Vienkāršie vasaras salāti
Ideāli salāti dārza darbos aizņemtiem cilvēkiem – ja kartupelīši jau novārīti, atliek tikai sagriezt gurķi un redīsus un apgrauzdēt ķirbju sēkliņas. Salātus var ēst gan kā pamatēdienu, gan piedevu grilētai zivij vai gaļai.
10 minūšu (+kartupeļu vārīšanas laiks) / 2-3 porcijas/ viegli
Sastāvdaļas
- 10 nelielu jauno kartupeļu
- 1 garais gurķis
- 5 redīsi
- šķipsna ķimeņu (vai kumīna sēklu, kas labāk garšo)
- sāls pēc garšas
- sauja ķirbju sēklu
- šļuciņa ķirbju sēklu eļļas
Gatavošana
1. Novāra jaunos kartupeļus ar visu mizu – var arī tvaicēt, sanāks veselīgāk.
2. Garo gurķi sagriež plānās šķēlītēs, arī redīsus. Abus liek padziļā šķīvī, pieber šķipsnu ķimeņu un sāli, apmaisa un noliek maliņā, lai savelkas un sasulojas.
3. Pannā ielej mazliet eļļas un ieber sauju ķirbju sēklu. Maisot apcep, līdz sēkliņas sāk paukšķēt un kļūst zeltainas.
4. Atdzesētus kartupeļus sagriež vai ar pirkstiem saspiež rupjos gabalos un kārto šķīvjos. Pa virsu liek sasālīto gurķi ar redīsiem, pārkaisa ar grauzdētajām ķirbju sēkliņām un pārlaista ar ķirbju sēklu eļļu.
Ja vēlas, salātiem var pārlaistīt arī mazliet aromātiska etiķa – der gan ābolu etiķis, gan balzamiko.
Siltie sviesta pupiņu salāti ar tomātiem un sieru
Ražas laika salāti – sviesta pupiņas, tomātiņi, zaļumi un sātīgumam vēl siers. Labs launaga vai vakariņu ēdiens, kas neprasa daudz laika. Pēc garšas izjūtas salātus var papildināt arī ar zaļajām pākšu pupiņām, zaļajiem zirnīšiem un citiem dārza pārpilnības labumiem.
15 minūšu / 2 porcijas/ nekā grūta
Sastāvdaļas
- sauja sviesta pupiņu
- 6 ķirštomātiņi
- sāls un pipari pēc garšas
- 1 mocarellas bumba
- saujiņa ķirbju sēklu
- šļuciņa ķirbju sēklu eļļas
- zaļumi – piemēram, rapunceļu salāti
Gatavošana
1. Sviesta pupiņām nogriež kātiņus, pārgriež pākstis uz pusēm un piecas minūtes apvāra verdošā ūdenī. Nokāš. Kamēr vārās, pannā ielej mazliet eļļas un ieber sauju ķirbju sēklu. Maisot apcep, līdz sēkliņas sāk paukšķēt un kļūst zeltainas. Noliek maliņā atdzist.
2. Pannā ielej mazliet cepšanai paredzētas eļļas un liek cepties veselus ķirštomātiņus (iepriekš tos vietām sadursta ar asu nazīti). Kad tomātiņi viegli apcepušies, pievieno novārītās sviesta pupiņas, brītiņu apcep visu kopā.
3. Pievieno šķēlēs sagrieztu mocarellas sieru, uzliek pannai vāku, nogriež karstumu minimāli un ļauj sieram pārkust.
4. Siltos salātus liek traukā, pārkaisa grauzdētās ķirbju sēkliņas un pārlaista ar šļuciņu ķirbju sēklu eļļas. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem.
Grauzdējot uz pannas ķirbju sēklas, iesaku piebērt arī sāli – būs garšīgāk.