Pamatam un sātam – kartupeļi un pupiņas, enerģijai un sparam – zaļumu daudzveidība. Vienkārša, bet garda zupa, kas lieliski piestāv pusdienām pēc pavasara dārza darbiem.
Spēcinošā pavasara zaļumu zupa
Sastāvdaļas: 1 sīpols, 3 ķiploka daiviņas, mazliet eļļas cepšanai, 3–4 plānas bekona šķēlītes, 8 nelieli jaunie kartupelīši, 1 litrs buljona (dārzeņu vai vistas), 4–5 šķipsnas itāļu garšvielu maisījuma, 1 kārba konservētu lielo, balto pupiņu (var ar visu šķidrumu), 100 g saldā krējuma, 1–2 lapu kāposta (keila) lapas, sauja spinātu, plaucētas nātres, gārsa u. c. pavasara savvaļas zaļumi pēc vēlēšanās.
Zupā var likt visādus pavasara zaļumus, arī balandas, virzu, lakšus, maurlociņus – kas nu kuram labāk garšo. Ja liek nātres, tās vispirms jānoblanšē ar verdošu ūdeni, lai dzeļmatiņi zaudētu savu spēju sadzelt.
Gatavošana
1. Nelielus jaunos kartupelīšus nomazgā un pārgriež uz pusēm vai četrās daļās. 2. Zupas katlā sakarsē eļļu un apcep smalki sakapātu sīpolu un ķiploka daiviņas, tad pievieno sīki sagrieztu bekonu un arī kartupeļus. Maisot visu mazliet apcep. 3. Pielej uzkarsētu buljonu, pieber itāļu garšvielas, ja vajag, arī sāli. Vāra uz nelielas uguns minūtes septiņas – jaunie kartupeļi izvārās ātri. 4. Pieber konservētās pupiņas – ja vēlas, ar visu šķidrumu. Pielej saldo krējumu un ļauj visam vēlreiz uzvārīties. 5. Pievieno saplucinātus lapu kāpostus (bez galvenās dzīslas), spinātus un pārējos pavasara zaļumus. Pavāra uz nelielas uguns kādas divas minūtes, un – gatavs!
Pikantā pica ar anšoviem
Ātra recepte picai, kas lieliski garšo tikko no krāsns, taču iepriecinās arī atdzisusi piknikā pie dabas. Anšovi ir mazas un sāļas zivteles, kuras, kā mēdz teikt, tāpat vien no burciņas neieēdīsi, toties kā akcents salātos, mērcēs un – kā šoreiz – uz picas tās ir brīnišķīgas.
Sastāvdaļas
Mīklai: 1 glāze miltu, ⅓ tējk. sāls, ⅓ glāzes piena, 3 ēd. k. olīveļļas
Ātrajai picas mērcei: 1 ēd. k. (ar kaudzi) tomātu pastas, 1 tējk. (ar kaudzīti) cukura, šķipsna sāls, 1 tējk. kaltēta oregano
Virsiņai: saujiņa spinātu, 30 g Holandes siera, 1 mocarellas bumba, 5–6 anšovu filejas (katrai picas šķēlei 1 anšovs), olīveļļā grilētas un marinētas paprikas strēmeles (var arī svaigu), dažas olīvas, svaigs baziliks dekoram.
Gatavošana
1. Bļodā ieber miltus, pieber sāli, samaisa. Miltiem vidū uztaisa bedrīti, kur ielej 1/3 glāzes piena un trīs ēdamkarotes olīveļļas. Ar rokām samīca elastīgu mīklu, saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī atdzesēties. 2. Kamēr mīkla dzesējas, sarīvē sieru, saplucina mocarellas bumbu un sagriež paprikas strēmeles. Ieslēdz cepeškrāsni uz 190 grādiem. 3. Pagatavo picas mērci – tomātu pastu liek blendera traukā, pielej 200 g ūdens, pieber cukuru, sāli un oregano. Sablendē, pagaršo un pievieno vēl cukuru un / vai sāli pēc garšas. 4. Izņem no ledusskapja mīklu un uz miltainas virsmas izrullē apaļu, ovālu vai kādu nu vēl formu vēlas – rullē plānu un nesatraucas, ja grūti rullējas, jo šī mīkla ir diezgan spītīga. Bet izrullēt var! 5. Pārsmērē mīklu ar pagatavoto tomātu mērci, pārkaisa sarīvēto sieru, spinātu lapiņas, saplucināto mocarellu. Pa virsu "saulītē" liek anšovu filejas un paprikas strēmeles, šur tur arī pa olīvai. Šauj 190 grādos sakarsētā krāsnī uz 10–12 minūtēm.
Dekorē ar svaigu baziliku. Dažādu ražotāju tomātu pastas atšķiras, tāpēc, gatavojot picas mērci, grūti precīzi pateikt, cik pastas, sāls vai cukura prasās.