Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Aromātiskā ķirbju sēklu eļļa

Kamēr ķirbju šīgada ražu vēl tikai gaidām, piedāvāju izcelt saulītē (lasi – galdā) ķirbju sēklas un to eļļu. Ķirbju eļļa ir ne tikai veselīga un garšīga, bet arī ļoti piemērota vasarīgiem salātiem. Šoreiz viens aukstais un viens siltais variants!

Vienkāršie vasaras salāti

Ideāli salāti dārza darbos aizņemtiem cilvēkiem – ja kartupelīši jau novārīti, atliek tikai sagriezt gurķi un redīsus un apgrauzdēt ķirbju sēkliņas. Salātus var ēst gan kā pamatēdienu, gan piedevu grilētai zivij vai gaļai.

10 minūšu (+kartupeļu vārīšanas laiks) / 2-3 porcijas/ viegli   

Sastāvdaļas 

  • 10 nelielu jauno kartupeļu
  • 1 garais gurķis
  • 5 redīsi
  • šķipsna ķimeņu (vai kumīna sēklu, kas labāk garšo)
  • sāls pēc garšas
  • sauja ķirbju sēklu
  • šļuciņa ķirbju sēklu eļļas

Gatavošana

1. Novāra jaunos kartupeļus ar visu mizu – var arī tvaicēt, sanāks veselīgāk.

2. Garo gurķi sagriež plānās šķēlītēs, arī redīsus. Abus liek padziļā šķīvī, pieber šķipsnu ķimeņu un sāli, apmaisa un noliek maliņā, lai savelkas un sasulojas.

3. Pannā ielej mazliet eļļas un ieber sauju ķirbju sēklu. Maisot apcep, līdz sēkliņas sāk paukšķēt un kļūst zeltainas.

4. Atdzesētus kartupeļus sagriež vai ar pirkstiem saspiež rupjos gabalos un kārto šķīvjos. Pa virsu liek sasālīto gurķi ar redīsiem, pārkaisa ar grauzdētajām ķirbju sēkliņām un pārlaista ar ķirbju sēklu eļļu.

Ja vēlas, salātiem var pārlaistīt arī mazliet aromātiska etiķa – der gan ābolu etiķis, gan balzamiko.


Siltie sviesta pupiņu salāti ar tomātiem un sieru

Ražas laika salāti – sviesta pupiņas, tomātiņi, zaļumi un sātīgumam vēl siers. Labs launaga vai vakariņu ēdiens, kas neprasa daudz laika. Pēc garšas izjūtas salātus var papildināt arī ar zaļajām pākšu pupiņām, zaļajiem zirnīšiem un citiem dārza pārpilnības labumiem.

15 minūšu / 2 porcijas/ nekā grūta

Sastāvdaļas 

  • sauja sviesta pupiņu
  • 6 ķirštomātiņi
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 1 mocarellas bumba
  • saujiņa ķirbju sēklu
  • šļuciņa ķirbju sēklu eļļas
  • zaļumi – piemēram, rapunceļu salāti

Gatavošana 

1. Sviesta pupiņām nogriež kātiņus, pārgriež pākstis uz pusēm un piecas minūtes apvāra verdošā ūdenī. Nokāš. Kamēr vārās, pannā ielej mazliet eļļas un ieber sauju ķirbju sēklu. Maisot apcep, līdz sēkliņas sāk paukšķēt un kļūst zeltainas. Noliek maliņā atdzist.

2. Pannā ielej mazliet cepšanai paredzētas eļļas un liek cepties veselus ķirštomātiņus (iepriekš tos vietām sadursta ar asu nazīti). Kad tomātiņi viegli apcepušies, pievieno novārītās sviesta pupiņas, brītiņu apcep visu kopā.

3. Pievieno šķēlēs sagrieztu mocarellas sieru, uzliek pannai vāku, nogriež karstumu minimāli un ļauj sieram pārkust.

4. Siltos salātus liek traukā, pārkaisa grauzdētās ķirbju sēkliņas un pārlaista ar šļuciņu ķirbju sēklu eļļas. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem.

Grauzdējot uz pannas ķirbju sēklas, iesaku piebērt arī sāli – būs garšīgāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata