Ātrā sīpolzupa ar baltvīnu un siermaizītēm
Sīpolzupa man un, iespējams, arī daudziem citiem garšo, lai arī vārīti sīpoli nav tas mīļākais ēdiens. Taču šajā receptē tie tomēr ir mazliet apbrūnināti, turklāt vēl baltvīns piešķir tādu skābeni īpašu garšas noti. Un tad vēl krāsnī izkusušais siers uz sviestā apceptām maizītēm...
apmēram pusstunda (plus īsa apcepšana krāsnī)/vienkārši/2 porcijas
Sastāvdaļas:
- 2 normāli sīpoli
- 30 g sviesta
- 10 g miltu
- 500 ml buljona (liellopu labāk, bet der arī citi)
- 125 ml sausā baltvīna
- svaigi malti melnie pipari
- sāls
- 2–3 bagetes šķēlītes uz porciju
- 30 g labi kūstoša, mazliet pikanta siera (man bija īru čedars)
Gatavošana.
1. Sīpolus nomizo, sadala uz pusēm un sagriež plānās pusripās. Katliņā izkausē 15 gramu sviesta un liek cepties sīpolus. Maisot uz vidējas uguns cep, līdz sīpoli skaisti stiklaini sāk apbrūnēt, bet vēl nekļūst tumši!
2. Sīpoliem katlā pārkaisa miltus un maisot ļauj, lai tie arī mazliet apbrūnē. Pārlej ar karstu buljonu.
3. Uzliek katlam vāku un uz nelielas uguns ļauj pavārīties kādas divdesmit minūtes. Tad pielej zupai baltvīnu, pieber sāli un piparus pēc garšas.
4. Bageti vai citu maizi sagriež pabiezās (ap 2 cm) šķēlēs. Pannā izkausē atlikušos 15 gramus sviesta un apcep maizes šķēles no abām pusēm.
5. Sīpolzupu salej cepeškrāsnij piemērotos trauciņos, liek katrā divas līdz trīs mazās, apceptās maizes šķēles un pārrīvē tām sieru. Iešauj zupas traukus 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz siers jauki pārkūst un sāk zeltoties.
Ja grib, lai maizītes zupā pavisam nesavilktos ar šķidrumu, var izvēlēties bagetes galiņus.
Kreftīgās siermaizes ar marinētiem sīpoliem
Pie sīpolzupas vienmēr noder papildu maizītes – šīs varētu dēvēt par zemnieku brokastīm pilsētnieku stilā. Jo maizītes ir sātīgas, labi piesien dūšu un arī garša ir pilnasinīgi spēcīga. Uzreiz var iet laukā slēpot vai šķūrēt sniegu! Turklāt siera masas receptei ir neskaitāmas variācijas: var gatavot asāku, var maigāku, bet marinētus sarkanos sīpoliņus iesaku neizlaist.
Sastāvdaļas:
- 2–4 tostermaizes šķēles (var arī citu maizes veidu)
- marinēti sarkanie sīpoli (var ņemt jau gatavus vai gatavot pats – skat. tālāk receptē!)
- ap 60 g labi kūstoša siera (var miksēt dažādus)
- 1 tējk. tomātu mērces
- 1 tējk. Dižonas sinepju
- 2 tējk. majonēzes vai skābā krējuma
- sāls un malti melnie pipari pēc garšas
Gatavošana.
1. Tostermaizēm pārsmērē mazliet sviesta, bet tikai mazliet.
2. Sieru sarīvē uz smalkas rīves, pievieno tomātu mērci, krējumu un / vai majonēzi, sinepes, melnos piparus un sāli (ja vajag, jo sieri jau parasti ir gana sāļi), kā arī kādu aso garšvielu un mērcīti pēc vēlēšanās. Visu samaisa viendabīgā masā.
3. Marinēto sīpolu sagatavošanai ņem divus vidēji lielus sarkanos sīpolus, divas šķipsnas kaltēta oregano, divas ēdamkarotes ābolu etiķa, vienu tējkaroti cukura, pustējkaroti sāls. Sīpolus pārgriež uz pusēm, tad smalkās pusripās. Ber bļodā, piekaisa sāli, cukuru, oregano un pārlej etiķi. Visu kārtīgi samaisa un noliek ievilkties. Faktiski pietiek ar 10 minūtēm, bet labāk pusstundu, lai sīpoli jau būtu iemarinējušies. Ja uzreiz neapēd, var ielikt aizskrūvējamā tīrā burciņā un lieliski uzglabāt ledusskapī vairākas dienas.
4. Uz maizītēm liek marinētos sīpolus, tad siera masu (par daudz nevajag, lai kūstot netek gar malām). Šauj 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz sešām līdz astoņām minūtēm (atkarīgs no krāsns) – gatavs, kad siers izkusis un sāk vietām iebrūnēt.
5. Pirms ēšanas var vēl uz maizītēm uzlikt kādu marinētā sīpola ripiņu. Labi piederas arī kaperi un marinētas halapenjo šķēlītes – pēc izvēles un asuma panesamības!
Ja siermaizītēm prasās vēl papildu asumiņu, rīvētā siera masā var iemaisīt čili pulveri vai kādu aso mērcīti, piemēram, Sriracha.