Dārzeņu pasta ar pikantu siera mērci
Šo ēdienu iesaku gatavot tieši ar svaigo pastu, kur jūtama biešu garša un aromāts, kuru kaltētā pastā jau vairs tā nemana. Pats kvalitatīvu svaigo pastu esmu atklājis tepat Latvijā – to ražo Jēkabpils pusē, bet regulāri ved arī rīdziniekiem, un Kipuru pastai ir dažādu dārzeņu piedevas. Šoreiz izvēlējos ar bietēm, jo tās labi sader ar zilajiem sieriem.
Zilais siers – te ir variācijas. Var izvēlēties gorgondzolu, var Dorblu vai citu pēc garšas un patikšanas.
10 minūšu/ pavisam viegli/ 2 porcijas
Sastāvdaļas
- 150–200 g svaigās pastas
- 50 g zilā siera mazliet sviesta (ap 5 g)
- šļuciņa sausā baltvīna
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- mikrozaļumi pasniegšanai (izcili ar pikantajiem redīsu dīgstiem!)
Gatavošana
1. Katlā uzvāra sālsūdeni un liek iekšā pastu – svaigā pasta jāvāra tikai divas minūtes, un tā sanāk izcilā al dente kvalitātē. Nokāš, bet no pastas vārāmā ūdens atstāj pāris ēdamkarošu – noderēs siera mērcītei.
2. Pastas ūdeni lej pannā. Pievieno sadrupinātu zilo sieru un uz nelielas uguns maisot karsē, līdz siers izkūst. Pēc vēlēšanās var pievienot arī ķiploku pulvera šķipsnu un kādu garšaugu, piemēram, timiānu.
3. Kad siers izkusis, pielej šļuciņu sausā baltvīna un maisot ļauj uzburbuļot. Pieber svaigi maltus melnos piparus, pagaršo, vai ir labs. Ja labs, pievieno pannā izvārīto pastu, mazliet apmaisa, lai tā sasilst, un – gatavs!
4. Pasniedz ar mikrozaļumiem un, ja vēlas, vēl svaigi uzrīvētu parmezānu.
Fritētas batātes ar fenheļa "majonēzi"
Rakstot fenheļa "majonēze", atcerējos Kurta Vonnegūta Kaķa šūpuļa epizodi ar liftnieku, kurš ironiski vaicāja: "Kas es kāda majonēze, vai?" Tāpat varētu jautāt šis fenheļa gardums, jo tā nav nekāda majonēze. Tas ir kaut kas labāks un – galvenais – neparasts! Varbūt labāk to būtu dēvēt par fenheļa sinepēm.
Ābolu etiķa vietā var lietot arī baltvīna etiķi vai balto balzamiko – visiem vēlams būt kvalitatīviem, ne pārāk skābiem, labāk ar izsmalcināti saldenu noti.
vienkārši / 30 minūšu / neliela bļodiņa
Sastāvdaļas
- 1 paliels fenheļa bumbulis (300 g)
- 1 ēd. k. neitrālas augu eļļas
- 110 ml dabīga ābolu etiķa
- 1 ēd. k. sinepju pulvera
- ¼ tējk. sāls
- šķipsniņa kurkumas skaistākai krāsai
Gatavošana
1. Fenhelim nogriež galus un nesmukās vietas, ja tādas ir. Pašu bumbuli sagriež daiviņās un liek tvaicējamā sietiņā virs ūdens katlā. Tvaicē 10 minūšu.
2. Iztvaicētos fenheļus liek pannā, pielej ābolu etiķi un uz mazas uguns sautē vēl kādas 10–15 minūtes.
3. Pannas saturu pārvieto blendējamā traukā, pievieno ēdamkaroti eļļas, sinepju pulveri un sāli, kā arī šķipsnu kurkumas krāsai.
4. Sablendē viendabīgā masā un, ja šķiet par biezu, pievieno mazliet ūdens.
5. Pasniedz ar eļļā fritētiem vai cepeškrāsnī ceptiem saldo kartupeļu salmiņiem (var arī parastos kartupeļus vai citas saknes).