Tumīgais sautējums ar kartupeļiem un mencas fileju
Garšas kārpiņas, vēderu un sirdi sildoša un it kā vienkārša, bet ļoti garšīga maltīte. Kā mūsdienās saka – komforta ēdiens. Ja neapēdas viss uzreiz, var pasildīt otrā dienā – garšas būs vēl vairāk savilkušās un brīnišķīgas.
40minūšu/ 2-4 porcijas/ vienkārši
Sastāvdaļas
- 1 puravs (baltā un gaišzaļā kāta daļa)
- 1 neliels sīpols
- 4 kartupeļi
- 1 selerijas sakne (normāla kartupeļa lielumā)
- 1 selerijas kāts
- ap 1 ēd. k. sarkanās karija pastas
- (red curry paste, nopērkama plānās paciņās
- lielveikalos)
- ½ tējk. maltu kumīna sēklu
- svaigi malti melnie pipari
- buljons (daudzums tāds, lai nosedz
- dārzeņus, – skatīt tekstā)
- ½ kokospiena kārbas
- 2 ēd. k. sojas mērces
- ap 250 g mencas filejas (man bija saldēti
- gabaliņi)
Gatavošana
1. Sīpolu sīki sakapā, puravu sagriež plānos pusgredzentiņos, selerijas kātu ripiņās. Kartupeļus nomizo un sagriež ap 1 cm kubiciņos, tāpat arī selerijas sakni.
2. Katlā sakarsētā eļļā viegli apcep sīpolus, pievieno puravus un maisot apcep kopā. Tad liek klāt karija pastu, kumīnu, piparus, samaisa un pievieno arī kartupeļus, selerijas sakni un kātu.
3. Dārzeņus maisot nedaudz apcep, tad pārlej ar buljonu tā, lai knapi nosegti. Vāra uz nelielas uguns, līdz gandrīz mīksti, tad iemaisa kokospienu, sojas mērci, pievieno zivs filejas gabaliņus, sāli pēc garšas un bez vāka pavāra vēl minūtes piecas.
Mencas filejas vietā var izmantot jebkuru tīkamu balto zivi.
Cepti banāni kokospiena kažociņā
It kā visiem pazīstamais banāns, taču neparastākā ampluā: cepts, silts un garšīgā kažociņā. Ja gribas kādu skābāku noti kontrastam, iesaku pasniegt ar pašmāju dzērveņogām. Labi sader kopā arī ar svaigām piparmētras lapiņām.
15minūšu / 2 porcijas / viegli
Sastāvdaļas
- 100 ml kokospiena
- 1 ēd. k. brūnā cukura
- 40 g rīsu miltu
- 1 ola
- 2 banāni
- 2 ēd. k. sojas eļļas (var arī citu ar neitrālu
- garšu)
Gatavošana
1. Pagatavo mīklu banānu apvārtīšanai: ielej bļodā kokospienu, pieber brūno cukuru un ar putojamo slotiņu maisa, līdz cukurs izkūst. Iemaisa rīsu miltus.
2. Sakuļ olu un pievieno mīklai, samaisa.
3. Banānus nomizo, pārgriež vidū uz pusēm, tad vēl gareniski uz pusēm. Katram gabaliņam apaļīgajā pusē ar nazi izdara divus gareniskus iegriezumus un banāna gabalu saspiež ar pirkstiem – lai gabaliņi kļūst plakanāki un tos vieglāk apcept.
4. Katru banāna gabalu apvārta mīklā un cep sakarsētā eļļā no abām pusēm zeltaini brūnu. Pasniedz siltus!
Ja mājās nav rīsu miltu, bet ir rīsu pārslas, tās var samalt kafijas dzirnaviņās un iegūt miltus.