Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Agresija liek braukt ātrāk

Kāds autovadītājs pārgalvīgi apdzen un "aizlec" tieši priekšā jūsu automašīnai, cits pārāk ilgi nespēj iesākt kustību pēc zaļās gaismas iedegšanās luksoforā, un jūs jau jūtat, kā asinis vēnās sāk vārīties. Viens cenšas nomierināties, otrs iespiež pedāli grīdā un metas atriebties "pāridarītājam", radot bīstamas situācijas un aizvien vairāk agresijas uz ceļa. Lai to novērstu, svarīgi laikus atpazīt niknuma piezagšanos.

Vorvikas Universitātes zinātnieki eksperimentos ar brīvprātīgajiem braukšanas simulatorā noskaidrojuši, ka tas nav grūti izdarāms, ja vien cilvēks pievērš uzmanību paša rīcībai. Par agresijas uzplūdiem liecini divi svarīgi parametri. Pirmkārt, pieaug braukšanas ātrums, otrkārt, vadītājs sāk ignorēt satiksmes noteikumus – neslēdz virzienrādītāju, mainot joslas, cenšas pārbraukt krustojumu līdz ar sarkanās gaismas iedegšanos vai neapstājas pie stopzīmes. Agresijas brīdī šoferi šādus pārkāpumus pieļauj 2,5 reizes biežāk nekā tad, ja ir mierīgi, savukārt ātrums palielinās vidēji par 5 km/h, ziņo žurnāls Accident Analysis and Prevention. Pamanot minētos pārkāpumus savā rīcībā, vadītājam jācenšas nomierināties un sakoncentrēties uz noteikumu ievērošanu, lai pasargātu sevi no iekļūšanas negadījumā. Savukārt, redzot tā rīkojamies citus, svarīgi neiesaistīties šo vadītāju "pārmācīšanā", jo tas tikai vairos agresiju uz ceļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata