Elementāri pagatavojami, smukā krāsā un, kas varbūt būtiski kādam diētas ieturētājam, – garšā bagātīgi, taču visai liesi pēc sastāva! Nu, tikai tā šokolāde... Bet to jau var aizstāt ar kaltētām dzērvenēm.
Sastāvdaļas: 370 g miltu, 60–70 g cukura, 1,5 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. sodas, šķipsniņa sāls, 1 tējk. ķirbja garšvielu (var tikai kanēli), 1 glāze izvārīta ķirbja biezeņa (man bija muskata un sviesta ķirbis apm. 300 g ), 120 g piena, 2 ēd. k. neitrālas garšas augu eļļas, 1 mazliet sakulta ola, 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai 2 tējk. vaniļas cukura, vai ½ vaniļas pāksts sēkliņu, 80 g šokolādes čipsu vai gabaliņos sakapātas šokolādes.
Gatavošana
1. Ķirbi bez mizas sagriež gabalos un liek vārīties nelielā ūdens daudzumā apmēram uz 15 minūtēm. Krāsni ieslēdz, lai sakarsējas līdz 200 grādiem.
2. Kad ķirbis izvārījies, nokāš ūdeni un ķirbi saspaida vai sablendē. Pievieno pienu, eļļu, olu, vaniļu un visu samaisa.
3. Citā bļodā sajauc miltus ar cukuru, sāli, cepamo pulveri, sodu un ķirbja garšvielām.
4. Slapjās sastāvdaļas pievieno sausajām, apmaisa, pieber arī šokolādi un sajauc kopā. Saudzīgi un nepārcenšoties!
5. Pilda ietaukotās formiņās (¾ no tilpuma) un cep 18–20 minūšu, līdz mafini viegli apbrūnē. (Manējie, jāatzīst, mazliet pārcepās.) Pēc tam ļauj nedaudz atdzist un ēd pēc patikas siltus vai aukstus.
Ceļam saulītē un galdā ķirbjus! Ja nav izaudzēti pašu dārzā, tad var doties uz tirgu vai veikalu – arī lielveikalos patlaban nopērkami dažnedažādu šķirņu vietējo zemnieku ķirbji!