Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Vēža pētīšana kā aizraujošs detektīvs

XX gs. 90.gados celtais zinātniskais centrs, kurā tiek veikti iespaidīgi atklājumi molekulārajā bioloģijā, biomedicīnā un biotehnoloģijās, atrodas pa vidu starp Bolderāju un Imantu koši zaļa, nesen salapojuša meža ielokā.
Zinātnieku prognozes ir biedējošas ― katrs trešais planētas iedzīvotājs savas dzīves laikā saslims ar kādu no ļaundabīgajiem audzējiem, bet katrs piektais tā dēļ mirs. Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā top jaunas augstas precizitātes metodes, ar kurām laikus atklāt vēzi

Ar asins analīzes palīdzību diagnosticēt prostatas vēža aizmetņus dažus gadus iepriekš, pirms slimība būtu ieraugāma ārstiem, ― tik ambiciozu mērķi izvirzījis Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (BMC), kurā strādā Zane Kalniņa (33), viena no trim pētniecēm, kura šogad saņēma L`Oréal Latvijas stipendiju Sievietēm zinātnē ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu.

Pa kāpnēm man pretī smaidot nāk slaida, trausla sieviete ― Zane Kalniņa ir  pavisam jauna zinātniece, kuras karjera mērķtiecīgi virzījusies kalnā un panākumi ļaundabīgo audzēju atklāšanā saviļņojuši prātus ne tikai Latvijā. Vairākus gadus Zane meklē asinīs vielas, ko izdala organisms, cenšoties tikt galā ar vēzi, labu laiku pirms pats slimnieks sāk kaut ko just un ārsti celt trauksmi. Jo agrāk vēzi atklāj, jo vieglāk izārstēt. Šobrīd BMC zinātnieki izvirzījuši uzdevumu izgaismot prostatas vēzi.

Prostatas vēzis, kas attīstās vīriešu reproduktīvās sistēmas dziedzerī prostatā jeb priekšdziedzerī, pēdējos 20 gados ir visbiežāk sastopamais vēža veids vīriešiem Eiropā un Amerikā. Daudzus gadus pēc kārtas Latvijā vīriešiem visbiežāk tika diagnosticēts plaušu vēzis, taču 2011.gadā pirmajā vietā ar 984 jauniem diagnosticētiem gadījumiem ierindojās prostatas vēzis. Baltijas valstīs mirstība no šī vēža veida sasniedz ļoti augstus rādītājus ― Latvijā tas ir trešais biežākais vēža izraisītās nāves iemesls. Lai gan visbiežāk tas tiek diagnosticēts vīriešiem, kas vecāki par 50 gadiem, pēdējos gados šī slimība aizvien vairāk skar arī 40–45 gadus vecus vīriešus. Tāpēc šogad 4000 latu vērtā L`Oréal Latvijas stipendija Sievietēm zinātnē bioloģijas zinātņu doktorei Zanei Kalniņai tika piešķirta pētījumam «Jauna neinvazīva seroloģiska testa izstrāde prostatas vēža diagnostikai un prognostikai».

«Mums izdevās atrast kuņģa vēža marķierus, un ceram, ka prostatas vēža gadījumā rezultāti būs vēl labāki, jo uz kuņģa vēzi imūnsistēma nereaģē tik izteikti,» saka Zane.

Pētījums par prostatas vēzi, kas ir sākuma stadijā, praktisku labumu varētu dod pēc gadiem desmit, prognozē zinātniece.

Visu rakstu par Zani Kalniņu un jaunajām vēža atklāšanas metodēm lasiet 31. maija Sestdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata