Zaļie salāti ar sparģeļiem un bazilika mērci
20 minūšu/viegli/3–4 porcijas
Kraukšķīgi, svaigi un garšīgi zaļie salāti ar sātīgu riekstu, sēklu un olu piedevu. Iesaku gatavot īsi pirms pasniegšanas, sparģeļi pat varētu būt vēl silti. Jāpiebilst, šajā receptē ir daudzas man mīļas sastāvdaļas: ciedru rieksti, ķirbju sēklas, paipalu olas, baziliks, sparģeļi...
Sastāvdaļas
- 1 neliela ledussalātu galviņa
- (un / vai citi salāti pēc vēlmēm)
- 6 paipalu oliņas
- buntīte sparģeļu (250 g)
- mazliet sviesta apcepšanai
- saujiņa ķirbju sēklu
- saujiņa ciedru riekstu
bazilika mērcei
- bazilika bunte
- ap 150 ml neitrālas garšas olīveļļas
- svaigi spiesta citrona sula (1–2 tējkarotes)
Gatavošana
1. Uz sausas pannas apgrauzdē ķirbju sēklas un ciedru riekstus – tikai tik daudz, līdz tie kļūst zeltaini un sāk smaržot, ne vairāk. Novāra paipalu oliņas.
2. Pannā izkausē mazliet sviesta un apcep sparģeļus no visām pusēm, bet tikai pāris minūšu, lai tie saglabā kraukšķīgumu.
3. Sagriež ledussalātus; ja vēlas, pievieno vēl kādas salātlapas. Visu ber salātu bļodā.
4. Pagatavo bazilika mērci: noplūc no kātiem bazilika lapiņas (krietnas divas saujas), liek blenderī, pievieno ap 150 ml neitrālas garšas olīveļļas, mazliet citrona sulas, sāli. Sablendē, lai mērce sanāk pašķidrā, gardā konsistencē.
5. Salātu bļodā ielej pagatavoto bazilika mērci (daudzums pēc ieskatiem, visu noteikti ne – noderēs citiem ēdieniem), apmaisa, liek šķīvjos. Virsū kārto apceptos sparģeļus, pārkaisa bagātīgi apgrauzdētos riekstus un sēklas, kā arī uzliek paipalu olu pusītes.
Var izvēlēties arī citus riekstus, piemēram, Indijas vai valriekstus.
Zemeņu un melleņu maskarpones deserts
20 minūšu (+ atdzesēšanas laiks ledusskapī)/6 porcijas/vienkārši
Vienā vārdā – garšīgs. Divos vārdos – ātrs un garšīgs. Ko vēl vairāk vēlēties vasaras dienā? Vienīgi olas jāizvēlas uzticamas, jo receptē nav paredzēta to termiska apstrāde.
Sastāvdaļas
- 600 g zemeņu
- 200 g krūmmelleņu
- 2 ēd. k. šķidra medus
- 100 g biskvītu Dāmu pirkstiņi
- 6 ēd. k. apelsīnu liķiera
- 6 ēd. k. svaigi spiestas apelsīnu sulas
- 500 g Mascarpone siera (2 kārbiņas)
- 4 olu dzeltenumi
- vaniļas cukurs
Gatavošana
1. Zemenes notīra, nomazgā, pārgriež uz pusēm (lielākas ogas četrās daļās) un kārto traukā (dažas ogas atstāj dekorēšanai). Pievieno mellenes. Ogām pārlej šķidru medu un ar karoti uzmanīgi apmaisa.
2. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem un dzeltenumus samaisa ar vaniļas cukuru (pēc garšas). Maskarpones sieru liek atsevišķā bļodiņā un olu dzeltenumus ar cukuru iemaisa mīkstajā sierā, līdz veidojas vienmērīga masa. Pa karotei ieliek deserta trauciņos.
3. Biskvītus salauž vairākos gabalos un sadala pa deserta trauciņiem. Izspiež apelsīnu sulu (ja lieto arī liķieri, to glāzē sajauc ar apelsīnu sulu) un vienmērīgi pārlej biskvītiem. Tiem jābūt viegli mitriem, ne par daudz, lai neizšķīst. Virs biskvītiem liek sagrieztās zemenes un mellenes ar medu.
4. Virs ogām atkal liek maskarpones masu un ievieto trauciņus ledusskapī kādu pusstundu vai vairāk atdzesēties.
5. Desertu dekorē ar zemenēm un mellenēm, kā arī var iespraust kādu Dāmu pirkstiņu.
Apelsīnu liķieri var aizstāt ar svaigi spiestu apelsīnu sulu – šādā gadījumā vajadzēs 12 ēdamkarošu sulas.