Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

SestDienas receptes: Svaigi un svaigi

Šonedēļ ielīgojam skaistākos svētkus ar svaigām receptēm – ja laikapstākļi pieturēsies tikpat saulaini un silti, svaigums ir tieši tas, kas vajadzīgs jāņotāju galdā. Vai vismaz Jāņu dienas vēlajās brokastīs. Līgo!

Salāti bez bļodas

 

15 minūšu/ 4porcijas/ vieglāk nemēdz būt

Vienkārši un ērti, bez trauku smērēšanas. Ideāls variants piknikam pie dabas! Mērcīti var sagatavot mājās un paņemt līdzi burciņā, tāpat arī bekona kraukšķīšus – tad salātu "sagatavošana" un pasniegšana aizņems tikai pāris minūšu


Sastāvdaļas

  • 1 ledussalātu (iceberg) galviņa
  • 4 šķēles bekona

Mērcītei

  • 50 g majonēzes
  • 100 g skābā krējuma (vai grieķu jogurta)
  • 50 ml paniņu (ja vēlas šķidrāku)
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1–2 ēd. k. sīki sakapātu pētersīļu
  • ½ tējkarotes asās Sriracha mērces
  • (ja vēlas)
  • 1 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
  • sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Samaisa kopā visas mērcītes sastāvdaļas, ķiploka daiviņu piespiež ar spiedni. Pagaršo, vai kā netrūkst.

2. Bekona šķēles sagriež mazos gabaliņos un apcep pannā brūnus un kraukšķīgus.

3. Ledussalātu pārgriež uz pusēm, izņem kacena daļu un kāposta galviņu sagriež četrās vai vairāk daļās (tādās kā daivās, kuras ērti paņemt rokā).

4. Katrai salātu "porcijai" pārlej mērcīti un pārkaisa ar bekona kraukšķīšiem. Ēd, turot rokā.

Šādi var pasniegt arī citus līdzīgus salātus, piemēram, romiešu galviņas vai jaunos baltos galviņkāpostus.


 

Citāds saldējums

10–15 minūšu/ 2 porcijas/ interesanti

Īstenībā jau pats saldējums ir ļoti vienkāršs, nekā neparasta tā sastāvā nav. Taču pagatavošanas veids jau ir kas nepierastāks – nevajag ne saldējuma mašīnu, ne saldētavu, tikai ledu. Īpaši varētu patikt bērniem!

Sastāvdaļas

  • 200 ml piena
  • 200 ml saldā krējuma
  • 1–2 ēd. k. cukura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • Papildu lietas
  • 2 plastmasas maisiņi ar zip aizdari
  • (viens lielāks, otrs mazāks)
  • paka ar ledu
  • saujiņa parastā galda sāls
  • ogas dekorēšanai

Gatavošana

1. Mazākajā maisiņā ielej labi atdzesētu pienu un saldo krējumu, pieber cukuru un to rūpīgi aiztaisa ciet.

2. Lielākajā maisā devīgi ieber ledus gabaliņus un saujiņu sāls (tas darīs ledu vēl aukstāku!).

3. Tad mazo maisiņu ieliek lielajā, aiztaisa to rūpīgi ciet un sāk kratīt. Kratīšana ir visai pamatīga, tā aizņems apmēram 10 minūšu, tāpēc šo darbu var nodot cits citam, lai vienam nepiekūst rokas.

4. Kad piens un krējums maisiņā kratīšanas rezultātā pārvēršas saldējumā, tas ir gatavs! Liek trauciņos, dekorē ar ogām un ēd pie ugunskura jebkurā diennakts laikā.

Kratīšanas darbu labāk veikt ar cimdiem rokās, citādi nosals pirksti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Latviešu radīts muzejs

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš par atgriešanos pilī, apvērsumiem priekšstatos par mūsu senčiem un to, ka vēl ir daudz, ko rakt.

Starp ģerboņiem, karogiem un himnām

Tuvojoties Latvijas valsts svētkiem, 18. novembrim, SestDiena nolēma palūkoties vēsturē un noskaidrot, kā tad radušies tie simboli, kurus mēs tradicionāli asociējam ar kādu valsti. Mūsdienās p...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata