī vislabāk dedzina taukus, tāpēc, cītīgi nūjojot, slaido līniju var dabūt daudz ātrāk, nekā strādājot ar trenažieri. Tomēr galvenais ieguvums, ko dod nūjošana, ir pozitīvas emocijas, ko rada laimes hormoni, pārliecināta I.Upeniece. Tie izdalās aerobās slodzes procesā.

Kā zināt, ka cilvēks nūjo ar atbilstošu slodzi? Visvienkāršākais kritērijs, pēc kā noteikt savu slodzi, ir saruna. «Ja nūjojot mēs varam parunāt, paklačoties, izstāstīt anekdoti un nejūtamies aizelsušies, tad tā ir aerobā slodze. Līdzko esam aizelsušies un trūkst skābekļa, slodze ir jāsamazina,» skaidro I.Upeniece.

Nūjo cauru gadu

No malas izskatās, ka nūjot ir ļoti vienkārši - paņem tikai nūjas un aiziet. Tomēr apgūt nūjošanas tehniku nav nemaz tik viegli. Nūjas kalpo kā atbalsts un samazina slodzi mugurkaulam un krustiem. Tāpēc, iemācoties pareizu tehniku, cilvēks faktiski lido, jo atbalsts pret nūjām padara ķermeni daudz vieglāku. Tomēr nav jābaidās, ka, nūjojot nepareizi, cilvēks varētu sev nodarīt pāri, jo, neveicot kustības pareizi, nūjošana pārvēršas par parastu pastaigu, kas nekaitē veselībai, skaidro nūjošanas instruktore.

Nūjot var cauru gadu - gan lietū un sniegā, jo nūjām iespējams izmantot asākus nūjas uzgaļus, kas der sniegā, ledū. Arī Uzvaras parkā sastaptā nūjotāja Edīte teic, ka nūjošanai laikpstākļi nav šķērslis. Lai gan viņa sākusi nūjot tikai nesen, paspējusi jau apmeklēt nodarbību arī pirmajā rudens vētrā. «Apkārt nolauztajiem kokiem, un aiziet!» Edītes motivācija nūjot ir pavisam vienkārša - pēc nodarbības viņa nāk mājā kā pēc kārtīga treniņa. Savukārt pēc parastas pastaigas - kāda iziet, tāda pārnāk. Arī nūjotāja Juta nūjas rokās paņēmusi nesen. Viņas motivācija nūjot ir sāpoša mugura. «Man bija problēmas ar muguru, tāpēc sāku iet uz ārstniecisko vingrošanu, bet jutu, ka vajag arī kādu aktivitāti svaigā gaisā. Pagaidām vēl nevaru pateikt, vai palīdz, bet man patīk,» teic Juta.

I.Upeniece ir pārliecināta, ka nūjošanai nav slikta laika, ir tikai slikts apģērbs. Nūjošanai tiek ražots arī specializēts apģērbs - vēju aizturošas bikses, speciālā veļa, apavi. Tomēr, ja nenūjo profesionāli, bez specializēta apģērba var iztikt. Par atbilstošiem apaviem gan ir jāpadomā. Ja nav nūjošanai domātu kroseņu, tad jāizvēlas vismaz soļošanai paredzēti apavi. Arī nūjas vislabāk izvēlēties profesionālās, jo tās kalpos ilgāk un būs atbilstošākas, uzskata I.Upeniece. Nūju cena svārstās no 19 līdz 60 latiem.

Labāk grupā

Nūjot grupā vai individuāli - tas ir atkarīgs no katra cilvēka vēlmēm. «Man ļoti grūti kaut ko vienai pašai darīt, sevi mobilizēt,» teic instruktore, tādēļ viņa labprāt nūjošanai izvēlas labu kompāniju. Arī nūjotāja Māra atzīst, ka nūjot vislabāk ir kompānijā, nevis vienatnē. «Viena nekad nevarētu nūjot, jo man būtu garlaicīgi, turklāt garāmgājēji nodomātu, ka neesmu īsti riktīga,» smej Māra. Viņa par nūjošanu pirmo reizi uzzinājusi pirms trim gadiem. Pamēģinājusi, iepaticies. Šogad pavasarī Māra uzzinājusi, ka iespējams apmeklēt nūjošanas nodarbības. Saņēmusies un kopš maija reizi nedēļā nāk uz Uzvaras parku. «Kopš esmu sākusi nūjot, jūtu, ka ir mundrums, turklāt svārki kļuvuši platāki. Esmu kļuvusi staltāka, un pleci vairs nav sakumpuši,» ieguvumus uzskaita Māra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur Rīgā var nūjot?

Imanta. Otrdienās un ceturtdienās pulksten 18.15. Pulcēšanās pie Reģionālā sporta centra Anniņmuiža Anniņmuižas bulvārī 31.

Mežaparks. Otrdienās un ceturtdienās pulksten 17.30. Pulcēšanās vieta pie ieejas Mežaparka Atpūtas alejā.

Teika. Svētdienās pulksten 14. Pulcēšanās pie Latvijas Infektoloģijas centra Linezera ielā 3. Ir pieejamas dažādu izmēru nūjas.

Uzvaras parks. Svētdienās pulksten 12, pirmdienās pulksten 18.30, trešdienās pulksten 12 un 18.30. Pulcēšanās pie slidu un slēpju nomāšanas mājiņas.

Visur pieejamas dažādu izmēru nūjas.

Sīkāka informācija www.nujotajiem.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?