Vistas zupa ar citronīgu noti
It kā parasta vistas zupa ar dārzeņiem un rīsiem, taču neparastāku to padara pievienotā ola un svaigi spiesta citrona sula – pamēģiniet šos abus! Zupa kļūst krēmīgāka struktūrā un ar interesantu garšas niansi.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes (+ vistas buljona vārīšanas laiks, ja to dara pats)
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 800 ml vistas buljona
- 250 g vārītas vistas gaļas (no dažādiem gabaliem)
- 2 nelieli burkāni
- 1 selerijas kāts
- 1 sauja saldētu zaļo zirnīšu
- 1 ola
- sula no ½–1 citrona (daudzums pēc garšas)
- 60 g vārītu rīsu
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- svaigi, sīki kapāti pētersīļi
Vistas zupā ieliski iederas dažādas gaļas – no stilbiņiem, šķiņķīšiem, un var arī kādu krūtiņas gabalu.
Gatavošana:
1. Izvāra vistas buljonu un vārīto gaļu atdala no kauliem, noņem ādas un cīpslas. Gaļu saplucina un noliek malā, buljonu izkāš, lej katlā un uzvāra.
2. Burkānus un selerijas kātu sagriež mazos, līdzīga izmēra gabaliņos, kas ir tik lieli kā zaļie zirnīši. Kad buljons katlā sāk vārīties, ber klāt. Vāra uz nelielas uguns apmēram 10 minūšu, tad pievieno atlaidinātus saldētos zirnīšus un vāra vēl piecas minūtes.
3. Izspiež sulu no citrona pusītes, piesit olu un sakuļ. Tad pielej kausiņu verdoša buljona no zupas katla, samaisa, pielej vēl vienu kausiņu, samaisa un šo maisījumu lej katlā atpakaļ, nepārtraukti maisot. Uzkarsē zupu, ieber saplucināto gaļu un iepriekš izvārītus rīsus, vēlreiz uzkarsē, bet neuzvāra.
4. Pēc garšas pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus. Lej bļodiņās, pārkaisa ar svaigi kapātiem pētersīļiem.
Krāsnī cepti salāti ar ķiploku mērci
Ideāli ar grauzdētu maizi, kā piedeva gaļai vai zivij, vienkārši ar vārītiem rīsiem vai kā papildinājums pastai – šie aromātiskie salāti ir ļoti universāli apēdami. Lai nebaida pievienotais ķiploks, tas vīrusu laikā ir pats labums!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 3 - 4 porcijas (atkarībā no pasniegšanas veida)
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 1 normāls baklažāns
- 2 vidēji lielas paprikas (viena dzeltena, viena sarkana)
- 100 g ķirštomātiņu
- buntīte svaigu pētersīļu
- 2–3 zaļie lociņi
Sastāvdaļas var variēt atkarībā no patikšanas, piemēram, ņemt nevis vienu, bet divus baklažānus, pievienot viegli apceptas cukīni šķēlītes vai šampinjonus.
Mērcei:
- 4 ēd. k. olīveļļas
- 3 ķiplokdaiviņas
- 1 ēd. k. kļavu sīrupa (var arī šķidru medu, agaves sīrupu vai šķipsnu cukura)
- sula no ½ citrona
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Gatavošana:
1. Paprikām izņem sēklas un izgriež kātiņu, pašas sagriež ceturtdaļās un tās var pārgriezt vēl uz pusēm. Baklažānu noskalo, nosusina un viscaur vietām sadursta ar dakšiņu.
2. Savieto papriku gabalus un sadurstīto baklažānu uz cepešplāts, kas pārklāta ar cepamo papīru, un cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15–20 minūšu, līdz paprikas miziņām redzamas tumšbrūnas apdeguma "tulznas". Kamēr cepas, samaisa mērcīti no visām sastāvdaļām (ķiplokdaivas izspiež caur spiedni).
3. Izceptajām paprikām novelk apsvilušās miziņas un mīkstumu sīki sakapā. Baklažāns visdrīzāk nebūs apdedzis, to pēc vēlēšanās var sīki sagriezt ar visu mizu vai sakapāt tikai mīkstumu bez mizas.
4. Visu ber bļodā, pievieno arī sīki kapātus zaļumus (lociņus un pētersīļus).
5. Pievieno salātiem arī sīkāk sagrieztus ķirštomātiņus, pārlej ar pagatavoto mērci un visu samaisa.