Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

SestDienas receptes: Zemenes un sparģeļi

Nupat iet vaļā Latvijas zemnieku audzēto sparģeļu laiks – gan tirgos, gan veikalos nopērkami mūsējie, svaigi un kraukšķīgi, turklāt par pieņemamu cenu. Vietējās zemenes arī jau iekaro tirgu, tāpēc skaidrs: jārīko sparģeļu un zemeņu pēcpusdiena!

Zaļie salāti ar sparģeļiem un bazilika mērci

20 minūšu/viegli/3–4 porcijas

Kraukšķīgi, svaigi un garšīgi zaļie salāti ar sātīgu riekstu, sēklu un olu piedevu. Iesaku gatavot īsi pirms pasniegšanas, sparģeļi pat varētu būt vēl silti. Jāpiebilst, šajā receptē ir daudzas man mīļas sastāvdaļas: ciedru rieksti, ķirbju sēklas, paipalu olas, baziliks, sparģeļi...

Sastāvdaļas

  • 1 neliela ledussalātu galviņa
  • (un / vai citi salāti pēc vēlmēm)
  • 6 paipalu oliņas
  • buntīte sparģeļu (250 g)
  • mazliet sviesta apcepšanai
  • saujiņa ķirbju sēklu
  • saujiņa ciedru riekstu

bazilika mērcei

  • bazilika bunte
  • ap 150 ml neitrālas garšas olīveļļas
  • svaigi spiesta citrona sula (1–2 tējkarotes)


Gatavošana

1. Uz sausas pannas apgrauzdē ķirbju sēklas un ciedru riekstus – tikai tik daudz, līdz tie kļūst zeltaini un sāk smaržot, ne vairāk. Novāra paipalu oliņas.

2. Pannā izkausē mazliet sviesta un apcep sparģeļus no visām pusēm, bet tikai pāris minūšu, lai tie saglabā kraukšķīgumu.

3. Sagriež ledussalātus; ja vēlas, pievieno vēl kādas salātlapas. Visu ber salātu bļodā.

4. Pagatavo bazilika mērci: noplūc no kātiem bazilika lapiņas (krietnas divas saujas), liek blenderī, pievieno ap 150 ml neitrālas garšas olīveļļas, mazliet citrona sulas, sāli. Sablendē, lai mērce sanāk pašķidrā, gardā konsistencē.

5. Salātu bļodā ielej pagatavoto bazilika mērci (daudzums pēc ieskatiem, visu noteikti ne – noderēs citiem ēdieniem), apmaisa, liek šķīvjos. Virsū kārto apceptos sparģeļus, pārkaisa bagātīgi apgrauzdētos riekstus un sēklas, kā arī uzliek paipalu olu pusītes.

Var izvēlēties arī citus riekstus, piemēram, Indijas vai valriekstus.


Zemeņu un melleņu maskarpones deserts

20 minūšu (+ atdzesēšanas laiks ledusskapī)/6 porcijas/vienkārši

Vienā vārdā – garšīgs. Divos vārdos – ātrs un garšīgs. Ko vēl vairāk vēlēties vasaras dienā? Vienīgi olas jāizvēlas uzticamas, jo receptē nav paredzēta to termiska apstrāde.

Sastāvdaļas

  • 600 g zemeņu
  • 200 g krūmmelleņu
  • 2 ēd. k. šķidra medus
  • 100 g biskvītu Dāmu pirkstiņi
  • 6 ēd. k. apelsīnu liķiera
  • 6 ēd. k. svaigi spiestas apelsīnu sulas
  • 500 g Mascarpone siera (2 kārbiņas)
  • 4 olu dzeltenumi
  • vaniļas cukurs


Gatavošana

1. Zemenes notīra, nomazgā, pārgriež uz pusēm (lielākas ogas četrās daļās) un kārto traukā (dažas ogas atstāj dekorēšanai). Pievieno mellenes. Ogām pārlej šķidru medu un ar karoti uzmanīgi apmaisa.

2. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem un dzeltenumus samaisa ar vaniļas cukuru (pēc garšas). Maskarpones sieru liek atsevišķā bļodiņā un olu dzeltenumus ar cukuru iemaisa mīkstajā sierā, līdz veidojas vienmērīga masa. Pa karotei ieliek deserta trauciņos.

3. Biskvītus salauž vairākos gabalos un sadala pa deserta trauciņiem. Izspiež apelsīnu sulu (ja lieto arī liķieri, to glāzē sajauc ar apelsīnu sulu) un vienmērīgi pārlej biskvītiem. Tiem jābūt viegli mitriem, ne par daudz, lai neizšķīst. Virs biskvītiem liek sagrieztās zemenes un mellenes ar medu.

4. Virs ogām atkal liek maskarpones masu un ievieto trauciņus ledusskapī kādu pusstundu vai vairāk atdzesēties.

5. Desertu dekorē ar zemenēm un mellenēm, kā arī var iespraust kādu Dāmu pirkstiņu.

Apelsīnu liķieri var aizstāt ar svaigi spiestu apelsīnu sulu – šādā gadījumā vajadzēs 12 ēdamkarošu sulas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Latviešu radīts muzejs

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš par atgriešanos pilī, apvērsumiem priekšstatos par mūsu senčiem un to, ka vēl ir daudz, ko rakt.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata