Ļoti garšīgās siermaizītes
It kā vienkārši, bet izšķirošu lomu šoreiz spēlē gan maizes, gan siera izvēle – pamēģiniet! Ar ieraugu ceptās skābmaizes šķēles un rakletes (raclette) siers veido izcili gardu kombināciju, kuru svaigi papildina tomātu, sīpolu un kaperu salsa. Brokastīs, launagā vai vakariņās – šādas maizītes iederas jebkurā dienas laikā.
15 minūšu / vairākas maizītes / vienkārši
Sastāvdaļas
- pāris šķēļu skābmaizes
- pāris šķēļu rakletes siera (var arī citu pikantu sieru, piemēram, grijēru)
Salsai:
- sauja krāsainu tomātiņu
- 1 mazs šalotes sīpols
- 1 ēd. k. marinētu kaperu
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Gatavošana
1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Kamēr silst, sagatavo maizītes un salsu.
2. Tomātus sagriež mazos gabaliņos, sīpolu sīki sakapā. Ber bļodiņā, pievieno kaperus, kā arī sāli un svaigi maltus melnos piparus pēc garšas. Samaisa, lai mazliet ievelkas.
3. Maizes šķēles pārklāj ar siera šķēlēm un šauj cepeškrāsnī 200 grādos. Cep kādas piecas līdz septiņas minūtes, kamēr siers skaisti pārkusis.
4. Ņem maizītes ārā no krāsns, kārto uz šķīvja un pārliek ar tomātu un kaperu salsu. Pasniedz siltas!
Tradicionāli rakletes sieru grilē speciālās panniņās un pasniedz ar kartupeļiem, bet arī cepeškrāsnī un uz maizes nav ne vainas!
Citronīgā vistas fileja ar kaperiem
Citrona sula, baltvīns un kaperi veido visnotaļ interesantu garšu kombināciju – feinšmekeriem patiks!
30 minūšu / 8 gabaliņi /nekā grūta
Sastāvdaļas
- 2 palielas vistas filejas
- sāls un svaigi malti melnie pipari
- 2 ēd. k. miltu
- 2 ēd. k. olīveļļas
- 100 ml baltvīna
- 150 ml vistas buljona
- 1 citrons (mizas serpentīns un sula)
- 1 ēd. k. marinētu kaperu
- 1 ēd. k. auksta sviesta svaigi, sakapāti pētersīļi
Gatavošana
1. Vistas filejas gareniski pārgriež uz pusēm un tad vēlreiz katru gabalu griež plakaniski, iegūstot astoņas plānas šnicelītes.
2. Plānās filejas liek uz pārtikas plēves, pāri tām arī pārtikas plēvi. Tad ņem katlu vai pannu ar pietiekami lielu dibenu un ar to izklapē filejas (ar gaļas āmuriņu tik plānas filejas nevarēs kvalitatīvi izklapēt – tās vienkārši izšķīdīs).
3. Saklapētās filejas apsāla un appiparo, un apvārta miltos, liekos miltus nokratot nost. Apcep pannā sakarsētā olīveļļā no abām pusēm zeltaini brūnas. Noliek uz šķīvja maliņā.
4. No citrona nomizo dzelteno mizu – to dara ar dārzeņu mizotāju, izveidojot tādu kā serpentīnu (mizu vajadzēs). Tad citronu pārgriež un izspiež sulu.
5. Pannā iekaisa šķipsnu miltu, pusminūti tos maisot apcep, tad pārlej baltvīnu un čakli maisa ar putojamo slotiņu, lai neveidojas kunkulīši no miltiem.
6. Mazliet ļauj paburbuļot, tad pielej karstu vistas buljonu un liek pannā citrona miziņu, piecas minūtes uz nelielas uguns vāra, tad mizu izņem ārā.
7. Pievieno citrona sulu un, kolīdz mērcīte uzburbuļo, ņem no plīts nost. Tad pieliek aukstu sviestu, maisa, līdz tas izkūst, pieber kaperus un lej mērci pāri ceptajām vistas filejām. Pārkaisa ar kapātiem pētersīļiem.
Citronīgo vistu var pasniegt gan ar rīsiem vai pastu, gan ar krāsnī ceptām kartupeļu daivām.